Aandacht sterrenrestaurants in Vandaag Inside afgebrand: ‘Decadent gelul, het loopt storm bij de voedselbank’
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.metronieuws.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F10%2Fsterrenrestaurants-Johan-Derksen-Vandaag-Inside.png)
Michelin heeft weer sterretjes uitgereikt. Voor de Nederlandse horeca en sterrenrestaurants in het bijzonder is dat natuurlijk hartstikke belangrijk. Aan tafel in Vandaag Inside dachten ze daar gisteravond echter heel anders over. Vooral Johan Derksen, de man die vooral bekend staat van niét eten.
Natuurlijk ging het in Vandaag Inside ook over Geert Wilders en Femke Halsema, net als bij Eva Jinek, maar sterrenrestaurants bleven niet onbesproken. âIk krijg een gekke vraag binnenâ, opent talkshowhost Wilfred Genee het onderwerp, turend op zijn iPad. âJohan, wat is het lekkerste dat jij ooit gegeten hebt? Maar je eet eigenlijk helemaal niet. Beetje lastige vraag dan natuurlijk, maar wat is het lekkerste dat je ooit gegeten hebt?â De vraag bleek voor Johan Derksen een mooi voorzetje richting het thema sterrenrestaurants.
Niks belangrijkers dan sterrenrestaurants?
Derksen: âIk kan echt genieten van een lekker stukje vis, een stukje kabeljauw.â Genee: âMaar moet dat dan in een sterrenrestaurant, of zeg je ânouââŠâ Derksen haakt meteen in: âIn toenemende mate stoort met dat geweldig. Dat decadente gelul in de media over sterrenrestaurants hĂš? Alsof er niks belangrijkers is dan sterrenrestaurants. De overheid moet betalen voor de kinderen zodat zij âs ochtends kunnen eten. Het loopt storm bij de voedselbank en we zien al dagenlang dat geleuter over sterrenrestaurants. Als je daar gaat vreten ben je honderden euroâs kwijt. Ik vind het decadentie tĂ©n tĂłp. Ik ga princinpieel niet naar een sterrenrestaurant, want ik wil weten wat ik eet in de eerste plaats; ik hoef ook niet twaalf gangen te hebben, ik hoef geen dure wijn. Geef mij maar een glas Optimel, met een stukje vis.â
10 sterrenrestaurants erbij
Zo, dat was eruit. âEn een boterham natuurlijk, Ă©Ă©n boterhammetje erbij hĂšâ, voegt Wilfred Genee toe. âMoet wel een goed boterhammetje zijn.â Johan Derksen: âHet is wat. Het grote nieuws is: tien sterrenrestaurants erbij.â Ongetwijfeld met een beetje natte vingerwerk: âJonnie Boer, fantastisch. Als je er gaat eten ben je 800 euro kwijt.â Derkens noemt de sterrenchef overigens Sjonnie de Boer.
Lekkere balletjes
Gast Olcay Gulsen zorgt in Vandaag Inside voor een tegengeluid. âMaar Johan, jij geniet dan niet van het eten. Maar er zijn ook heel veel mensen die daar wel van genieten. Dat mag toch?â âGa jij vaak naar sterrenrestaurants?â, wil Genee van Gulsen weten. âNou ja, het is ook niet helemaal mijn ding. Dat modeculaire eten enzo vind ik allemaal te ingewikkeld. Ik houd wel van een mooie wijn en goed eten. Dat hoeft niet in een sterrenrestaurant, totaal niet juist. Zeker niet, maar ik vind het wel leuk als mensen veel verstand hebben van eten en van wijn.â
De conclusie in Vandaag Inside is dat iets als De Ballentent in Rotterdam veel beter is. Johan Derksen: âPrima tent.â RenĂ© van der Gijp veert plotseling ook op: âHeerlijk zakie. Lekkere balletjes, man.â
Mocht je zelf een keer uitgebreid de knip willen trekken: bekijk dan het overzicht van de duurste restaurants ter wereld (met eentje in eigen land).
Vlees smakelijk! Een week een koe verzorgen en dan⊠beslissen of je het vlees gaat eten