Kijkers onder de indruk van dramaserie Rampvlucht: ‘Vechten tegen tranen’
De nieuwe KRO-NCRV-serie Rampvlucht trok gisteravond een gigantisch kijkerspubliek. Daarnaast blijken kijkers onder de indruk van het spraakmakende verhaal over de Bijlmerramp en roept het drama bij veel mensen nog steeds herinneringen op.
Deze maand is het dertig jaar geleden dat er een vliegtuig invloog op een twee flatgebouwen in de Amsterdamse wijk de Bijlmer. Rampvlucht laat zien wat de impact van deze tragedie was, waarbij zeker 43 mensen om het leven kwamen. Maar waarvan, tot de dag op vandaag, niet zeker is hoeveel slachtoffers er vielen.
Bijlmerramp blijft mysterieus drama
In de serie gaan een dierenarts en twee journalisten op onderzoek uit. Want hoe kon dit ingrijpende ongeluk gebeuren? Er hangt rond het onderwerp nog altijd veel mysterie. Mannen in witte pakken, een mysterieuze vracht, gezondheidsproblemen en de verdwenen zwarte doos maken het verhaal nog altijd raadselachtig.
De hoofdrolspelers spelen Trouw-journalist Vincent Dekker, Volkskrant-journalist Pierre Heijboer en dierenarts Asha Willems. Vertolkt door acteurs Thomas Höppener, Yorick van Wageningen en Joy Delima. Deze journalisten gingen destijds, in het geheim, daadwerkelijk op zoek naar antwoorden rond de ramp. Hun onthullingen leidden uiteindelijk tot een parlementaire enquête. De rol van dierenarts Asha is fictief aan het verhaal toegevoegd. Seriemaker Michael Leendertse verdiepte zich de afgelopen tien jaar in alle materie rondom de ramp. Hij omschreef zijn serie als „fictie, gebaseerd op feiten”, tegen De Telegraaf.
Kijkers onder de indruk en geraakt door Rampvlucht
Hoewel ook uit de serie blijkt dat het drama nog steeds veel vragen oproept, heeft Leendertse wel zijn visie op de ramp. Hij denkt dat de lading van het vliegtuig bestond uit chemisch of verboden materiaal. Als dat volgens Leendertse uit was gekomen, had dat voor een „internationale politieke rel gezorgd”.
Heel wat kijkers kropen gisteravond op de bank om de serie te bekijken. Meer dan 1,2 miljoen mensen zagen de eerste aflevering. Daarmee was Rampvlucht het best bekeken programma van gisteravond. Maar de serie roept ook een hoop herinneringen op. Kijkers blijken geïntrigeerd en geraakt door het verhaal, dat zich niet al te lang geleden nog daadwerkelijk afspeelde.
Dertig jaar geleden
De Bijlmerramp vond plaats op 4 oktober in 1992. Een vrachtvliegtuig van het Israëlische El Al vloog toen in twee flatgebouwen in de Amsterdamse wijk de Bijlmer. Bij het drama kwamen tientallen mensen om het leven. Nog steeds hangt er een mysterieus luchtje om de ramp heen. Zo roept de route van de vlucht nog steeds vragen op en de zwarte doos, waar eventueel bewijsmateriaal op kon staan, bleek verdwenen.
Dit komt wel even binnen, los van of het feit of fictie is. Als je onder de rook van Schiphol woont spelen dit soort scenarios altijd in je achterhoofd. Ik zat toen in de trein en reed net A'dam Amstel binnen. Ik heb de explosie gezien, niet wetende wat ik toen zag #rampvlucht
— Evelien (@EWalravens) September 29, 2022
Net #rampvlucht gekeken. Ik kijk weinig tv. Maar dit wilde ik zien.
Dat je na 30 jaar nog zoveel beelden weer weet te herinneren.— Miesli🙆♀️ (@Miesli2) September 29, 2022
Ik kijk naar #rampvlucht op @NPO1 en ik zit gewoon tegen de tranen te vechten hier zo heftig komt het binnen. Mijn hemel!! Familie van mij is op verschillende locaties in en rond Amsterdam getuige geweest van deze ramp
— Sledgehammar & Disillusion in a Discordant System (@daydreamers25) September 29, 2022
Rampvlucht verschijnt iedere dag op NPO1 om 21.30 uur. De laatste aflevering verschijnt aankomende dinsdag, op de daadwerkelijk datum van de ingrijpende gebeurtenis. Naast de dramaserie verschijnen er ook een documentaire en podcast over de Bijlmerramp.
Willem Engel verschijnt vandaag in de rechtbank, waar gaat zijn rechtszaak over?