Massazaaddonor en vader van zo’n 600 kinderen bij Jinek: ‘Ik zie daar geen gevaar in’
Sommige mensen prijzen zichzelf heel gelukkig als ze één kind op de wereld kunnen zetten, anderen krijgen er twee, drie of soms vier of vijf. En anderen krijgen er zo’n 550 tot 600. Dat gebeurt echter bijna nooit en alleen bij heel uitzonderlijke gevallen, zoals bij Jonathan Meijer, de ‘massazaaddonor’ die onlangs van de rechter te horen kreeg dat hij moest stoppen met het doneren van zijn sperma. Bij Jinek schuift hij aan om het te hebben over die uitspraak en zijn handelen.
Meijer moest stoppen met het doneren van zijn sperma, omdat er risico’s verbonden zijn aan het hebben van zoveel kinderen. Niet voor hem, maar voor zijn kinderen en hún kinderen. Omdat er naar schatting zo rond de 600 nakomelingen van Meijer rondlopen, is de kans erg groot dat sommige van zijn kinderen elkaar kennen. De kans dat er een relatie tussen twee van hen ontstaat, is ook aanwezig. En een kind krijgen met je halfbroer of -zus zorgt voor grote risico’s bij het kind. Door Meijers donaties is er tot tien keer meer kans op inteelt.
Volgens richtlijnen bij klinieken mag een zaaddonor maximaal doneren voor 25 kinderen of voor twaalf gezinnen om inteelt, incest en psychische problemen voor donorkinderen te voorkomen. Meijer omzeilde dat door allerlei aliassen te verzinnen en soms ook buiten een kliniek om te doneren.
Massazaaddonor Jonathan Meijer schuift aan bij Jinek
De moeder van één van de kinderen van Meijer schoof onlangs al aan bij talkshow Beau. Daarin zei ze dat haar hele leven op de kop staat. „Hij heeft de onbezorgde toekomst van mijn kind afgenomen. Een kind hoort een onbezorgde jeugd te hebben, hoort onbezorgd op te kunnen groeien. Het feit dat als mijn kind gaat daten, hij altijd bezig moet zijn met: ben ik niet verwant aan diegene?” Nu was het de beurt aan de massazaaddonor zelf om plaats te nemen aan een talkshowtafel.
Jinek vertelt dat de uitspraak meer dan een maand geleden was en ze wil van de donor weten met welk gevoel hij aan tafel zit. „Liegen is natuurlijk niet goed, daar neem ik afstand van”, reageert hij eerst, verwijzend naar het feit dat hij soms onder een alias doneerde en loog over hoeveel donorkinderen hij al had. „Maar de rechtszaak ging over iets anders, namelijk het stoppen met doneren. Daar heb ik een dubbel gevoel bij. Ik ben het er niet mee eens. Ik voel me ongelijk behandeld.”
Alle andere gasten verlaten de tafel en Meijer zit alleen nog met Jinek aan tafel, „zodat wij het gesprek rustig kunnen voeren. Daar heb je om gevraagd”, aldus de presentatrice. Ze gaan terug naar het begin, 16 jaar geleden, toen Meijer begon met doneren. Waarom deed hij dat? „Ik kom zelf uit een groot gezin”, begint Meijer. „Ik heb zes zussen en één broertje en ik vond het heel bijzonder om uit zo’n groot gezin te komen.” Naar eigen zeggen zag hij veel mensen om zich heen die geen kinderen konden krijgen. Door een collega die op 21-jarige leeftijd te horen kreeg dat hij onvruchtbaar was, ging hij steeds meer nadenken over onder andere het donorschap. Na een jaar nadenken, besloot hij naar een kliniek te gaan. Maar naast alleen bij de kliniek te doneren, zocht hij op andere manieren ook contact met vrouwen en koppels.
Zaaddonor Jonathan verwekte naar eigen zeggen meer dan 550 kinderen bij verschillende vrouwen, maar de rechter oordeelde dat hij onmiddellijk moet stoppen met doneren. Vanavond is hij te gast en reageert op de uitspraak van de rechter. #Jinek https://t.co/TRmaH1q2po
— Jinek (@Jinek_RTL) June 1, 2023
‘Zie geen gevaar in overschrijden van de norm’
En dat „ging als een tierelier”, merkt Jinek op. Dat blijkt wel, nu Jonathan tussen de 550 en 600 kinderen heeft verwekt. Hoeveel dat er exact zijn, weet Meijer zelf ook niet. Over sommige kinderen hoort hij één of twee keer per jaar iets, over anderen zelfs maandelijks of wekelijks, en over weer anderen hoort hij niks. Jinek noemt weer de regels die we in Nederland hebben: donoren mogen maximaal 25 kinderen verwekken bij twaalf gezinnen. „Jij hebt er 550. Hoe kan dat?” Meijer: „Nou, die 550 zijn natuurlijk niet alleen in Nederland. Het merendeel wel. Maar ik heb natuurlijk ook via sites contact gelegd.” Jinek: „Ik zal het anders formuleren. Wáárom heb je zoveel kinderen verwekt?” Volgens Meijer was dat ‘geen vooropgezet plan’.
„Ik ben natuurlijk ver over die norm heen, maar omdat ik zelf zo bekend ben, zie ik daar geen gevaar in”, legt de donor uit. „Veel kinderen weten dat ik hun donorvader ben en als zij iemand tegenkomen, weet diegene dat ook. Ik heb er wel over nagedacht, het is niet alsof ik maar wat ben gaan doen.” Jinek wijst Meijer er ook op dat hij in de 16 jaar dat hij dit doet, heeft gelogen tegen de moeders over hoeveel kinderen hij heeft verwekt. In 2017 stond hij zelfs op een zwarte lijst bij klinieken in Nederland, omdat hij toen al meer dan 100 kinderen had verwekt. „Toch ben je toen doorgegaan”, zegt Jinek, „met het doneren via advertenties en in het buitenland. De moeders zijn daar achter gekomen en dat heeft ze diep geraakt.”
Op de vragen van Jinek over waarom Meijer heeft gelogen, komt nooit echt een eenduidig antwoord. Hij schuift het af op een ‘schimmig wereldje’ en wensouders die hem bijvoorbeeld bedreigden als hij ze niet wilde helpen. Maar het grootste probleem blijft dat kinderen geen normale relatie aan kunnen gaan, zonder zorgen, als ze 600 halfbroers en -zussen hebben. Maar Meijer blijft dat betwisten. „De vraag is of dat werkelijk zo is. Ik geloof niet dat de kinderen lijden. Er zijn misschien wel 200 mensen die superblij zijn met mijn hulp. Ik krijg meer steunbetuigingen dan dat ik van boze mensen hoor.” Meijer blijft de schuld ontwijken tijdens het gesprek en blijft wijzen op bijvoorbeeld Deense donoren, die soms ook veel kinderen hebben verwekt. „Waarom mogen zij dat wel?” De donor is het dan ook niet eens met de rechter en heeft, zo blijkt, geen spijt van zijn acties.
Je kunt Jinek terugkijken via RTL XL.
Siep de Haan klaagt bij Op1 dat mannen gedemoniseerd worden: ‘Mannen zijn vaak de sigaar’