Paul Haenen lijnrecht tegenover Anouar Diba bij HLF8: ‘Homohaat bij moslims vandaan’
De ‘One Love’-aanvoerdersband die Feyenoord-voetballer Orkun Kökçü weigerde te dragen vanwege zijn geloofsovertuiging, werd gisteravond bij zo’n beetje iedere talkshow besproken. Zo ook bij HLF8 en daar liep het uit op een felle discussie. Cabaretier en acteur Paul Haenen en oud-voetballer Anouar Diba stonden lijnrecht tegenover elkaar in een discussie over homohaat.
Kökçü wilde de aanvoerdersband, die is bedoeld als statement tegen discriminatie, niet om vanwege zijn geloof. Diba is van mening dat niemand gedwongen moet worden tot bepaalde acties. Daarnaast was Kökçü volgens Diba niet op de hoogte van het feit dat de band als anti-discriminatie-statement bedoeld was, in plaats van een statement voor de LGBTQ+-community.
Paul Haenen in discussie met Anouar Diba over homohaat
„Daar hoeven wij als moslims niet over te discussiëren, die gaan wij gewoon niet dragen”, waarbij Diba doelt op een band die als steun voor de LGBTQ-gemeenschap bedoeld zou zijn. „Dat mag niet van ons geloof. Wie dat niet respecteert, heeft ook geen respect voor ons. Wij zijn tegen elke vorm van discriminatie, alleen je kan niet iemand dwingen om zo’n band te dragen.” De oud-voetballer vindt dat Feyenoord een statement had kunnen maken, door achter hun aanvoerder te blijven staan.
„Is het niet fijn dat het helder wordt waar homohaat vandaan komt?”, haakt Haenen in, die ook bekend is met zijn alter-ego Dominee Gremdaat. „Dat we niet net doen alsof heel Nederland heel tolerant is. Dat we allemaal een bandje dragen en daarna homo’s in elkaar slaan. Ik vind het juist wel goed dat hij het niet draagt en dat je meteen weet: ‘Daar komt de homohaat vandaan’. Laten we elkaar geen mietje noemen en daar helder in zijn.”
Felle discussie aan HLF8-tafel
Diba keert zich richting Haenen. „Waar komt de homohaat vandaan dan volgens jou?” En daar is Haenen stellig in: „Van jou, onder anderen.” Vervolgens vraagt Diba of de acteur zelf homo is. „Heel veel moslims, daar komt de homohaat vandaan”, aldus Haenen. Waarna de oud-voetballer benadrukt dat het ook bij „heel veel Joden vandaan komt”. Maar Haenen gaat verder: „En van streng evangelische mensen, het is wijdverspreid, de homohaat. En dat moet naar voren komen.” Waarna Diba benadrukt dat we na de woorden van de cabaretier ook „weten waar discriminatie vandaan komt”.
Er ontstaat aan tafel wat tumult over de betekenis van de band. Diba stelt dat hij de discussie met Haenen niet gaat voeren omdat het „niet zijn niveau is”. Waarna tafelgast Jack van Gelder benoemt dat hij dat wat „makkelijk” vindt. Van Gelder neemt het op voor Haenen en krijgt een woordenwisseling met de oud-voetballer. Dan grijpt presentatrice Hélène Hendriks in. „We kunnen het ook gewoon beschaafd houden en respect houden voor ieders mening.”
Respect voor dominee Gremdaat.#HLF8 #homohaat #regenboogband #Kokcu https://t.co/phD1rBEOsd
— Michel 🇳🇱🇮🇱🎗️ (@Michel1401) October 17, 2022
En hier draait het dus om
‘Moslims willen niks met homo’s te maken hebben’
‘Ja dus?’ is het antwoord
#hlf8 pic.twitter.com/aYIQ7u5Ji6
— Rogier (@rogier1974) October 17, 2022
De Kokcu-discussie zorgt bijna voor een vechtpartij in de studio. #HLF8
— Rens (@Voetbalisgeloo1) October 17, 2022
‘Aanvoerdersband schijntolerantie’
Later vertelt Haenen dat hij tegen het opleggen van zo’n band voor voetballers is. „Ik heb liever dat duidelijk wordt waar de haat vandaan komt. En dat daar wat aan gedaan wordt en dat we niet zitten met een schijntolerantie.”
Diba blijft gedurende de discussie bij zijn standpunt en vindt dat ieder zijn mening mag hebben. Als Hendriks het tafelgesprek beëindigt, benadrukt Diba wel nog even dat hij „zolang die meneer niet aan tafel komt zitten”, waarna hij naar Haenen wijst, hij het „gezellig” vindt.
Hij heeft een punt.. zij niet 😑 #hlf8 pic.twitter.com/cVMVFjlfDS
— bianca 🔴⚪⚫ (@19BiancA08) October 17, 2022
Ik word zo moe van deze discussie. Stop gewoon met statmentsbanden in het voetbal..op een rouwband na! #hlf8
— Pieta 😃🕯🎶❤🙏 (@PietaSpoelstra) October 17, 2022
Je kijkt HLF8 terug via KIJK.
Nederland eindigt hoog op lijst mensenhandel: ‘Speelt in verborgene af’