Annemarie verfde boerderij roze vanwege aardbevingsschade: ‘Wekelijks nieuwe scheuren’
Je huis moeten ondersteunen met houten palen, omdat het plafond anders in elkaar dondert. Voor de Groningse Boelo en Annemarie en is dat de werkelijkheid. Zij wonen in een Rijksmonumenteel pand in Groningen en hebben veel last van de aardbevingsschade. Als noodkreet besloot het stel om hun boerderij volledig roze te verven. In Jinek vertellen de Groningse gedupeerden over hun wanhoopskreet.
Het huis waar Boelo en Annemarie in wonen is 157 jaar oud. Zo’n tien jaar geleden zag het stel dat er diepe scheuren in de muren en de gevel van het pand ontstonden. „We worden er iedere dag mee geconfronteerd. Als ik vanuit mijn slaapkamer naar beneden loop, zie ik direct in de gang gigantische scheuren, vlekken van schimmel. Die komen van lekkage”, vertelt Annemarie Nijhoff.
Roze boerderij als wanhoopsactie tegen aardbevingsschade
Volgens Annemarie is de schade hoogstwaarschijnlijk ontstaan doordat het grondwaterpeil is gezakt als gevolg van de gaswinning verderop in de provincie. Daarom besluit ze haar huis roze de verven, om zo de aandacht van de politiek te vragen. „We zijn bij allerlei instanties geweest om hulp te krijgen, maar die krijgen wij niet, omdat we buiten het zogeheten aardbevingsgebied zitten. En daarbij komt het dat wij in een Rijksmonument zitten, dus we mogen het niet slopen.”
Annemarie verfde haar boerderij roze uit wanhoop over aardbevingsschade. “Wij Groningers ondervinden ontzettend veel stress, dit heeft veel invloed op mijn privésituatie en ik kan ook zakelijk niet meer functioneren.” #Jinek pic.twitter.com/GbTuHgqeeH
— Jinek (@Jinek_RTL) October 12, 2022
Annemarie komt regelmatig in contact met mensen die in dezelfde situatie zitten. „Sommigen hebben echt torenhoge dossiers. Zij hebben zich inmiddels ontwikkeld als gaswinningsdeskundige en zijn al jarenlang in een juridische strijd met de overheid verwikkeld. Daar word ik heel verdrietig van. Het gaat om mensen die onze maatschappij hebben opgebouwd en eigenlijk van hun rust zouden moeten genieten.”
Monumentale boerderij op houten palen
Inmiddels wordt de monumentale boerderij van Annemarie en Boelo omhoog gehouden met houten palen en ontstaan er zulke grote scheuren in de muren, dat de Groningse er met gemak haar hand doorheen kan steken. „Het gaat zo snel, dat ik iedere week weer nieuwe scheuren zie ontstaan. Wij ondervinden ontzettend veel stress. Je krijgt ruzie, of spanningen. Maar ook zakelijk kan ik niet meer goed functioneren.”
Door de stress van de aardbevingsschade kan Annemarie nog maar één a twee dagen in de week werken in haar praktijk voor dieren-osteopathie. „Ik kan gewoon niet meer energie opbrengen. Het is niet te beschrijven, maar het haalt je gewoon compleet naar beneden.”
‘Chronische stress levert vroegtijdige doden op’
Dat gevoel kan Coert Fossen bevestigen. Hij is voorzitter van de Groninger Bodem Beweging, een stichting die opkomt voor de rechten van gedupeerden van aardbevingen. „Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit van Groningen blijkt dat er vroegtijdig doden vallen in de regio. Chronische stress gaat ten kosten van gezondheid.”
Zelf heeft Fossen ook in Pakistan gewoond, waar regelmatig aardbevingen voorkomen. Toch vindt hij de aardbevingen in Groningen zwaarder aanvoelen. „Deze bevingen vinden op 3 kilometer onder de grond plaats, waar die gaswinningen zitten. Dus een aardbeving in Huizingen is heftiger dan in Pakistan.”
Overigens heeft de wanhoopsactie van Annemarie en Boelo niet veel opgeleverd. Hun huis is nog steeds roze, maar niemand heeft contact met het stel opgenomen. Toch blijven de twee hoop houden dat er nog iets gaat veranderen.
Genezen Linda Hakeboom maakt indruk in Het Perfecte Plaatje: ‘Ik mag weer meedoen’