Ilse Warringa en Klaas van der Eerden in Dit is mijn huis: ‘Ontmaskeren verdomde moeilijk’
Een soort Wie van De Drie, maar dan met vier en toch anders… Wat Metro daar nu weer mee bedoelt? We hebben het over de nieuwe spelshow van SBS6, Dit is mijn huis. Metro spreekt Ilse Warringa en Klaas van der Eerden, twee van de bekende panelleden die ‘de eigenaar van een huis’ moeten ontmaskeren.
Daar gaat het vanaf vanavond (eerste aflevering) namelijk om. Vier mensen in één huis doen zich voor als de bezitter van het pand, maar wie spreekt de waarheid? Zij worden ondervraagd door Kees Tol, op zijn kenmerkende vrolijke en luchtige manier.
De vier ‘spelers’ in Dit is mijn huis
Ilse Warringa (De Luizenmoeder, TV Kantine, Nieuw Zeer en vele tientallen andere titels) zien we dus, net als Klaas van der Eerden (veel tv-programma’s, maar nu met Wietze de Jager dagelijks te horen in de ochtendshow van Radio 538). Naast deze twee proberen ook cabaretier en tv-maker Richard Groenendijk en modeontwerpster/ondernemer Olcay Gulsen de daadwerkelijke huiseigenaar te ontrafelen. Vanuit een studio kijken de vier toe, maar ‘de vier’ van Dit is mijn huis staan uiteindelijk voor hun neus. De spelers mogen nog één vraag aan één persoon stellen… en dan moet unaniem een beslissing worden gemaakt.
Woning die kan ronddraaien in Dit is mijn huis
Metro zag de aflevering van vanavond, die zich afspeelt in een fraaie woning in Dordrecht. SBS6 tipt alvast een uitzending vanuit Alkmaar, waarin we een huis gaan zien dat compleet kan ronddraaien. En ander huis is honderd jaar oud en heeft elf kamers. Zonder iets te verklappen, maar heel leuk: de echte partner in het huis doet aan één van de rondes mee, zonder wat te zeggen. De ‘echte’ huiseigenaar moet flink zijn of haar best doen. Pikken de spelers de goede, dan verdient hij of zij 1000 euro.
Metro sprak Ilse Warringa en Klaas van der Eerden via twee videoschermen. Van der Eerden bij Radio 538, net na zijn uitzending. Warringa vanuit haar gezellige slaapkamer. Al gaat dat zoomen prima, de twee hebben gisteravond net als heel Nederland gehoord dat de coronamaatregelen ‘eraf gaan’ en zijn blij. Klaas: „De hele ochtendshow hebben we het gevierd.”
Na het kijken van jullie eerste aflevering geloof ik nog steeds niet dat de eigenaresse van het huis mevrouw X (geheim!) is…
Ilse: „Wij ook niet… Haha. Maar jij zat al meteen op haar toch, Klaas? Jij zag het best vaak goed.”
Klaas: „Ik kom regelmatig met mensen uit Rotterdam en omgeving in aanraking op zakengebied. Dat zijn altijd best wel down to earth-achtige types, die stiekem heel veel geld hebben. Daarom dacht ik dat het best wel eens zou kunnen dat zij het was. Maar het plaatje… nee, dan hoort zij eigenlijk niet bij dat huis. Ik heb me dus een beetje mee laten lullen door de rest.”
Geen shiny SBS6-decor en veel publiek
Het totaal mis hebben, is voor de kijker misschien juist prima als het om Dit is mijn huis gaat. Vonden jullie het meteen leuk?
Klaas: „Ik vind het op zich wel leuk om dit soort dingen te doen. Een het meest aardige aan Dit is mijn huis vind ik dat het een programma is dat je niet meteen op SBS6 verwacht. Bij SBS verwacht je een groot shiny decor en veel publiek, maar nu krijg je een huiskamer zonder publiek. Je kijkt bij ons binnen, zoals wij bij de deelnemers binnen kijken. Er zijn geen scripts en geen vooraf bedachte grappen. Wij zien alles voor het eerst en ik hoop dat de kijker dat ook gaan voelen.”
Ilse: „Wat ik zo leuk vind aan dit spelletje en waarom ik wilde meedoen, is dat het gaat om menselijk gedrag. Ik observeer dat graag. Dat is natuurlijk ook een beetje het werk van Klaas en mij. Als acteurs ben je daar vanzelf op gefocust. Ik ging ervoor, om te proberen te doorzien of iemand liegt of de waarheid spreekt.”
Was het spelen van Dit is mijn huis moeilijk?
Klaas: „Ja, het was verdomde moeilijk. Maar toch merkte ik op een gegeven moment dat je állereerste gevoel best wel veel zegt. Aan de andere kant klopte dat soms ook helemaal niet hoor… Je denkt eerst ‘ja, die is het’, dan ga je twijfelen en dan volgt ook nog onze discussie onderling. Dan ga je weer twijfelen aan dat eerste gevoel. Maar ach, dat maakt het om te spelen en om te kijken juist leuk.”
Ilse: „Vooraf hadden we een Dit is mijn huis-pilot opgenomen en toen waren we eigenlijk te goed. Toch Klaas? („Ja!”) Toen raadden we het te snel. Het spel is toen moeilijker gemaakt, zodat wij vier het niet zomaar even weten. Of helemaal niet weten.”
Menselijk gedrag observeren
Ilse, jij let op acteren. Is dat makkelijk te doorzien?
„Ik lette steeds op de andere kandidaten als iemand aan het woord is. Daar kun je veel aan zien. Zo zag ik een keer de eigenaar heel erg lachen om verklaringen van de andere drie. Dan denk ik ‘ja, je gaat niet zo om iemand lachen als het verhaal waarachtig is.”
Klaas, ben jij goed in mensen observeren en of zij iets spelen of niet?
„Zelf heb ik het gevoel van wel. Menselijk gedrag observeren heb ik veel gedaan voor typetjes en cabaretshows die ik in het verleden heb gedaan. Dan vergroot je iets heel erg en dat is hier niet zo het geval. Het zijn bijna allemaal ‘normale mensen’. Er doen echter ook wat acteurs mee en die kunnen er een beetje mee spelen. In het begin lette ik veel, en daar ben ik snel vanaf gestapt, op accenten. Past iemand wel in die omgeving? Maar ja, iemand hoeft helemaal niet oorspronkelijk uit Nijmegen te komen. En dan had ik het toch nog weer fout. Letten op gedrag en hoe iemand zich in huis beweegt, werkt beter. Doet iemand heel automatisch een keukenkastje open, bijvoorbeeld. Of dat je iemand bij zo’n kastje even ziet twijfelen. Op dat soort kleine dingen lette ik ook heel erg.”
Prachtige woningen in Dit is mijn huis
Kun je het aan een woning zien of iemand daar past?
Ilse: „Ja, we keken daarom naar dingen als een schoenenkast van een dame. Op basis van de schoenen dacht ik te weten wie het was. Op basis van de naaldhakken en de maat schoenen.”
Klaas: „Over het algemeen waren het in ieder geval práchtige woningen. We keken onze ogen uit en de kijkers straks ook volgens mij. Wie van woonprogramma’s houdt, heeft wel wat te zien. En we mochten ook een vraag per aflevering stellen hè. Bij het ronddraaiende huis ging de vraag over…”
Ilse: „Mogen we dat al zeggen? Ah ja, we zeggen het. De vraag ging over het afvoeren van stront.”
Klaas: „Ja, hoe zit het daar met het rioleringssysteem?”
Ilse: „Zelf ben ik wat minder gericht of iemand bij het huis past. Het kan namelijk erg verrassen. Ik vond dat meer iets voor Olcay. Die zag telkens details waarop ik helemaal niet had gelet. Details over keukeninrichting enzo, ik zie dat gewoon niet. Behalve die schoenen met die hakken dan. Ik let meer op hoe iemand praat, hoe iemand beweegt en wat het gedrag is.”
Klaas, in het persbericht van SBS6 staat dat jij van de vier probeert uit te vissen wie van de kandidaten bij de partner van het huis hoort. Hoezo, waarom? Ben je chef stelletjes ontdekken ofzo?
Klaas: „Hahaha, staat dat er echt? Dat doen we natuurlijk allemaal. Ik heb geen idee waarom dat daar staat. Dat de partner erbij komt vind ik wel het leukste moment, misschien wordt daar op gedoeld. Dan kun je letten op het gevoel tussen die twee mensen. Ze moeten spelen dat ze elkaars partners zijn, althans de meesten. Heel grappig. De echte partner moet zéker laten zien dat hij of zij gek op de ander is. Dat is ook weer ongemakkelijk. Ik houd wel van zo’n ongemakkelijke ronde.”
Ilse: „Met deze ronde hebben we volgens mij het meest gelachen. Ze moeten ook iets presenteren aan de partner. Koffie met een koekje of een gebakje of zoiets. Héél ongemakkelijk was dat steeds.”
Hadden jullie niet liever alle vragen zelf gesteld in plaats van Kees Tol, of werkt die juist?
Klaas: „Ik denk dat de kracht van het programma de discussie tussen ons vieren is. Omdat we totaal verschillende interesses in invalshoeken hebben.”
Ilse: „En dan moesten we ook nog tot één extra vraag komen.”
Klaas: „Je kunt kiezen voor een praktische vraag. Hoe is dat dak gebouw dan? Je kunt ook voor gevoel gaan. Waar ken je je vrouw nou eigenlijk van?”
‘Je maakt een huis samen’
Vind je jezelf bij je eigen huis passen?
Klaas: „Het ingewikkelde van een huis is dat het vaak een combinatie is van twee partners. Je maakt een huis samen. Als je bij mij kijkt dan is, als ik heel eerlijk ben, de inrichting meer van mijn vrouw en daar omheen meer van mij. Dan heb ik het over de tuin, de schuur, de natuur. Als je in Dit is mijn huis het stel daadwerkelijk in de woning ziet, dan gebeurt er ook wat met ons. Dan hadden we een eh, hoe heet het ook alweer, aha-erlebnis?”
Ilse: „Ik kan heel goed tegen rommel en houd ervan mijn eigen huis lekker vol te stampen. Toen ik alleen woonde was mijn huis een soort verzamelplaats van allemaal spullen. Mijn man houdt juist heel erg van opgeruimd. Als hij thuiskomt, zorg ik ervoor dat het enigszins opgeruimd is. Maar zelf kan ik goed in chaos leven en hij helemaal niet. Ons huis past bij ons omdat het gewoon een soort compromis is geworden.”
We zien een gesprekje, een rondleiding, een al dan niet gefotoshopte vakantiefoto en het gedeelte met de partner. Waar konden jullie het meeste uit afleiden?
Ilse: „Ik dacht het vooral te zien als de partners naast elkaar stonden. Hoe ze elkaar omhelsden of hoe ze naar elkaar keken. Maar ja, bij de eerste aflevering waren we meteen al stomverbaasd.”
Dit is mijn huis is vanaf vanavond (9 maart) wekelijks om 20.30 uur op SBS6 te zien. Terugkijken kan hier.
Rachel over Hazes Is De Basis: ‘André geliefd, maar ik dring helemaal niks op hè?’