Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Televisie 2 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Debora Fernald legt uit waarom ze op Volt stemde en wekt verbazing: ‘Onnavolgbaar’

Je kunt de saga rondom voormalig GroenLinks-Statenlid Debora Fernald bijna niet gemist hebben. Zij stemde tijdens de Eerste Kamerverkiezingen op Volt in plaats van op haar eigen partij en werd daarna uit de fractie geknikkerd. Gisteren schoof Fernald aan bij Jinek om te reageren op de bakken kritiek die zij kreeg.

In de ‘affaire Debora Fernald’ dook een Metro-column van vorige maand op. Hierin haalde de kunstdocente aan hoe zij binnen GroenLinks werd behandeld en dat haar uiterlijk werd bekritiseerd. Het Statenlid zou hierover een melding hebben gedaan bij GroenLinks-leider Jesse Klaver, maar dat leverde volgens haar alleen maar ‘vijandigheid’ op. De stem op Volt kostte de Eerste Kamer-fractie van GroenLinks en PvdA uiteindelijk een zetel.

Debora Fernald: ‘Mensen zeggen dat ik een vuile verrader ben’

„Het is een gekkenhuis”, vertelt Fernald aan de Jinek-tafel over hoe zij de de afgelopen dagen beleefde. „Er komen mensen aan mijn deur die zeggen dat ik een vuile verrader ben.”

Fernald legt uit dat er een hele geschiedenis vooraf gaat aan haar stem op Volt. „Ik merkte dat ik bij GroenLinks in een wit bolwerk heel moeilijk vooruitkwam. Er werd bijvoorbeeld door een bestuurder gezegd dat ik mijn haar glad naar achteren moet doen zoals ‘al die andere zwarten die succes hebben’. Ook werd er gezegd dat ik de pil had moeten slikken, want dan ik had geen kind gehad.”

Het voormalige Statenlid zegt dat ze dacht dat ze deze ‘microagressies’ moest accepteren. „Ik ben het als pijn gaan zien die erbij is gaan horen. Je gaat het normaliseren en denkt dat het aan jou ligt. Maar op een gegeven werd het me te veel. Het raakte me. Toen heb ik Jesse Klaver een mail gestuurd met de melding dat er binnen zijn partij structureel racistische en discriminerende praktijken plaatsvinden.”

Ze dient een klacht in die gegrond wordt verklaard. Opstappen was op dat moment voor haar nog geen optie. „De mensen waar het om ging hebben hun lidmaatschap opgezegd en GroenLinks heeft gevraagd wat ik nodig heb om me weer veilig te voelen binnen een partij. Dan denk je ook aan je eigen carrière, want binnen een andere partij moet je weer knokken voor je positie.”

‘Wie niet horen wil, moet voelen’

Het gesteggel tussen GroenLinks en Fernald blijft hierna voortduren. Ze zegt dat ze ‘superslecht’ werd behandeld en niet serieus genomen werd. Uiteindelijk heeft ze tot het laatste moment getwijfeld over haar stem en in het hokje besloten om op Volt te stemmen. „Ik dacht dat de pijn die ik jarenlang heb gevoeld dan misschien duidelijk zou worden. Wie niet horen wil, moet voelen.”

Jinek snapt niet dat Fernald ondanks alle strubbelingen aanbleef bij GroenLinks. Fernald zegt dat ze een politicus blijft en daarom wilde blijven. „Er zijn andere partijen, er zijn andere mogelijkheden. Als je zo slecht behandeld wordt door mensen, hoef je echt niet te blijven. Dat is echt onzin”, vindt Jinek.

Spijt

Hoewel Fernald eerder tegen de NOS zei dat ze spijt heeft van haar stem op Volt, bindt ze nu in. Ze zegt vooral de persoonlijke gevolgen te hebben onderschat. „De spijt gaat over de impact op mij, mijn gezin en de goede mensen van GroenLinks.”

Ook zegt Fernald niet te hebben geweten dat haar stem de fractie een zetel zou kosten. De fractievoorzitter vertelde aan Eva Jinek dat hij dit aan Fernald heeft uitgelegd, maar dat noemt zij een ‘glasharde leugen’. De blonde presentatrice vraagt zich af of Fernald dat als politica niet had moeten weten. „Als ik de consequenties had begrepen, alles bij elkaar had begrepen, dan had ik het niet gedaan. Ik wist niet dat het een hele zetel in de Eerste Kamer was. Dan kunnen mensen mij naïef en dom noemen, maar dat is mij niet verteld.”

Fernald vertelt dat iemand van het landelijke bestuur wil dat ze haar zetel teruggeeft, maar daar peinst ze niet over. „Ik ga niet zielig als een slachtoffer en met de staart tussen de benen mijn zetel teruggeven. Ik ben daar te stoer voor. Ik ben een echte Rotterdamse. Die zetel is van mij. 814.000 mensen hebben voor mij gekozen. Dan kan er GroenLinks achter staan, maar zij hebben ook niet voor een racistische partij gekozen, wat GroenLinks nu toch wel is.”

Jinek: ‘Jouw beslissingen zijn onnavolgbaar’

Aan het eind van gesprek maakt de presentatrice nogmaals duidelijk dat ze er geen snars van snapt. „Ik snap dat discriminatie en racisme bestaan. Tegelijkertijd kan daarnaast bestaan dat jouw beslissingen voor mij nu onnavolgbaar zijn. Ik kan bijna niet navertellen hoe dit verlopen is.”

Je kunt Jinek terugkijken via RTL XL.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.