Op1: ‘Niet aan kinderen beginnen omdat je je grote zorgen maakt om het klimaat’, activisten delen standpunt
Je inzetten voor het klimaat om voor een betere toekomst te zorgen: via acties van groepen als Extinction Rebellion wordt er aandacht voor gevraagd. Maar hoe is het om vanwege klimaatzorgen bewust geen kinderen op de wereld te zetten? In Op1 gaat het daarover met klimaatactivisten Akelei de Lange, Daan van Meurs en Marlisa Hommel.
Vandaag wordt opnieuw een blokkade van de snelweg A12 verwacht door Extinction Rebellion, maar „voor sommigen gaan de protesten nog niet ver genoeg”, aldus één van de presentatoren van Op1, Natasja Gibbs. „Ze twijfelen of ze nog wel willen beginnen aan kinderen en zijn bewust kinderloos.”
‘Wij moeten ons kwetsbaar opstellen’
De Lange zegt erover: „Laat ik voorop stellen dat ik echt heel graag kinderen wil. Ik werk zelf met kinderen en als ik ze zie lopen dan wil ik er zo graag een van mezelf – die ik dan kan beïnvloeden met mijn linkse idealen”, de tafel lacht om de opmerking. „Maar ik kan niet met een gerust hart een kind op deze wereld zetten wetende hoeveel woede en verdriet ik heb over wat er nu gebeurt.” Waar De Lange bang voor is dat haar kind zal meemaken? „De wereld stort ergens een beetje in elkaar en er is gewoon heel veel verkeerd aan het gaan. Het moet radicaal anders, maar dat gaat zo snel niet gebeuren en dus gaan er heel veel mensen lijden.”
De Lange zegt het kwetsbaar te vinden om aan de Op1-tafel te zitten, samen met Van Meurs en Hommel om over hun kinderwens te praten, „terwijl de overheid kan doen wat ‘ie wil doen en niks doet. Dus wij moeten ons kwetsbaar opstellen over onze kinderwens, terwijl het gewoon moet gaan over het klimaat, over subsidies die op achterlijke wijze naar de fossiele industrie gaan. Mensen werken hard voor dat geld en het wordt gegeven aan het afbreken van onze toekomst.”
Kinderwens met klimaatzorgen
Hommel heeft al een kind, maar wil geen tweede vanwege de redenen die De Lange al gaf. „Ik was altijd wel bewust van het klimaat en hoe ernstig het is, maar toen ik zwanger was brak corona uit en ik begon te zien wat we deden met z’n allen en daar gaan we gewoon mee door. Ik zie het niet beter worden, maar eerder verslechteren.” Bij Van Meurs zit het weer iets anders: hij wilde eerst geen kinderen vanwege het klimaat, maar nu wel. „Ik sta er wat positiever in, maar laten we voorop stellen dat het vooruitzicht deprimerend is. Vorig jaar heb ik me aangesloten bij Extinction Rebellion en ik zie dat steeds meer mensen beseffen dat we moeten opstaan voor onze toekomst.”
Laat het nou zo zijn dat oud-politici Klaas Dijkhoff en Gert-Jan Segers aanwezig zijn in Op1. Hoe kijken zij ernaar dat de overheid in deze zin genoemd wordt en ook als het om het krijgen van kinderen rondom klimaatzorgen gaat? Beide politici hebben kinderen, respectievelijk 2 en 3. „Moet ik iets vinden van deze keuze?”, vraagt Dijkhoff zich af. „Ik vind daar niks van, dat is een individuele keuze. Er zijn allerlei afwegingen om wel of geen kind te krijgen – als je bevoorrecht bent óm er een te krijgen. Als mensen het klimaat laten meewegen, is dat hun goed recht.”
Klaas Dijkhoff en Gert-Jan Segers
De Lange haakt in. „Ik ben hier uitgenodigd om het over mijn kinderwens te hebben, zodat ik kan zeggen dat het over het klimaat moet gaan.” „Volgens mij wil je het over het klimaat hebben, en nu gaat het over of ik iets vind van jouw besluit”, aldus Dijkhoff. Maar waar het de presentatoren om gaat, is over het standpunt dat Dijkhoff ooit als volksvertegenwoordiger is gekozen. „Dat snap ik, maar het is ook niet zo dat zorgen om de toekomst er vroeger niet ook al waren.” Het verschil volgens De Lange is dat Dijkhoff de kans had om het „radicaal anders te doen.” „Het is niet alleen maar slecht nieuws. En ik denk dat er heel veel ontwikkelingen gaande zijn om het leven te leven zonder verwoestende effecten op de planeet.”
Segers haakt in nadat Van Meurs moet lachen. „Ik heb drie dochters die ongeveer van jullie leeftijd zijn en die hebben dezelfde stem. Ik vind het terecht dat jullie deze vragen en deze zorgen hebben en dat jullie vinden dat wat wij hebben gedaan niet goed genoeg was. Maar het is ons wel gelukt om het klimaatbeleid van Parijs te tekenen en vanuit mijn perspectief zie ik dat we in hele moeilijke politieke en sociale omstandigheden moeten handelen. Want als we de subsidiekranen dicht draaien betekent dat ook iets voor elektriciteitsprijzen, benzineprijzen en de sociale samenhang van de samenleving.” Waarom zijn die stappen zo klein, vraagt Van Meurs zich af, maar de discussie aan tafel wordt door de presentatoren afgerond.
De klimaatgroep verwacht dit weekend tijdens de blokkade van de A12 „twee keer zoveel mensen als de vorige keer, en daarna vier keer zoveel mensen. De waterkanonnen staan klaar, maar wij zijn voorbereid.”
De hele uitzending van Op1 kun je terugkijken via NPO Start.
Jeroen Spitzenberger en Anniek Pheifer in nieuwe serie Anoniem: ‘Spannend, gek, grappig en weird’