Hugo de Jonge springt bij Op1 in de bres voor Wiersma: ‘Nooit iets van zijn gedrag gemerkt’
Onderwijsminister Dennis Wiersma is de afgelopen tijd niet op een heel positieve manier in het nieuws gekomen. Zo zou hij grensoverschrijdend gedrag vertonen, door bijvoorbeeld regelmatig uit zijn slof te schieten tegen medewerkers en ze uit te schelden. Minister Hugo de Jonge, van Volkshuisvesting, schoof gisteren aan bij Op1 om het over de woningnood te hebben, maar sprong ook even in de bres voor zijn collega.
Uit een recent NRC-artikel bleek dat Wiersma patroonsgewijs woedeaanvallen had. Zelf zei hij dat hij „soms te fel” is, maar in de realiteit gaat hij elke dag over grenzen heen. Zijn autoritaire en driftige manier van leidinggeven zou al zeker vijf jaar leiden tot het vertrek van medewerkers en tot gesprekken met hem over zijn gedrag. De details zijn schrijnend: zo zou een fractiemedewerkster regelmatig huilend op de gang of bij de wc zijn gespot. „Een standaardweek was dat er elke dag wel een keer tegen je geschreeuwd werd”, blikt een oud-medewerker terug. Maarten van Rossem uitte onlangs flinke kritiek op Wiersma.
Hugo de Jonge over Dennis Wiersma: ‘Goed dat hij ervan wil leren’
Hugo de Jonge is logischerwijs niet naar de studio van Op1 gekomen om zijn collega te bespreken, maar presentator Margje Fikse snijdt het onderwerp toch aan: „Heeft u weleens wat van dat gedrag gemerkt?” „Nee”, komt het antwoord resoluut, terwijl de minister z’n hoofd schudt. „Dus dat is niet iets dat hij doet naar mede-ministers, maar wél naar medewerkers.” De Jonge: „Ja, dat is natuurlijk ook niet oké, dat is echt niet oké. Wat ik er wel sterk aan vind, is dat hij dat ook erkent. Hij wil dat verleden ook rechtzetten en ervan leren.”
De minister vindt het naar eigen zeggen „mooi” hoe Wiersma met deze situatie omgaat. Fikse wijst De Jonge erop dat hij zelf docent is geweest en dat Wiersma onderwijsminister is. „Dat juist hij dit soort gedrag vertoont. Maakt dat het nog erger?” Maar dat is volgens De Jonge niet het geval. Hij is van mening dat je „in een werkrelatie, zeker als het een gezagsrelatie is, moet zorgen dat je medewerkers zich veilig blijven voelen.” Wel benoemt hij dat de minister ook maar mens is, en er achteraf altijd iets kan gebeuren „waarvan je moet constateren: dat is niet oké.” Volgens De Jonge is het sterk dat Wiersma zijn fouten probeert recht te zetten, ook bij vorige werkplekken.
Minister @hugodejonge heeft niks gemerkt van het gedrag van minister #Wiersma, vertelt hij in #Op1. “Ik vind het sterk hij dat het erkent en dat hij ervan wil leren. Ik vind het mooi hoe hij ermee omgaat.” #EO pic.twitter.com/OvD02l0NoN
— Op1 (@op1npo) May 23, 2023
Woningnood besproken bij Op1
En dan het onderwerp waar de minister écht voor is gekomen: de woningnood in ons land. Het tekort aan woningen was sinds de Tweede Wereldoorlog niet zo nijpend als nu. Op1-presentatrice Fikse benoemt dat dat probleem na de oorlog als „volksvijand nummer 1″ werd beschreven. „Zou je dat nu ook weer zeggen?” Daarop komt een instemmend antwoord van De Jonge. „Het raakt echt aan de bestaanszekerheid van mensen. Ook toen zag je dat het leven van mensen in de pauzestand gaat, als ze geen woning vinden.”
Destijds was er een hele duidelijke oorzaak, maar hoe is het in 2023 zo ver gekomen? De Jonge: „Een deel van de oorzaak is dat we de afgelopen jaren niet genoeg regie hebben gehad op de volkshuisvesting. We hebben te veel geloof gehad dat de markt vraag en aanbod in evenwicht zou brengen. Dat is niet het geval gebleken.” Fikse: „U was toen niet minister op deze post, maar het was wel een kabinet-Rutte. Zegt u weleens tegen hem: ‘Wat heb je dit laten versloffen’?” Maar dat is volgens De Jonge „te makkelijk”. „Het is niet een situatie waarin je in je eentje die beslissingen neemt. We hebben dat collectief niet goed genoeg gedaan. We moeten dus de regie op de volkshuisvesting hernemen, we moeten vaststellen hoeveel woningen er nodig zijn, voor wie we moeten bouwen en waar we dat moeten doen. En daar zal ook de landelijke overheid stevig de leiding moeten nemen.”
Het #woningtekort was sinds WO II niet zo nijpend als nu. Hoe kan dat? @hugodejonge: “Door onvoldoende regie op de volkshuisvesting. We hebben teveel geloof gehad dat de markt de vraag en aanbod in evenwicht zou brengen. Dat is niet het geval gebleken.” #Op1 #EO pic.twitter.com/BvIKmQp9B2
— Op1 (@op1npo) May 23, 2023
Je kunt Op1 terugkijken via NPO Start.