Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Televisie Vandaag
Leestijd: 3 minuten

Tangerine steelt show in Beste Zangers met lied dat emotionele betekenis heeft voor Jan Smit

In de eerste aflevering van een nieuw seizoen Beste Zangers draaide het om het repertoire van Matthijn Buwalda. Vooral zangduo Tangerine (bestaande uit Arnout en Sander Brinks) imponeerde volgens kijkers, met een lied dat voor Jan Smit een speciale betekenis heeft.

Buwalda heeft geen grote hits en is nog nooit eerder op televisie geweest. Het was voor de medekandidaten daarom even zoeken welk liedje ze wilden vertolken, maar de indrukwekkende teksten maakten bij elk optreden indruk. Ook vorig seizoen werden de zangers en zangeressen regelmatig de hemel in geprezen.

Jan Smit over Matthijn Buwalda in Beste Zangers

Buwalda blijkt een bijzondere band te hebben met presentator Jan Smit. „Jij hebt mij doen inzien dat je het leven op een andere manier moet bekijken”, zegt Smit liefkozend. Hij blikt terug op een zwarte periode in zijn leven: zijn burn-out. „Het vluchtgedrag waar ik in zat, mijn werk, alleen maar obsessief proberen te beste te zijn. Maar jij zei: van wie wil je dan de beste zijn? Je moet toch voor je kinderen en je vrouw de beste zijn. Dat is het voornaamste.” 

Smit werd op Buwalda gewezen door zijn vrouw. „Ik kende Matthijn dus helemaal niet, ik wist niet van zijn bestaan af en ik kende zijn nummers niet. Ik zat in Spanje en had therapie met verschillende therapeuten. Toen kreeg ik een nummer doorgestuurd van mijn vrouw, Liza, en die zei: ‘Luister hier eens naar’”, vertelt Smit.

„En dat was De Wind Draait. Toen ben ik dus helemaal leeggelopen, ik wist niet dat je zo hard kon huilen, en zo lang. Toen heb ik hem een bericht gestuurd via Instagram. Ik voelde me zoals de mensen die mij mails, brieven of DM”s sturen. Ik had nog nooit gehad dat muziek me raakte. Wel in algemene zin, maar niet dat het me in mijn ziel raakte. Dat had ik met Matthijn.”

Hierna spraken Smit en Buwalda af en hielden ze er een vriendschap aan over. Buwalda legt uit dat het onwerkelijk voelde toen Smit hem ineens een bericht stuurde. „Tegelijkertijd: liedjes gaan op reis. En als je ze uitbrengt, dan begint die reis en heb je er totaal geen controle meer over.”

‘Zoveel hoop in het liedje gezongen’

De Wind Draait is toevallig het lied dat Tangerine vertolkt. „Het voelt voor ons als cadeau dat wij dit liedje mogen zingen nu”, zegt Arnout Brinks. Zij wisten niet dat het zo’n betekenis had voor Smit. „The pressure is high.” Arnout Brinks: „Het is zo’n mooie song en we hebben hem helemaal eigen gemaakt.” Zo hebben ze het tempo iets opgeschroefd en er meer positiviteit in gegooid. 

„Wat mooi”, roept Buwalda enthousiast na afloop van het optreden uit. „Ze hebben zo veel hoop in het liedje gezongen. Mijn versie is best een beetje pessimistisch. Ik vond het ook bijzonder om het te horen naast Jan, omdat het voor ons allebei iets betekende.”

Smit vertelt welke zin uit het lied hij het mooist vindt. „En op een dag waaien we samen weer droog, dat was ‘m, dat gaat om die onvoorwaardelijke steun en die liefde die je daaruit haalt, dat mij zo raakt.” Karin Bloemen hield het niet droog tijdens het optreden en vertelt dat ze werd teruggebracht naar ‘vroeger’. „Toen ik door mijn hoeven zakte. Ik zie die twee mannen die dat met zoveel liefde zingen. Ik zakte weer door mijn hoeven.”

Op X zijn kijkers lyrisch over Tangerine: 

Je kunt Beste Zangers terugkijken via NPO Start.

Mama gaat op date: ‘Ik besefte dat ik tegenover de zoon van mijn ex zat’ 

Cryptovaluta zoals bitcoin steeds populairder: wat zijn de voordelen, nadelen en risico’s?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties