Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 5 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Jinek-kijkers onder de indruk van Iraans protestlied: ‘Kippenvel’

De protesten in Iran zetten het land in vuur en vlam. Vrouwen en mannen trekken de afgelopen twee weken de straten in uit protest tegen het overheidsbeleid en strenge regels tegenover vrouwen. Aan tafel bij Jinek vertelden vrouwen met Iraanse roots over de protesten tegen het regime. En als zangeres Nieloefaar Bahadori het protestlied Bella Ciao zingt, zijn kijkers onder de indruk.

De protesten in Iran begonnen bij de dood van de 22-jarige Mahsa Amini, die in september werd opgepakt omdat ze haar verplichte hoofddoek niet op de juiste manier droeg. Ze overleed later in het ziekenhuis aan de gevolgen van een verbrijzelde schedel. De bevolking keert zich inmiddels tegen het Iraanse regime. Vrouwen verbranden hun hoofddoeken of knippen hun haar af.

Vrouwen vertellen over protesten Iran bij Jinek

Hoewel de Iraanse overheid communicatiemiddelen als het internet, telefoonverbindingen, WhatsApp en Instagram probeert stil te leggen, komen sommige beelden van de onrust in het land toch de wereld in. Bij Jinek verschenen gisteravond drie Nederlands-Iraanse vrouwen die vertelden zij over de protesten. Zo maakte ontwerpster Sara Emami een illustratie over de situatie in Iran. Die wellicht volgens haar voor sommige Nederlanders als een „ver-van-je-bed-show” voelt.

En gemeenteraadslid Melody Deldjou Fard vertelt over haar jeugd in Iran. In haar tienerjaren mocht ze alleen zwart of grijs dragen. Haar sneakers met een rode kleur erop, hadden ingrijpende gevolgen. Haar familie moest een handtekening zetten dat Fard deze schoenen niet meer zou dragen. En de schoolleiding kraste met een zwarte stift het rode materiaal door.

Protestlied Bella Ciao maakt indruk op kijkers

De Iraanse versie van het nummer Bella Ciao is inmiddels het protestlied in Iran geworden. Zangeres Nieloefaar Bahadori knipte uit protest haar haren af en zingt in Jinek het lied. Volgens haar is het belangrijk om ook de „westerse media te blijven oproepen en aandacht te geven die nodig is om verandering te krijgen”. Ze zingt uiteindelijk het protestlied in de Jinek-studio en dat maakt diepe indruk op kijkers.

https://twitter.com/sniksnok/status/1577399052676829202

Erica Renkema

Overigens klinken er, naast een hoop lof voor het optreden van de Iraanse vrouwen, ook wat andere reacties. Dit omdat ‘haren in de wind’ als symbool gebruikt wordt voor de Iraanse protesten. Sommige kijkers halen een Jinek-optreden van Erica Renkema aan, die eenzelfde soort uitspraak gebruikte toen de tv-persoonlijkheid van de familie Meiland zich uitsprak tegen de hoofddoek binnen de Islam. Presentatrice Eva Jinek en tafelgast Chantal Janzen vonden destijds dat Meiland zich „ongenuanceerd” uitsprak. Meiland noemde vrouwen in boerka’s destijds „pinguïns” en moslimvrouwen werden wat haar betreft gehersenspoeld door mannen.

Je kijkt Jinek terug via RTL XL. 

Akwasi in eerste docu Omroep Zwart: ‘Mijn leven begon bij de Bijlmerramp’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.