Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Televisie 14 sep 2024
Leestijd: 2 minuten

Waar doen ze het van-kijkers verbazen zich over ‘sekte-achtige’ familie: ‘Zweefprofiteurs’

Er is weer een nieuw seizoen van Waar doen ze het van? van start gegaan. En als vanouds vragen kijkers zich verbaasd af: hoe en waarom doen deze gezinnen dat zo? Zo ook in de aflevering van gisteravond, waarin de nadruk van de reacties liggen op wat kijkers een ‘sekte-achtige’ familie vinden.

Hoe regelen families, van arm tot rijk, hun financiën? Dat blijft de hamvraag in Waar doen ze het van?.

Waar doen ze het van?

Dirk-Jan, Chantal en hun kinderen moeten het elke maand doen met ongeveer 5000 euro omzet van hun coachingswerk en verhuur van ruimtes. Soms slepen ze meer omzet binnen, soms minder. Maar hun doel? Het komende halfjaar de omzet verdubbelen. Hoe ze daaraan werken, laten ze zien in Waar doen ze het van?.

Op het terrein waar hun boerderij staat, hebben ze een yurt, een ronde tent, geplaatst. Die kostte 10.000 euro, vertelt Chantal. „Dat hebben we ook weer geleend van familie. Daar betalen we nu iedere maand 400 euro aan af.”

‘Win-win situatie’

Het is het stel ook weleens níet gelukt om een betaling te doen. „Eén keer konden we twee of drie maanden niet betalen”, aldus Dirk-Jan. „Iemand deelt dan zijn gevoel, van dit is niet oké.” Volgens Chantal kun je dan weer „makkelijker om geld vragen of je retraite duurder maken vanwege urgentie”.

De inkomsten die ze nu uit de ruimtes die ze verhuren halen, zijn in een stroomversnelling gekomen volgens Chantal. „Daar kunnen we de yurt mee afbetalen. Het is een win-win situatie.”

Cacaoceremonie

Het gezin heeft vijf mensen rondlopen voor kost en inwoning. Zij helpen met bijvoorbeeld schoonmaken en koken. „Maar we geven er veel voor terug”, vertelt Chantal. „Zoals een cacaoceremonie, soundceremonie of vollemaanceremonie.”

De lunch die ze met z’n allen aan het eten zijn, kostte volgens Chantal maar 8 euro bij elkaar. „Onze vriendin zoekt gratis eten en we eten geen vlees of vleesvervangers.” Hun doel is uiteindelijk om van eigen voorzieningen van het land te kunnen eten.

Verwarring om rekening in WDZHV

Het stel neemt afsluitend de rekening van Chantal door omdat ze hun privérekeningen ook echt privé houden. Daaruit blijkt dat ze ongeveer een tientje per maand uitgeeft aan een uitvaartverzekering, maar er ontstaat wat verwarring. „De jouwe is een stuk duurder toch?”, vraagt Chantal aan Dirk-Jan. „Ik heb er geen.” „Oh, dat wist ik niet”, zegt Chantal.

Waar doen ze het van? terugkijken kan via NPO Start.

Vakantiebaan? Proppers op Mallorca: ‘Je moet presteren, anders heb je geen loon en boterham’

Klimaat weer onderwerp in Vandaag Inside: ‘Heel simpel hè, de dijken wat hoger, metertje erbij’

Waarom meedoen aan reality-tv een erg grote impact op je leven kan hebben

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties