Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 5 sep 2024
Leestijd: 4 minuten

Lof voor ‘asielprofessor’ Hein de Haas in Vandaag Inside: ‘Helder, genuanceerd, begrijpelijk’

Talkshow Vandaag Inside had gisteravond een voor het programma niet-alledaagse gast aan de studio-bar: socioloog, geograaf en migratie-expert Hein de Haas. Voor sociale media-begrippen krijgt hij opvallend veel lof voor zijn optreden. De Haas vertelde wat kijkers betreft een genuanceerd en begrijpelijk verhaal. „De migratiecrisis is een crisis van de politiek.”

Dat verhaal was lang overigens, hij nam (en kreeg) behoorlijk het woord. Talkshowhost Wilfred Genee gaf gespeeld verbaasd aan dat Vandaag Inside toch wel een erg verdiepend programma was geworden. Johan Derksen merkte op een gegeven moment op: „Zeg, ik heb nog geen mening kunnen geven.”

Hein de Haas onderzoekt migratie al dertig jaar

Wel of geen asielcrisis, allerlei problemen met vluchtingen, wat is nou goed: meer of minder arbeidsmigranten, het zijn onderwerpen die spelen. Aan Hein de Haas de taak om over migratie eens duidelijkheid te scheppen. De bijzonder hoogleraar migratie van de Universiteit in Amsterdam verdiepte zich zo’n dertig jaar in de materie en bracht daarover het boek Hoe migratie echt werkt uit.

Uiteraard moest Hein de Haas als nieuwe gast eerst ‘de koekoek doen’. Wie door een gat naar de camera in de bar kijkt, hoort een koekoek en dan hoor je er in Vandaag Inside echt bij.

Hein de Haas vindt dat de politiek er niets van bakt

Terug naar serieuzere zaken. „Hebben we nou een migratiecrisis of niet in Nederland?”, brandde het op de tong van Wilfred Genee. Hein de Haas: „Nou… het is eigenlijk een crisis van de politiek, die al jaren, al decennia roept van ‘we moeten dingen oplossen rond migratie’. Maar die er eigenlijk niks van bakt. Je ziet dat met asiel, je ziet het met arbeidsmigratie. Kijk, het heeft positieve en negatieve kanten. Je kunt het niet wegdenken of wegwensen en dat zie je aan de politiek.”

„Er is veel symboolpolitiek om kiezers te winnen voor de volgende verkiezingen”, vindt Hein de Haas. „Maar op de lange termijn wordt er eigenlijk nauwelijks iets aan gedaan.” Genee: „Maar je kunt er toch niet zo veel doen? Dat is vaak de conclusie aan deze tafel, vanwege het Europese beleid en afspraken die zijn gemaakt.” Hein de Haas: „Ik denk dat je breder moet kijken. Je kunt wel roepen dat Europa de schuld heeft, maar kijk wat er met Groot-Brittannië is gebeurd. Groot-Brittannië wilde uit de Unie om die vrije migratie tegen te houden. Na de brexit is de migratie ‘vervierdubbeld’.”

‘De hypocrisie is torenhoog’

Een ander onderwerp vormen de vluchtelingen. Johan Derksen: „In heel veel landen gaat de interne rust naar de kloten door het probleem migratie.” Wilfred Genee: „Maar wat meneer De Haas zegt: als er door de politiek meer duidelijkheid wordt gegeven, betere regelgeving en het publiek het ook begrijpt…” Derksen: „Maar je kunt Europees niks afspreken.” Hij maakt een gebaar tot aan zijn nek: „Alle landen staan tot hier in de migratie.”

Hein de Haas: „Dat is een door politici zelf gecreëerde crisis. De hypocrisie is torenhoog, kijk naar Italië. Daar is een premier op een anti-migratieplatform aan de macht gekomen. Een record-immigratie kwam vorig jaar naar Italië, ze laten een record aantal migranten gewoon toe omdat die economie er gewoon om schreeuwt. De lobby schreeuwt ‘laat ze maar komen’ en de illegale uitbating is daar nog veel erger dan hier. Daar erger ik me aan, die hypocrisie. Politici die aan de ene kant oproepen ‘we moeten het aanpakken’ en aan de andere kant die misstanden gewoon toelaten.

Ik ben deze zomer in Senegal en Marokko geweest. Jonge mensen daar weten het gewoon. Negen op de tien Afrikanen komen gewoon legaal, dat wil ik even onderstrepen, maar sommigen komen illegaal met zo’n bootje. Ze weten: als je in Europa bent kun je werk krijgen, je wordt niet gepakt en je kunt vijf tot tien keer meer verdienen dan in je herkomstland. En wij staan dat met z’n allen toe in Zuid-Europa, maar tot op zekere hoogte ook in Nederland.”

Hein de Haas vond het overigens mooi dat hij in Vandaag Inside zoveel ruimte kreeg voor zijn verhaal:

Waardering voor Hein de Haas

Voor X-begrippen was er gisteravond bijzonder veel waardering voor de manier waarop ‘asielprofessor’ De Haas over migratie vertelde (niet alleen maar waardering overigens, zeker niet). Sommige mensen konden het ook niet laten om te vermelden dat het verhaal van Hein de Haas „voor PVV-stemmers te hoog gegrepen was”.

Maar over het algemeen vinden kijkers zijn betoog helder, ‘top’, genuanceerd en begrijpelijk gebracht.

Je kunt Vandaag Inside terugkijken via KIJK.

Pijn in de buik van film over toeslagenaffaire: ‘Gewoon dieper graven, dan vind je wel wat’

UWV onderzoekt vele fouten bij arbeidsongeschiktheidsuitkeringen, mogelijk verkeerd uitgekeerd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties