Noelia Romero Cabrera
Noelia Romero Cabrera Nieuws 19 mei 2017
Leestijd: 4 minuten

Goedkoop of gratis naar een festival: hoe dan?

In de zomer hoef je je in Nederland in de weekenden niet te vervelen: er is altijd wel ergens een festival te bezoeken. Als je als rasecht festivalbeest geen feestje wil missen, kan het soms behoorlijk in de kosten lopen. Metro zet een aantal tips op een rij om deze zomer (zoveel mogelijk) binnen budget te blijven op festivals.

Kies je festival

Lees ook: Metro Festival: top 100

In Nederland zijn er zoveel festivals dat je soms niet eens weet welke je zou moeten bezoeken. En wees eerlijk: de gemiddelde Nederlander heeft niet zo’n diepe portemonnee (of zoveel vrije weekenden) dat die zowel Pinkpop, Lowlands, The Flying Dutch, Oerol, Graspop als Best Kept Secret kan bezoeken. Dus als je waar voor je geld wil hebben, moet je vooral kijken welke festivals jij het leukst vindt en welke je echt niet wil missen: ben je meer van het urenlang losgaan op technomuziek of vind jij het veel leuker om te chillen op een grasveldje met wat relaxte gitaarmuziek op de achtergrond?

Koop op het juiste moment je tickets

Lees ook: Einde van papieren ticket is nabij

Natuurlijk heb je al lang de tickets voor je favoriete festivals in huis, maar mocht je nog naar andere feestjes willen: kijk wat het juiste moment is om de kaartjes te kopen. Vergeet niet: sommige festivals zijn zo populair dat je er op tijd bij moet zijn, wil je nog het terrein op kunnen. Tegelijkertijd kan het voor sommige festivals meer dan een paar eurootjes schelen als je ruim van tevoren je tickets bestelt. Bij andere festivals loont het juist weer de moeite om te wachten tot op de dag zelf, omdat dan de kaartjes als warme broodjes over de toonbank gaan via Facebook of Marktplaats, vaak tegen gereduceerde prijzen. Mocht je echt niets willen betalen voor je kaartje: waag dan je geluk met een prijsvraag via bijvoorbeeld Facebook of de winacties van Metro.

Reis niet super-de-luxe

Besparen kun je al voordat je op het festivalterrein bent, al is het maar door goed te kijken hoe je er zo goedkoop mogelijk kunt komen. Het allergoedkoopste is natuurlijk – als het festival bij jou in de stad is – om gewoon met de fiets te komen (en dan kun je ook nog eens wat biertjes drinken). Als dat geen optie is, kijk dan is of je het aandurft om te gaan liften. Let wel op: in Nederland is liften aan regels gebonden. Vind je dat te veel risico, denk dan eens aan een auto delen met medefestivalgangers of NS-groepstickets: op die manier ben je tientallen euro’s minder kwijt aan de rit ernaartoe.

Breng zelf je eten en drinken mee

Lees ook: Zoveel calorieën verbrand je tijdens een festival

Niet op elk festival is het toegestaan, maar als het wel mag, kan het je bakken met geld schelen, zeker op een meerdaags festival. Om maar niet te spreken over een ietwat gezonder ontbijtje als je brak je tentje uitrolt na een nacht lang feesten. Een kleine gasbarbecue of een kolenbakje doet het prima om je avondmaaltijd op te bereiden. En qua drinken: flesjes water zijn meestal geen probleem, maar check vooraf goed de regels als je flessen wijn of een kratje bier mee het terrein op wil nemen. Aan de andere kant: het eten op sommige festivals – zeker de foodtruckversies – is in sommige gevallen zo lekker en goed dat het die paar euro’s extra meer dan waard is.

Laat je pinpas thuis

Wil je je echt aan je vooraf gestelde budget houden? Laat dan vooral je pinpas thuis en neem alleen het bedrag mee dat je daadwerkelijk wil uitgeven. Denk wel goed na over dat bedrag, want bietsen bij je vrienden voor wat te eten is ook weer zo-zo als je de prijs van het bier hebt onderschat.

Word vrijwilliger

De allergoedkoopste manier om een festival te beleven is om niet te gaan als bezoeker, maar als vrijwilliger. Het enige wat het je dan kost, is je harde werk en wat tijd: na je shift in de opbouw, catering of bij de toiletten, kun je alsnog helemaal losgaan op jouw favoriete band. Als extraatje heb je er dan ook een hoop nieuwe vrienden bij en kom je makkelijk achter de schermen.

Andere tips

Lees ook: Oordoppen mee naar het festival: gedoe of niet?

Natuurlijk zijn er nog heel wat andere manieren om geld te besparen: neem een powerbank mee voor je telefoon (zodat je niet hoeft te betalen om je telefoon een half uurtje aan een oplaadpaal te hangen). Zorg dat je geen waardevolle spullen meeneemt zodat ze ook niet gejat kunnen worden. Bedenk ook goed of je wel echt nu meteen de cd van die ene toffe band moet kopen als je die een weekje later (als je salaris gestort is) gewoon via bol.com kunt bestellen. Als je echt heel erg pauper bent de laatste twee uurtjes, maar toch nog een biertje wil: speur dan de grond af voor gevallen festivalmuntjes, vraag mensen die vertrekken of je hun muntjes mag hebben of lever rondslingerende bekers of glazen in voor geld. En je kunt natuurlijk ook specifiek naar gratis festivals kijken, mocht een kaartje kopen echt te duur voor je zijn.

Lees ook: Deze 8 irritante festivaltypes kent iedereen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.