Caroline van der Plas bij Jinek over ‘spelen politieke spel’ in Eerste Kamer
Het is dan nu echt officieel, nadat het na de Provinciale Verkiezingen al bleek: de BBB is de grootste in de Eerste Kamer. Gisteren was de stemming daarvoor en de partij van Caroline van der Plas kwam aan kop te staan, met 16 zetels. Bij Jinek is Caroline van der Plas aangeschoven om die overwinning te bespreken, die volgens sommigen toch ook een beetje een verlies is.
Want, zo begint Eva Jinek, „het ANP had berekend dat als jullie het politieke pokerspel beter hadden gespeeld, jullie achttien zetels hadden kunnen hebben.” Wat is daar mis gegaan?, wil Jinek van Van der Plas weten.
Caroline van der Plas bij Jinek: ‘Niet meegedaan aan het spel’
Volgens Van der Plas is er „helemaal niks” mis gegaan. „Wij hebben gewoon niet meegedaan aan het spel”, legt ze uit. „Vandaag werd ook gezegd ‘je hebt een zetel verloren, misschien wel twee’, maar we hebben er zestien gewonnen. We hadden nul zetels en nu hebben we er zestien. Dat is ook een heel mooi aantal en daarmee ben je ook de grootste. Ik hou niet zo van het politieke spel daarachter.”
Enkele andere partijen wisten het spel namelijk wel goed te spelen en peuterden zo wat zetels weg bij de BoerBurgerBeweging. Het gaat dan om zogeheten strategische stemmen, niet op de eigen partij, maar bedoeld om bondgenoten aan een zetel te helpen. Dit jaar zijn er tien strategische stemmen uitgebracht. Vier jaar geleden, bij de vorige stemming, waren dat er acht.
Het waren vooral de vier partijen in de landelijke coalitie (VVD, D66, CDA en ChristenUnie) die elkaar hielpen. Het CDA kreeg twee stemmen extra in Overijssel en de ChristenUnie één stem. De VVD kreeg juist twee stemmen minder dan het aantal Statenleden van de partij in die provincie, en D66 ‘verloor’ er een stem. In Flevoland ging een stem van D66 naar VVD.
Hier lees je wat de BBB zoal wil bereiken.
‘Op eigen kracht in de Eerste Kamer’
Van der Plas noemt ook dat het stemmen op een partij die nu wel (of juist niet) in de coalitie zit, averechts kan werken. „Dan ga je een andere partij iets gunnen, zoals dat de coalitie nu twee zetels erbij heeft gehaald. Maar iedereen vergeet dat we binnenkort, over maximaal anderhalf jaar, verkiezingen hebben. Zijn dat dan nog wel coalitiezetels? Misschien geef je nu wel een zetel aan een partij die straks bij de oppositie zit.”
Ook noemt de politica dat de BBB nu ‘aan heel Nederland kan laten zien’ dat de partij op eigen kracht in de Eerste Kamer is gekomen. „Niet met een spelletje zus en een omweggetje zo.” Journalist Wouter de Winther zat ook aan tafel en van hem wil Jinek weten wat hij vindt van het ‘niet spelen van het spel’. „Ik begrijp het wel”, begint hij. „Zeker als je kijkt naar de BBB, die het toch anders wil doen dan de Haagse kliek. Maar dat spelletje is er wel. Andere mensen spelen dat spel wel en als je zo zetels verliest, kun je zeggen dat dat zonde is. Aan de andere kant had het niet zoveel uitgemaakt of de BBB zestien, zeventien, achttien of negentien zetels had gehad, want ze zijn nog steeds hét alternatief voor de coalitie om over rechts te gaan.”
Van der Plas zei over de Tweede Kamer al dat de politiek ‘niet om de partij heen kon’, en nu al helemaal niet meer, vindt ze. Maar volgens De Winther kan dat nog steeds, mede dankzij het politieke spel dat is gespeeld. „Ze hebben de keuze tussen het linkse blok en de BBB, maar ze hebben nu ook een uitweg uit de grote woorden die ze na de Statenverkiezingen hebben geuit. Toen ging het over het signaal van de kiezer en het ‘nu echt anders doen’. Ze wilden Groningen sneller doen en de toeslagenaffaire sneller verwerken, en nu is die noodzaak een stuk minder. Dat komt omdat ze zich nu kunnen verhouden tot het linkse blok, met een heel andere agenda.”
Je kunt Jinek terugkijken via RTL XL.