Schrijnend verhaal in Meldpunt: ‘Mantelzorgende zoon steelt miljoenen euro’s van moeder’
Een uiterst gevoelige familiekwestie wordt belicht in Meldpunt: onder de dekmantel van mantelzorg werd een moeder drie miljoen euro lichter gemaakt door haar zoon en zijn vrouw.
Broer Gerard (niet zijn echte naam) deelde gisteren in Meldpunt zijn verhaal.
Financiën werden overgenomen
De ouders van Gerard hebben een leven lang hard gewerkt in een goedlopende eigen zaak. Nadat vader overlijdt, regelt de broer van Gerard de financiën. „Ik dacht dat dat altijd goed ging”, vertelt Gerard in het Omroep MAX-programma.
„Mijn moeder brak haar bovenarm, waarna mijn broer en schoonzus de zorg regelden. Maar toen dat was geheeld, bleven ze maar zorg verlenen. Op die manier bleven ze de regie houden over mijn moeder. Ze werd sterk afhankelijk van ze”, aldus Gerard.
Vakanties, parfum, sieraden en andere luxe producten
Hij geeft een voorbeeld: „De agenda van mijn moeder namen ze over, waardoor afspraken met mijn kinderen niet door gingen.” Die zag ze dus steeds minder. „Mijn moeder registreerde wel wat er gebeurde, maar ze durfde niks te zeggen uit angst om nog meer geïsoleerd te raken.”
Gerard krijgt te weten dat er vastgoed verkocht is door de „erven van mijn vader”. „Een bewindvoerder kwam erachter dat veel zaken niet klopten”, aldus Gerard in Meldpunt.
Waar gaf het duo het geld van de moeder dan aan uit? „Het ging op aan vakanties, parfums, sieraden en andere luxe producten”, laat Gerard zien. „Een bedrag van 3, 4 miljoen. Daar zit je zo op.”
Diefstal door mantelzorgers
De moeder van Gerard heeft via briefjes duidelijk gemaakt waar haar zoon mee bezig was. „’Flink aanpakken’, staat er. En hier is een briefje met: ‘Alle testamenten ongeldig verklaren’.” „Zo ga je toch niet met je moeder om?”, vraagt Gerard zich af.
Is diefstal door mantelzorgers te voorkomen? Fiscaal jurist en executeur Nickey Smelt buigt zich over de zaak. „Het is zeer schrijnend”, aldus Smelt. „Dit gebeurt vaak. Door families, zorgmedewerkers of buren bijvoorbeeld. Het gaat altijd volgens een vast stramien. Eenzame mensen worden gepaaid met mooie woorden en aandacht.”
Meldpunt over ouderenmishandeling
Uiteindelijk stapt Gerard naar de rechter. Het gestolen geld kan niet meer terugbetaald worden, dus wil Gerard dat zijn broer ook strafrechtelijk wordt vervolgd. Het Openbaar Ministerie kiest er echter voor deze zaak niet op te pakken. „Het OM heeft ons laten zitten. Dat maakt me diep ongelukkig, want er zijn zat mensen die met ouderenmishandeling te maken hebben.”
Niet lang na de uitspraak van de civiele zaak is Gerard’s moeder overleden. Tegen Meldpunt zou het OM gezegd hebben dat ze te kampen hebben met een capaciteitsgebrek.
Wat kun je doen?
Smets adviseert mensen in een soortgelijke situatie om te beginnen met het verzamelen van bewijs. „Zodra je een onderbuikgevoel hebt, verzamel dan de bankafschriften. En verzamel getuigenverklaringen.”
Meldpunt terugkijken? Dat kan via NPO Start.
Ooit juichten Groningen en heel Nederland nog om de vondst van aardgas
Bizarre burenruzie in Mr Frank Visser Doet Uitspraak: ‘Buurman bood mij seks aan’