Gruwelijke verhalen in misdaadserie CrimeDocs: ‘Waarheid is erger dan wat je in fictie kunt bedenken’
Ook in Nederland vinden soms gruwelijke moorden plaats. In de serie CrimeDocs van AVROTROS kom je achter de verhalen van een drietal moorden op Nederlandse bodem. Perfect dus voor liefhebbers van true crime. Nabestaanden, politie en onderzoekers komen aan het woord in de serie die vanaf morgenavond wordt uitgezonden. Metro sprak met eindredacteur Pim Faber: „Een verdachte zegt zelfs dat hij begrijpt waarom mensen hem ervan verdenken.”
De komende drie afleveringen, die vanaf vrijdag worden uitgezonden op NPO3, zijn misdaadverhalen van eigen bodem, maar wel met een twist. „Het zijn dus niet zomaar verhalen, er gebeuren dingen die je eigenlijk niet voor mogelijk houdt en waarover je kunt zeggen: ‘De waarheid is altijd weer erger dan wat je in fictie kunt bedenken’.”
Onopgeloste zaken in CrimeDocs
In de eerste aflevering zien we het verhaal van de verdwijning van Sabrina Oosterbeek. Daarvoor is, spoiler alert, verdachte Sjonny W. schuldig bevonden. „Maar het lichaam van Oosterbeek is nog altijd niet gevonden”, zegt Faber. „In de tweede aflevering, die diezelfde zaak belicht, komt een vriendin van Oosterbeek in beeld, die zelf ook nog steeds vermist is. En die twee vrouwen waren op de laatste avond voor één van hen verdween, bij Sjonny W. om daar heroïne te gebruiken.”
Een half jaar na Sabrina’s vermissing kwam Sjonny W. opeens in beeld. „Zijn naam kwam me bekend voor, en daarop dook ik het archief in. Toen zag ik dat hij in 2004 genoemd was als mogelijke dader van de moord op een vrouw, Mirella Mos. Destijds in Vermist hebben we aandacht besteed aan die zaak.” In die periode heeft Faber, samen met Vermist-collega Jaap Jongbloed onderzoek gedaan naar Sjonny W. Samen hebben ze hem geïnterviewd, wat destijds is uitgezonden in het programma. „Dat vond ik bizar. In 2004 duikt hij op, en nu wéér. Dit keer bij een vermiste heroïneverslaafde jonge vrouw. In het geval van Oosterbeek moet er haast wel sprake zijn van misdrijf”, zegt Faber. Er kwamen veel vragen op: waar zijn de vermiste vrouwen? En wat heeft Sjonny W. nog meer op zijn kerfstok?
En dan is er ook nog de vermissing van Deborah Rosiek, waar de derde aflevering over gaat. De dag voordat ze zou moeten bevallen van een tweeling, raakte ze vermist. „Haar ex-vriend wordt van haar vermissing verdacht, hij is een politieman. Anderhalf jaar lang is er een enorme undercoveractie aan de gang geweest, waarbij acteurs en infiltranten werden ingezet én er zelfs actie in het buitenland is geweest.” Maar na al die moeite stelde de uitkomst teleur. „Dat is zó bizar, en zo treurig, dat we aan deze zaak, en die van Oosterbeek, aandacht willen besteden.”
Sjonny W.
Ook het interview met Sjonny W. uit 2004 is te zien in CrimeDocs. Maar waarom deed hij destijds überhaupt mee aan dat interview? „In de tijd van Vermist waren er vaak mensen die ergens beschuldigd van werden, bijvoorbeeld een vermissing. Maar wanneer iemand onschuldig is, schreeuwen ze dat bij wijze van spreken van de daken.” In het geval van Sjonny W. is dat niet zo. Hij zit er bijzonder kalm en bijna ongeïnteresseerd bij. „Hij zegt zelfs dat hij begrijpt waarom mensen hem ervan verdenken.”
Waarom wilde Sjonny W. dan tóch geïnterviewd worden? „Dat is wel een dingetje”, begint Faber. „Om een portret van Sjonny te kunnen maken voor CrimeDocs, hebben we veel mensen gesproken. En één van zijn vriendinnen vertelde ons dat ze destijds een journalist van Vermist aan de lijn kreeg. Daarna heeft zij Sjonny eigenlijk overgehaald om dat interview te doen. Zij wilde hem laten bewijzen dat hij onschuldig was, en zo’n interview was een goed idee, volgens haar.”
‘Verkeerde afslag’
Om de zaken te onderzoeken, is er veel met nabestaanden gepraat. En hoewel zij het liefste gerechtigheid zien voor hun geliefden, hadden ze dit alles liever niet meegemaakt, benadrukt Faber. Zo is de moeder van de vermiste Sabrina Oosterbeek nooit veel in de media geweest. „Zij zei nu: ‘Ik wil het van me afpraten.’ Deze ene keer heeft ze haar verhaal willen doen, over wat zij denkt dat er gebeurd is. De zus van Monique Roossien (een ander slachtoffer van Sjonny W., red.), Linda, wilde de vermissing afsluiten door mee te werken aan het programma. Zij loopt al twintig rond zonder enig antwoord. Dan is praten met vrienden en familie niet meer genoeg.”
Het menselijke aspect, dat hun zus, nicht of dochter ook gewoon een mens was, komt naar voren in CrimeDocs. „En zo geldt dat voor iedereen. Onderweg hebben ze misschien een verkeerde afslag genomen, en dat heeft fout uitgepakt. Zo simpel is het”, zegt Faber over de slachtoffers.
En alhoewel deze zaken onopgelost blijven, is er de hoop dat mensen met informatie naar voren zullen komen na de uitzending. „Dat zou helemaal fantastisch zijn. We hebben er speciaal voor gezorgd dat we een emailadres konden krijgen waar kijkers tips naartoe kunnen sturen. Het mooiste wat ons kan overkomen, is dat er ergens toch iemand is die mailt en nog wat weet.”
CrimeDocs is op 11, 18 en 25 maart om 21.00 uur te zien op NPO3.
De meest meeslepende misdaad-podcasts over duistere (Nederlandse) zaken