Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Televisie 2 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Siep de Haan klaagt bij Op1 dat mannen gedemoniseerd worden: ‘Mannen zijn vaak de sigaar’

Kijkers zaten gisteravond vol verbazing te kijken naar Op1. Leraar en columnist Siep de Haan bepleitte daar dat mannen gedemoniseerd worden en dat jonge jongens achterblijven bij meisjes en geen positieve rolmodellen hebben.

Vorige maand schreef De Haan een opiniestuk voor Het Parool over hetzelfde onderwerp. „De (witte) man wordt gezien als veroorzaker van alle onrecht en ongelijkheid: de balans is zoek”, schreef hij onder andere.

Siep de Haan bij Op1

De Haan begint zijn pleidooi met een disclaimer. „Ik wil zeggen dat ik de emancipatie van de vrouwen een geweldig succes vind. Als ik naar mijn tandarts ga, werken er honderd mensen die allemaal vrouw zijn. De man is de assistent nu.”

Volgens hem hebben jongens een achterstand in het onderwijs opgelopen. De Haan geeft al zo’n 40 jaar wiskundeles en ziet de laatste tien jaar dat meisjes het beter doen dat jongens. „Ze stromen vaak af naar een lager onderwijsniveau, halen lagere cijfers voor hun toetsen en tentamens en blijven vaker zitten. De oorzaken zijn onduidelijk, maar ik denk dat leerstijlen van jongens anders zijn, ze meer gericht zijn op competitie en minder talig zijn. Meisjes willen samen met mij een som oplossen, terwijl jongens denken dat ze het wel kunnen fiksen.”

‘Mannen vinden dat ze het zwaarder hebben dan vrouwen”

De wiskundeleraar denkt dat er de laatste tijd iets extra’s is bijgekomen. „Mannen zijn vaak de sigaar. Er was twee weken geleden een enquête van EenVandaag waaruit bleek dat de helft van de jonge mannen vindt dat ze een steeds lastigere positie hebben in de maatschappij. Ze vinden dat ze het zwaarder hebben dan vrouwen en reageren daar verkrampt op. De leerachterstand en die verkramping is voor jonge jongens in hun ontwikkelingsfase funest. Daar wil ik me voor inzetten. Die hele oude mannen heb ik al afgeschreven.”

Presentator Kockelmann vraagt wat De Haan precies bedoelt met demoniseren. „Als het NOS-journaal opent, wordt er wéér een man aan de digitale schandpaal genageld en is er wéér een probleem met mannen. De MeToo-beweging heeft de discussie verhard. De jonge jongens is dat niet ontgaan. Dat is vaak een discussie in de klas. Zij vragen zich of ze ook een plekje mogen hebben in de maatschappij.”

De Haan stelt dat het zwaar is voor jongens om elke dag negatief nieuws te horen. Hij trekt de vergelijking met een verkeerssituatie. „Het verkeer is onveilig. Als elk journaal opent met een dodelijk ongeluk, stap ik minder snel in de auto.”

Rolmodellen

Medegast Wilfried de Jong kon zich niet vinden in het opiniestuk. Hij vindt dat het barst van de rolmodellen voor jongens. Ook vraagt hij zich af waarom jongens geen vrouw als rolmodel kunnen hebben. „Dat kunnen ze ook wel, maar waarom mogen we niet óók mannelijke rolmodellen zien?”, antwoordt De Haan.

De leraar zegt veel gedaan te hebben voor de emancipatie van de LHBT-beweging. „Als in reclames een beetje lacherig wordt gedaan over een homo, lesbiënne of transpersoon, dan is dat voor mij heel vervelend. Daarom vind ik het leuk en stimulerend dat minister Jetten in het kabinet zit. Ik kan me voorstellen dat vrouwen graag een vrouwelijke premier willen hebben. Transmannen- en transvrouwen willen ieder een eigen rolmodel en dat geldt ook voor puberjongens.”

Je kunt Op1 terugkijken via NPO Start.

Wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam als je vaak ongezond eet?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.