Dertig jaar Jurassic Park: ‘Ontzettende klotefilm, maar bepaalde scenes maakten wel enorme indruk’
Op1 werd gisteravond opgeschud door krijsende dino’s en bewegende camera’s. Geheel in thema luidde het programma de dertigste verjaardag van de eerste Jurassic Park-film in. „Deze film heeft ons beeld van dinosauriërs voorgoed veranderd.”
„Voor het eerst zag men, met toen hypermoderne effecten, dinosauriërs rennen, vreten en om zich heen meppen”, aldus Erik Dijkstra, die samen met Amber Kortzorg Op1 presenteerde. Met Maarten van Rossem en paleontoloog Melanie During ‘vieren’ ze de verjaardag van Jurassic Park.
Dertig jaar Jurassic Park
De filmreeks over dino’s was echter niet de reden dat During startte met het bestuderen van fossielen. „Ik was net 4 jaar oud toen de film uitkwam. Eigenlijk kwam het door het verzamelen van schelpjes wat ik mijn hele jeugd deed.” De film is wel belangrijk geweest voor haar beroepsgroep, zo blijkt. „Ik ging aardwetenschappen studeren, en in de collegezaal merkte je dat zodra het over fossielen ging, iedereen begon over dinosauriërs.”
De presentatoren richten zich tot Van Rossem. „Je bent niet over veel dingen heel enthousiast te krijgen, maar je hebt een enorme fascinatie voor dinosauriërs.” Van Rossem legt uit: „De fascinatie is al veel ouder. Het is natuurlijk een beetje een jongensding, al is het later ook een meisjesding geworden… oké.” Van Rossem wijst naar During. „Maar in de jaren 50 had het Amerikaanse blad Life prachtige uitklapplaten van dinosauriërs. Dat was allemaal niet zo wetenschappelijk verantwoord, maar het was wel fascinerend. We dachten toen dat dinosauriërs hele grote, grijze beesten waren.” Een beetje zoals olifanten, maar dan veel groter, aldus Van Rossem.
Het was precies dertig jaar geleden een ongekende hype: Jurassic Park van Steven Spielberg. Maarten van Rossem: “Het is een ontzettende klotefilm, maar de scene dat ze over de heuvel liepen maakte wel enorme indruk.” #Op1 #BNNVARA pic.twitter.com/aJ1wWZMzzr
— Op1 (@op1npo) June 9, 2023
‘Ontzettende klotefilm’
„Ik vond wel, deze film… is verder een ontzettende klotefilm, laten we dat er even direct bij zeggen, maar de scène over die heuvel dat maakte op mij een enorme indruk. Dat je dat kan laten zien, dat vond ik echt geweldig.” Maar, stelt Van Rossem: „In alle opzichten geeft Jurassic Park een verkeerd beeld van dinosauriërs. Het is echt een kletsfilm eerste klas, en de vijf films erna zijn nog vele malen erger.” Van Rossem wil de kijkers van Op1 ‘op weg helpen’. „Apple TV+ heeft vier prachtige documentaires over dinosauriërs die wél wetenschappelijk verantwoord zijn.”
Presentator Dijkstra valt in. „Ik geloof het wel, maar kom op. Jurassic Park was toen toch echt sensationeel.” During is het daar mee eens. „Het was de eerste keer dat het leek alsof ze naast je liepen. Er zijn inmiddels twee generaties van paleontologen puur door Jurassic Park. Vóór die film moest je mazzel hebben dat je een mooi boek over dino’s kreeg.” Na de eerste Jurassic Park-film is het niet opgehouden met de reeks. Vorig jaar kwam het slot Jurassic World: Dominion nog uit.
Wat klopt er niet?
Op1 laat de beroemde scene met de T-Rex zien en willen van Van Rossem en During weten wat er niet aan klopt. „Dat geluid dat de T-Rex maakt is van een stalen deur, dat hebben ze bedacht”, zegt During. „Ze hadden geen flauw idee wat voor geluid ze maakten”, beaamt Van Rossem. Hard rennen zoals in de scene konden ze ook niet. „Absoluut niet”, zegt During. En dat ze te klonen zijn door middel van muggen, klopt ook niks van. „DNA valt uit elkaar, in barnsteen kun je dat ook niet bewaren.” Weer een droom kapot, is aan de Op1-tafel te horen.
Aan de andere kant hebben de Jurassic Park-films er wel voor gezorgd dat het bij velen de belangstelling heeft gewekt. „Vervolgens moet je uitleggen dat het allemaal heel anders in elkaar zit. Zo waren velociraptors in werkelijkheid de helft kleiner dan dat ze in film waren.”
Je kunt Op1 terugkijken via NPO Start.
Reis door geschiedenis? Dit zouden de oudste steden ter wereld zijn