We maken onze smartphone bijna nooit schoon
Oh wat is hij onmisbaar, de aan onze handen vastgeplakte smartphone. Maar dat betekent tegelijkertijd dat het superhandige apparaat een broeinest van bacteriën is geworden.
Regelmatig je handen wassen, wordt ons door onze ouders van jongs af aan geleerd. Maar als je, zoals voor zovelen geldt, de hele dag berichtjes op je mobieltje typt en maar blijft swipen over dat smartphoneglas, hoe schoon zijn je handen dan eigenlijk nog?
Nooit een poetsbeurtje
De meeste smartphones zijn ‘vieze dingen’. 31 procent van de Nederlanders maakt z’n telefoon zelden schoon. We hebben het dan over één keer per half jaar, of nog minder. Nog erger: 11 procent heeft de telefoon zelfs nog nóóit een fijn poetsbeurtje gegeven. Van de mensen die hun smartphone wel schoonmaken, ja ze bestaan, gebruikt slechts 6 procent een desinfecterend middel.
Dat blijkt uit onderzoek van het wereldwijde hygiëne- en gezondheidsbedrijf Essity, bekend van onder meer Tork, TENA, Libresse, Edet, Demak’Up, Tempo en Plenty. Alle uitslagen van het onderzoek zijn donderdag bekendgemaakt; het is uitgevoerd in aanloop naar Global Handwashing Day (zondag 15 oktober). Het doel van Global Handwashing Day is mensen bewust maken van het belang van goede handhygiëne.
Telefoon op het toilet
De meerderheid van de Nederlanders (67 procent) komt er pas op om de telefoon schoon te maken als hij zichtbaar vies is. Wat er dan wordt schoongemaakt? In veel gevallen (61 procent) alleen het scherm… Dat is bepaald niet hygiënisch als je bedenkt dat de smartphone voor veel mensen een vaste metgezel is bij toiletbezoek.
Overigens is niet alleen onze smartphone soms viezer dan vies. De helft – of minder – van de deelnemers aan het onderzoek geeft toe dat hun tablet (52 procent), vaste telefoon (37 procent), toetsenbord (54 procent) en muis (44 procent) regelmatig mag genieten van een schoonmaakdoekje. De andere helft maakt die apparatuur minder (of véél minder) dan eens per maand schoon.
De handjes gewassen
Het overgrote deel van de Nederlanders (87 procent) vindt wel dat zij hun handen vaak genoeg wassen. Dat blijkt uit een eerder gehouden onderzoek van Essity, maar dat zegt nog lang niet alles over de daadwerkelijke handhygiëne. Gertie Eikenaar, communicatiedirecteur bij Essity Benelux: „Als je bedenkt dat mensen hun mobiele telefoon gemiddeld honderd keer per dag ontgrendelen, dan kun je je voorstellen hoeveel bacteriën zich hier verzamelen.”
Hieronder zie je de straatvraag: maak jij je smartphone schoon?
Mensen niet bewust
„Zelfs als je mobiel niet zichtbaar vuil is, kan het miljoenen bacteriën bevatten”, waarschuwt Eikenaar. „Dan kun je nog zo vaak je handen wassen, maar wanneer je je telefoon niet regelmatig schoonmaakt haalt dit weinig uit. Uit ons onderzoek blijkt dat mensen zich nog weinig bewust zijn van de mobiel als broedplaats van bacteriën. Schone handen kunnen verspreiding van virussen in infecties voor een groot deel voorkomen. Om die reden willen we dit onderwerp extra op de kaart zetten tijdens Global Handwashing Day. Het belang van een goede handhygiëne is groot, het regelmatig ontsmetten van je telefoon een cruciale factor.”