Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 2 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Politici en mediagezichten kritisch op ‘niet-onafhankelijk’ televisiedebat Jeroen Pauw

De Provinciale verkiezingen komen eraan en daarom worden we als vanouds getrakteerd op radio- en televisiedebatten. Jeroen Pauw presenteert zo’n debat. Maar over zijn politici-keuze en verdeling is lang niet iedereen te spreken.

Het is je vast niet onbekend dat Nederland verdeeld is onder rechtse en linkse stemmers en alle partijen die daartussen vallen. We denken allemaal anders over grote thema’s en landelijke crisissen, zoals het klimaat, wooncrisis, asielbeleid of de economie. In de aanloop naar de verkiezingen kiest menig politicus ervoor om zijn of haar standpunten in de media te laten klinken. Het televisiedebat is daar een perfect middel voor. Pauw’s Verkiezingsdebat: Linksom of Rechtsom, is er zo eentje.

Kritiek op verkiezingsdebat Jeroen Pauw

Premier Mark Rutte en Edith Schippers (VVD) gaan het als rechts blok het opnemen tegen de ‘linkse wolk’, oftewel Jesse Klaver (GroenLinks) en Attje Kuiken (PvdA). En als je denkt: ‘Hé waar zijn de andere partijen?’ Dat klopt, er ontbreken nogal wat politieke partijen in dit debat.

En daar hebben sommigen het een en ander over te zeggen. Want premier Mark Rutte gaat daar alleen in debat met twee linkse partijen. Op Twitter klinkt ongenoegen. Behoorlijk wat politici en mediagezichten verbazen zich over de partijkeuze voor dit debat. Volgens de critici doet Pauw mee aan het frame dat de VVD zou hebben neergezet. Namelijk ‘De VVD versus de linkse wolk’. Gisteravond sprak oud-staatssecretaris Mona Keijzer bij HLF8 uit dat het een kwalijke zaak is dat Pauw zich hiervoor leent. En zetten critici vraagtekens bij de onafhankelijke rol van de journalistiek.

Pauw snapt ophef niet

Pauw reageerde vandaag op de radio op de ophef. In het radioprogramma Spraakmakers benadrukt hij dat zijn programma slechts één van de vele is. De presentator vertelt dat hij in het verleden veel debatten presenteerde waarbij zes tot soms wel acht partijen aan het bod kwamen. „Terwijl de tijd die wordt gegeven niet langer is… het moet allemaal in 50 minuten.” Dat is iets dat zo’n programma gehaast maakt. Hij neemt als presentator liever ruimer de tijd voor bepaalde onderwerpen. Dat men zich nu juist om zijn programma druk maakt, begrijpt de presentator niet.

https://twitter.com/tonfvandijk/status/1631013847824728064

Pauw’s Verkiezingsdebat: Linksom of Rechtsom is zondag 12 maart om 21.30 uur te zien op NPO 1.

De Provinciale Statenverkiezingen zijn woensdag 15 maart. 

Als het aan de EU ligt gaan de touwtjes strakker wat betreft ons rijbewijs

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.