Ruinerwold-zoon Israel werd maandenlang opgesloten in het donker: ‘Smeekte God om me te bevrijden’
Het is inmiddels drie jaar geleden dat Israel van Dorsten uit de boerderij in Ruinerwold ontsnapte, waar hij met zijn vader en broers en zussen in complete isolatie van de buitenwereld woonde. In zijn boek Wij waren, Ik ben. Weg uit Ruinerwold beschrijft de 28-jarige Israel zijn jeugd en het extreme geloof van zijn vader. In Humberto op Zondag onthult hij dat hij regelmatig in het donker werd opgesloten.
De reden daarachter is omdat hij volgens zijn vader, Gerrit Jan van D., een slechte energie zou hebben. „Het voelde alsof er iets mis was met mij en dat ik dit moest oplossen. Letterlijk smeekte ik vaak God om me daaruit te bevrijden. Nu weet ik dat er geen reden was om mij op te sluiten, maar destijds moest ik me ook losmaken van het slechte”, vertelt Israel aan Humberto.
Ruinerwold-zoon Israel schrijft boek
Toen zijn vader een beroerte kreeg en zijn controle niet meer kon uitoefenen op het gezin, begon Israel voor het eerst echt te twijfelen. „Daarvoor drukte hij alle twijfels weg”, vertelt hij.
Vorige week kwam al aan het licht dat Israel een maand vóór zijn ontsnapping al een noodkreet aan meerdere instanties had gericht, maar steeds geen antwoord kreeg. Zo probeerde hij in contact te komen met de politie, Veilig Thuis en en het welzijnswerk in Ruinerwold. Op een anonieme melding bij de politie – de instantie waarover zijn vader altijd had gezegd dat ze alles kapot zouden maken als ze hen zouden ontdekken – kwam geen antwoord. Enkele weken daarna stuurde hij nog een bericht, nu niet anoniem. Hij kreeg het verzoek het algemene nummer te bellen om nadere vragen te beantwoorden. Ook Veilig Thuis, een organisatie die speciaal hulp biedt voor familieproblemen, kon hem een paar dagen later niet helpen.
Eerste gesprek was een ‘bizarre ervaring’
Pas toen hij naar een kroeg liep in het dorp en daar iemand aansprak, ging het balletje rollen. Zijn eerste gesprek met iemand uit de buitenwereld kan Israel zich nog goed herinneren. „Dat was een bizarre ervaring. Ik wist niet hoe ik me daar moest gedragen. Ik wist überhaupt niet wat ik daar wilde. Als ik er nu op terugkijk, leek het net alsof ik in een film leefde destijds, omdat er van alles om me heen gebeurde, maar ik er niet in zat.”
Iets waar Humberto veel bewondering voor heeft, is dat Israel zo’n goed boek heeft kunnen schrijven, ondanks dat hij niet naar school is geweest in zijn jeugd. Ook geeft de presentator hem complimenten over zijn sociale vaardigheden. „In het begin was het wel moeilijk om met iemand een gesprek aan te knopen”, vertelt Israel. „Maar stapje voor stapje ben ik erover heen gekomen en is het normaler geworden.”
Humberto op Zondag is te zien via Videoland of RTL.
Nieuw leven voor Ruinerwold-zoon Israel: ‘Blij dat ik de kans krijg’