Oordoppen mee naar festival: gedoe of niet?
Ik ga naar een festival en neem mee… oordoppen?! De een heeft ze al, de ander koopt ze snel nog even op het festival zelf. Weer een ander vindt het gezeik en doet niets in. Maar gezeik of niet, uit cijfers van de Nationale Hoorstichting blijkt dat een groot deel van de jongeren zijn eigen gehoor overschat.
De resultaten liegen er niet om: 23 procent van de jongeren tussen de 12 en 25 jaar kreeg de uitslag ‘niet goed’ bij de Oorcheck hoortest. Dat betekent dat je aan beginnend gehoorverlies lijdt als gevolg van bijvoorbeeld harde muziek of ander lawaai.
Voorafgaand aan de test moesten de deelnemers invullen hoe zij hun eigen gehoor inschatten. Dat werd vaak optimistischer ingevuld dan de werkelijkheid liet zien. Zo’n 85 procent van de deelnemers dacht wel degelijk een goed gehoor te hebben.
Oordopjes
Nu we aan de start van het festivalseizoen staan, lanceert de Nationale Hoorstichting daarom de campagne Love2Hear om jongeren te behoeden voor gehoorschade. Ze wil daarmee festivalgangers bewust maken van de risico’s van harde muziek voor je oren. Volgende maand lanceert de stichting een tool waarmee je kan kijken of er oordoppen beschikbaar zijn op het festival waar je naartoe gaat. Je selecteert je festival en ziet vervolgens óf er oordoppen te koop zijn, waar die te koop zijn en wat voor soort oordoppen er worden aangeboden.
„Wij raden schuimoordoppen zonder filter af. Deze passen vaak niet goed in het oor en geven daardoor onvoldoende bescherming”, zegt Marie-Claire Bovet van de Nationale Hoorstichting. „We adviseren daarom oordoppen met muziekfilter te dragen. Mensen komen naar festivals om van de muziek te genieten, het zou zonde zijn als de muziek niet goed te horen is.”
Wat zeg-ie?
Dan nog twee doodeenvoudige tips van de stichting. Ga niet te dicht bij de boxen staan en geef je oren tijdens het festival of feest tussendoor even rust om te herstellen. „Het is moeilijk te zeggen hoelang je tussendoor even pauze moet nemen, omdat dat afhangt van het decibelniveau”, zegt Bovet, „maar het belangrijkste is dat je niet de hele tijd ‘in’ de muziek staat en af en toe even een geluidsluwe zone opzoekt. Dat doe je vaak al door even naar het toilet te gaan of naar een bar wat verder van het podium vandaan.”
De stichting raadt aan om jaarlijks je gehoor te testen. Dat kan met de online Oorcheck hoortest (speciaal voor jongeren tussen de 12 en 25 jaar) of met de Nationale Hoortest (speciaal voor volwassenen vanaf 18 jaar).
En, wat is je resultaat? Toch maar oordoppen mee naar het eerstvolgende festival?
Decibel zelf meten met app
Handig: er bestaan apps die de geluidsniveaus in je omgeving meten en je adviseren hoelang je veilig in de omgeving kan verblijven. De app voor Apple-telefoons heet SafeNoise App en voor de Android-telefoons download je de deciBel App.