Therapie: er is zelfs een therapeut voor christenen die vastlopen in hun seksleven
Nog nooit in therapie geweest, maar reuzebenieuwd hoe het eraan toegaat in de spreekkamer? Dan is Therapie, vanaf vanavond op tv, misschien iets voor jou. Ook vier bekende gezichten ‘geven zich bloot’.
Vijf therapeuten, met allemaal hun eigen expertise, geven in Therapie (omroep HUMAN) een kijkje bij hun sessies met net zo uiteenlopende cliënten. Therapeuten: we hebben er in ons land nogal wat. Aan de andere kant gaat het om een kwestie van vraag en aanbod natuurlijk, anders hadden ze geen werk. Reden genoeg voor Metro om de eerste aflevering alvast te bekijken voor de tv-rubriek Blik op de Buis.
Taboe rond therapie is weg
Praten over geestelijke (on)gezondheid en het aanpakken van de hand van een therapeut, is in ons land geen taboe meer. Al gebruiken we als leken soms verkeerde termen als het om therapie gaat (Metro schreef erover), we gaan massaal. Dat er geen taboe meer bestaat, is ook de insteek van Therapie. Best interessant om te zien: cliënten die hun verhaal doen. Omwille van hun privacy zijn zij niet in beeld, de therapeuten die aan het vierdelige programma meedoen wel. Zij lieten de tv-camera in hun werkruimte meedraaien.
Therapeut speciaal voor christenen
De Metro-verslaggever keek even verbaasd op, toen hij begreep dat er een ‘therapeut voor christenen die vastlopen in hun seksleven’ bestaat. Blijkbaar gaat het specifieke als het om behandelen gaat ver. Wat dat betreft zou een therapeut voor mensen die met oud & nieuw met een bivakmuts op het hoofd de straat op gaan (in talkshow Renze kwam het geweld van die nacht gisteren aan bod), geen gekke gedachte zijn.
Maar zonder lacherig te doen: die christenen met hun problemen zitten niet zomaar bij een therapeut. De vrouw achter deze therapie is Cocky Drost. Een leuke dame, tegenover wie je je ziel wel blootlegt. Cocky Drost groeide reformatorisch op in de Biblebelt. Nu heeft ze in Veenendaal van praten over seksualiteit en intimiteit haar werk gemaakt, vooral voor de genoemde geloofsgroep. Zelf heeft Drost vier kinderen, waardoor zij thuis „een oneindige stroom aan wasgoed” heeft, die verwerkt moet worden.
Hij ‘wil elke dag’, zij niet
En lange stroom aan cliënten heeft deze therapeut ook. We horen een stel dat seks alleen van elkaar kent. Drost eerlijk tegen de twee: „Daar zitten mooie herinneringen in, maar ook de grote mislukkingen. Ik ben zelf ook al een tijdje getrouwd, ik heb zo’n vermoeden…” De vrouw zegt, blijkbaar naar haar man kijkend: „Jij wil elke dag. Nou ja, om de dag. Maar als het vol is in mijn hoofd, dan kan dat er niet bij.” De man, die veel over de liefde voor zijn wederhelft spreekt: „Ik heb weleens gezegd ‘neem jij eens initiatief’, maar dan kan ik een jaar wachten.” Zijn vrouw geeft toe dat zij vaak blij is als haar man aan het werk is.
Jurre Geluk in Therapie
Behalve Cocky Drost ziet de kijker in Therapie psychiater Jim van Os, die patiënten met psychosegevoeligheid behandelt. Psycholoog Heleen van Empel geeft mensen ‘1 uur-sessies’. Dafne Zwarts is gespecialiseerd in kinderen en adolescenten met trauma’s. En bij GZ-psycholoog Imane Boujdaini komen vooral cliënten met een islamitische achtergrond.
Eén van de openhartige BN’ers is tv-man Jurre Geluk, die onlangs zelf een docureeks over dickpics maakte. „Ik ben Jurre Geluk, ik zàt in therapie”, zegt hij tegen de camera. Geluk wil graag voelen, maar hij voelt zelden iets. „Ik was gewend om een soort binnenkant van mezelf uit te zetten.” Toen hij danste, op heel jonge leeftijd al, draaide alles om ‘de buitenkant’. „Ik denk dat dat ten koste ging van mijn binnenkant.” Klinkt een beetje zweverig misschien, maar Geluk voelde zich allesbehalve zijn achternaam.
Schrijnende verhalen
Voor wie denkt: moeten die BN’ers er nou weer zo nodig in? Wees gerust, zij spelen een allesbehalve overheersende rol. Therapie laat vooral de therapeuten en cliënten zien en horen. Soms is dat schrijnend, zoals een jonge vrouw die contact had met haar beste vriendin, maar die na dat contact uit het leven stapte. Iets wat één van de andere cliënten uit de serie op haar 19e ook had geprobeerd. Die poging mislukte en niemand had er ook maar iets van gemerkt. Het gaat ook nu niet goed met haar, eenzaam zittend op haar kamer. „Ik kijk wel series, maar verder doe ik helemaal niks.” Triest, maar het maakt Therapie ook interessant.
Denk je aan zelfmoord? Je kunt anoniem bellen met 0800-0113 of met 113 chatten.
Aantal blikken uit 5: 3,5
Therapie is vanavond om 21.52 uur bij HUMAN op NPO 3 te zien. De hele reeks kun je nu al streamen via NPO Start.
Echte Meisjes In De Jungle zijn terug en hoe: ‘In Suriname praten ze Nederlands!’
Net wat je nu nodig hebt: met de trein door Europa ‘hobbelen’, maar dan (brak) thuis voor de buis
Semira (25) is Chief gezondere snacks, terwijl iemand eerder zei ‘dat ze gewoon dom was’