#Ikredhetnietmeer: ‘Vanwege geldnood liep mama in de winter op slippers’
Tussen de 670.000 en 1,2 miljoen huishoudens kunnen bij blijvend hoge prijzen moeite krijgen met het betalen van de noodzakelijke rekeningen, aldus het CPB. Door de stijgende prijzen in levensartikelen, gas en energie is de hashtag #Ikredhetnietmeer in het leven geroepen. BNNVARA maakt er een serie over, met in de aflevering van gisteren het verhaal van de Rotterdamse Nashrin Nasibdar.
Al meer dan twintig jaar loopt Nasibdar rond met financiële problemen. Haar ex-man veroorzaakte de eerste problemen in het gezin. „Hij deed dingen die niet mogen”, vertelt de Rotterdamse moeder. „We kregen boete op boete, voor bijvoorbeeld zwartrijden. We gingen geld lenen van de bank, maar daar komt natuurlijk rente op en dat konden we niet betalen. Vervolgens verloor ik mijn baan. Die schulden kun je niet wegkrijgen.”
Financiële zorgen in #Ikredhetnietmeer van BNNVARA
De financiële zorgen werden steeds groter. „Op een gegeven moment moet je gaan kijken waar je het vandaan gaat halen. Bij wie ga je weer aankloppen? Als je bij iemand al vaak hebt aangeklopt, heb je zoiets van: daar kom ik weer aan.” Door deze situatie leert de oudste dochter van het gezin, Mia Nasibdar, al op jonge leeftijd dat ze op haar geld moet letten. „Je zag het al aan hele kleine dingen. Als ik mama vroeg om snoep of zo, dan was daar geen geld voor. Zij liep in de winter zelfs op slippers, omdat er gewoon geen geld was om winterspullen te kopen. Ze gaf ons dan de goede spullen.”
Door de stijgende prijzen wordt het alleen maar lastiger voor het gezin om rond te komen. Maar met behulp van een budgetcoach, weten ze het toch te redden. „Hij heeft uit ieder potje wat geld kunnen schrappen en gaf mij vijftig euro leefgeld mee. Normaal gesproken heb ik honderd euro. Voor mensen met vijf personen in een huishouden, is dat echt heel weinig”, vertelt de moeder van het gezin. Maar de budgetcoach maakte deze beslissing niet voor niets. „We hebben niet eens een reservepotje. Als er dan een rekening komt, waar gaan we dat dan van betalen?”
Hulp aanbieden
Een cadeautje kopen voor haar jarige zoon, zit er de komende tijd niet in. „Dat zegt hij: joh, we hebben het gewoon gezellig samen toch? Maar voor mij als moeder zijnde is het moeilijk dat hij ieder dubbeltje omdraait om te zien hoe we het gaan overleven.”
In deze crisis zijn er genoeg verhalen te vertellen van mensen die het niet meer redden, maar gelukkig bestaan er ook een hoop mooie initiatieven van Nederlanders die elkaar helpen. Zo staat Henk Asbreuk in de keuken van buurtrestaurant Filah in Amsterdam-West, waar mensen voor drie euro kunnen eten. „Er is meer aanwas de laatste tijd. Dat heeft echt wel te maken met duurdere boodschappen en stijgende prijzen”,vertelt de vrijwilliger.
‘Samen zegt ook minister Kaag, maar wel met een gevulde maag’
Als de buikjes gevuld zijn, is het tijd voor een gedicht. Die heeft Asbreuk nog in de keuken kunnen schrijven. Het gedicht luidt: „Samen, samen, samen. En wij, het volk, moeten dat beamen. Samen zegt ook de koning, maar ja, hij heeft al een woning. Samen zegt ook minister Kaag, maar wel met een gevulde maag. Daar waar de winst zit, daar moet het vandaan komen. En dan kunnen we echt dromen!”
Bekijk de aflevering van gisteren terug via BNNVARA.
David en Jasmijn moeten verhuizen vanwege hoge energierekening: ‘Boos, gefrustreerd en verdrietig’