Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 4 sep 2024
Leestijd: 3 minuten

Eva Jinek in verhitte discussie met massazaaddonnor: ‘Hele tijd door elkaar heen praten?’

Eva Jinek kreeg gisteravond de beruchte zaaddonor Jonathan Meijer aan haar talkshowtafel. Over Meijer werd een Netflix-documentaire gemaakt omdat hij tal van kinderen zou hebben verwekt. En daarover raakten de twee in een verhitte discussie.

Jonathan Meijer is door de Netflix-serie The Man With the 1000 Kids inmiddels een beruchte naam. De massazaaddonor verkondigt zelf dat hij zo’n 550 kinderen heeft verwekt. In de documentaire, en de cijfers die Jinek opnoemt, zou het om bijna 3000 kinderen gaan. Een getal waar Meijer over loog tegen de wensouders.

Zaaddonor Jonathan Meijer bij Eva Jinek

Meijer doneerde veel te veel sperma, ver boven de richtlijnen, concludeert Jinek. Maar de donor kijkt daar heel anders naar. De twee belanden in een welles-nietes-discussie. Volgens Jinek mag een zaaddonor in Nederland niet meer dan 25 kinderen hebben, mede vanwege een vergrote kans op inteelt. Maar Meijer houdt stug vol dat dat niet waar is. De discussie raakt meer en meer verhit. „Ik heb gebeld met allerlei wetenschappers. Ik verzin dit niet, hè?”, aldus Jinek.

Maar het gesprek wordt alleen maar ongemakkelijker. Meijer is overtuigd van zijn gelijk en ratelt daarover door. „Ik gaf deze ouders wat zij niet bij een kliniek konden krijgen. De overheid helpt hen ook niet, want er is nooit een campagne geweest om spermadonoren in een positief daglicht te zetten. Ook de media heeft nooit geholpen om het tekort aan spermadonoren te helpen. Wie was er wel voor die ouders? Dat was ik.”

Verhitte discussie

Jinek moet haar best doen om aan het woord te komen. „Als we de hele tijd door elkaar praten, snapt niemand thuis waar het over gaat”, corrigeert ze haar tafelgast. Maar Meijer heeft daar overduidelijk lak aan.

Als de presentatrice voorbeelden probeert aan te halen, veegt Meijer alles van tafel als leugens of sensatie. Die ‘paar’ ouders die hun zorgen en verdriet uitten over hem, noemt hij maar een kleine groep. Hij staat nog steeds achter zijn ‘missie’ om ouders te helpen en wil zijn verwekte kinderen beschermen.

Rechtszaak

De massazaaddonor spant een rechtszaak aan tegen Netflix. Volgens hem is de documentaire een sensationele film vol met onwaarheden. Hij besloot niet te reageren in de documentaire, dat doet hij liever op zijn YouTube-kanaal. Advocaten Gerard Spong en Peter Plasman zien de rechtszaak van Meijer als ‘een kansloze missie’. Maar de zaaddonor is en blijft zeker van zijn gelijk.

Sinds 2019 doneert Meijer geen sperma meer, maar hij helpt wel nog steeds bestaande families.

Kijkers verdeeld over optreden Eva Jinek

Kijkers viel het gesprek tussen Jinek en Meijer natuurlijk op. Meijer komt er in ieder geval niet goed vanaf in de reacties. Maar het kijkerspubliek is verdeeld over het optreden van Jinek. Sommigen loven haar aanpak en de manier hoe ze deze man op zijn plek probeerde te zetten. Anderen vonden dat er te veel emotie kwam kijken bij het interview en daardoor de boel chaotisch werd.

Je kijkt Eva terug via NPO Start.

Docu over bezeten Nick Schilder: ‘Op school zeiden ze: ga jij maar wat voor jezelf doen’

Minister staat open voor maatregelen fatbikes, maar er zitten haken en ogen aan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties