Minister Wiersma bij WNL Op Zondag: ‘Uitdaging, maar we gaan onderwijs regelen voor Oekraïense kinderen’
Vanwege de oorlog in Oekraïne komen er veel vluchtelingen richting Nederland, waaronder ook veel kinderen. Zij moeten natuurlijk ten eerste goed opgevangen worden, maar onderwijs blijft ook broodnodig. Zeker als niet bekend is hoe lang de oorlog gaat duren en dus hoe lang de Oekraïense vluchtelingen in Nederland zullen blijven. Bij WNL Op Zondag onderstreepte onderwijsminister Dennis Wiersma het belang van goed onderwijs voor die kinderen.
Op dit moment worden kinderen uit het buitenland opgevangen op scholen die daar speciaal voor ingericht zijn. Zo zitten er soms wel twintig nationaliteiten in één klas en weten de docenten daar goed hoe ze met zulke situaties om moeten gaan. Maar presentator Rick Nieman vraagt zich af: is er plek voor al die Oekraïense kinderen, op bijzondere scholen?
Zeker 15.000 kinderen uit Oekraïne moeten hier naar school. Hoe? Minister @DennisWiersma is bij #WNL. Met @leondewinter, kolonel Han Bouwmeester, @jannekewillemse en @JimTehupuring. Bij Rick Nieman https://t.co/qP26HMnkee of later https://t.co/d3FII1oOT3 pic.twitter.com/HHSQDq6b3B
— Bert Huisjes (@BertHuisjes) March 27, 2022
Wiersma bij WNL Op Zondag: ‘Druk bezig met onderwijs regelen’
Volgens Wiersma is het regelen van onderwijs een „enorme opgave”. „We zijn er in het onderwijs met elkaar heel druk mee bezig. Maar in de eerste plaats is het een enorme opgave voor de kinderen die hier naartoe komen”, zegt Wiersma. „Je laat je huis achter, je school, je vriendjes en in sommige gevallen ook je vader. Het is aan ons om ze dan ook onderwijs te bieden, een soort veilige omgeving. Ze leren dan iets, maken vriendjes, spelen. Dat is heel belangrijk.”
Wel is het volgens de minister van Onderwijs belangrijk om de Oekraïense kinderen te onderwijzen op plekken waar mensen gewend zijn zulke kinderen te onderwijzen. Op de bijzondere scholen voor nieuwkomers, dus. „Er zijn daar een aantal honderden van in Nederland”, legt Wiersma uit. „We proberen via die scholen op te schalen en meer klassen mogelijk te maken, zodat meer kinderen daar naartoe kunnen gaan.”
Op sommige plekken lukt dat echter niet, en dan zijn er extra voorzieningen nodig. Zo vertelt Wiersma bij WNL Op Zondag dat er in Ede extra voorzieningen opgezet worden, net als in Amstelveen en Arnhem. Het gaat daarbij niet alleen om jonge kinderen, ook om jongeren die bezig waren met examens en die af willen maken. „Sommige scholen in Oekraïne maken dat mogelijk, en dan kunnen we hier een beetje vakonderwijs geven, naast taalonderwijs. Dan kunnen zij zo goed mogelijk afmaken waar ze mee bezig waren.”
Ik herhaal het nog maar eens. Dennis Wiersma is een minister die de menselijke maat voor ogen heeft. Nu begaan met Oekraïense kinderen die hier -tijdelijk?- op zoek zijn naar een veilige opvang en scholing. Met een mentaliteit van de schouders eronder. Heel goed. #WNLopzondag pic.twitter.com/2VBEaKek5g
— Elsschot🌍🇳🇱🇪🇺🇺🇦🇵🇸🇮🇱 (@marcelbar8) March 27, 2022
‘Waarom Nederlands leren?’
Toch vraagt WNL Op Zondag-presentator Nieman zich iets af: „Waarom is het zo belangrijk voor deze kinderen om Nederlands te leren , als ze over een aantal jaar, misschien wel na de zomer al, weer terug kunnen?” Volgens hem staat de Nederlandse taal machtig worden namelijk op één bij de bijzondere scholen. Maar volgens Wiersma klopt dat niet helemaal. „Op een bijzondere school zit je een à twee jaar, daarna ga je naar het regulier onderwijs. Maar we weten niet hoe lang dit gaat duren. Het Nederlands is dan vooral belangrijk om een onderlinge band te creëren.” De minister benoemde eerder al dat er soms twintig nationaliteiten in een klas zitten, die allemaal een andere taal spreken.
Wiersma benadrukt het ook nog maar eens: „We weten niet hoe lang dit gaat duren. Als je zegt: we besteden die tijd niet nuttig en goed, doe je die kinderen eigenlijk tekort. Het is belangrijk om hen zo goed mogelijk onderwijs te bieden, een deel op taal, maar mogelijk een deel in het Oekraïens.” En de taal is niet de enige uitdaging. Zo is er in Nederland sowieso al een lerarentekort, dus nu er nog duizenden kinderen bij komen, groeit dat alleen maar. Wiersma: „Heel veel mensen in het onderwijs zijn heel goed bezig dit mogelijk te maken, en dat is mooi, maar we hebben ze allemaal zeker nodig.”
De minister verwacht dat er zo’n 15.000 tot 25.000 Oekraïense kinderen in Nederland onderwijs nodig zullen hebben. De kans bestaat dat dat aantal groeit.
Wil je de uitzending van WNL Op Zondag terugkijken? Dat kan hier.
Alle Metro-berichten over de oorlog in Oekraïne en vluchtelingen uit dat getroffen land lees je hier.
Veel kritiek op Viaplay na crash Mick Schumacher: ‘Respectloos’