Zelensky in 2Doc-documentaire: ‘Deze oorlog eindigt niet in Oekraïne’
Van komiek tot oorlogspresident: in de 2Doc-documentaire Zelensky: president in oorlogstijd wordt het verhaal van de Oekraïense leider verteld. Meer dan een half miljoen kijkers zagen gisteren het portret van Volodimir Zelensky, die volgens velen uitgroeide tot internationale held.
Dat Zelensky social media gebruikt om aandacht te vragen voor de oorlog in Oekraïne, is geen geheim. De tweets en video’s van de president op Facebook en Twitter worden miljoenen keren bekeken. Maar ook op belangrijke evenementen, zoals tijdens de Grammy-uitreiking, weet hij met een videoboodschap te verschijnen. Ook vroeg hij onder andere Nederland om meer steun voor Oekraïne.
Zelensky: president in oorlogstijd
De documentaire schetst het begin van de politieke carrière van Zelensky, die in 2019 begon. Nadat hij een rechtenstudie afrondt, belandt hij in de entertainmentindustrie als komiek. Zelf zegt Zelensky dat „het weinig met kunst te maken heeft”. Volgens hem ging het echter meer om „kameraadschap, om stijl”. „Er kwamen leuke meisjes naar onze voorstelling en dat was leuk. Er werd voor ons geapplaudisseerd. We stonden het middelpunt van de belangstelling. Dat is wat we wilden.”
De programma’s van het productiebedrijf van Zelensky, waarin hij ook zelf speelt, zijn miljoenen keren bekeken. In 2019 richt Zelensky zijn eigen politieke partij op: Dienaar van het volk, gelijknamig aan zijn eigen populaire serie. De bekendheid als tv-ster werpt zijn vruchten af: hij wordt verkozen tot president van Oekraïne.
Derde Wereldoorlog
Vrede met Rusland is zijn grote belofte aan het Oekraïense volk. Toch blijkt dat moeilijker dan gedacht en verliest hij steeds meer stemmen. In een interview uit mei van vorig jaar spreekt Zelensky over zijn angst voor een escalatie met Rusland. „Deze oorlog eindigt niet in Oekraïne. Volgens mij bestaat er een risico dat het zich tot een Derde Wereldoorlog ontwikkelt. Dan is niet alleen ons land met zijn 40 miljoen inwoners het slachtoffer, maar heel Europa.”
In het interview spreekt Zelensky onder meer over de reputatie van Oekraïne. „Als mensen hier of elders aan ons terugdenken, zal dat onze kinderen en kleinkinderen helpen in moeilijke tijden. Dat weet ik zeker.”
Slachtoffers
Minder dan een jaar later, op 24 februari, is de Russische invasie van Oekraïne een feit. Inmiddels zijn er duizenden mensen om het leven gekomen door de oorlog, waaronder bij raketaanvallen Boezova, bij een treinstation in Kramatorsk en in de Oekraïense plaats Boetsja. Vreselijke beelden doken op, waarbij slachtoffers vastgebonden op straat lagen. De beelden leidden tot geschokte reacties van over de hele wereld. Ook de zuidelijke havenstad Marioepol is flink onder vuur genomen. Zelensky gaat uit van tienduizenden doden.
Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.
Oekraïne en Rusland bereiken akkoord over tien evacuatieroutes