EO onder vuur door controversiële deelnemer in Waar doen ze het van?
Gefronste wenkbrauwen na de start van het tweede seizoen van het EO-televisieprogramma Waar doen ze het van? gisteravond. Dit seizoen wordt onder meer miljonair Vasco Rouw gevolgd. Hij zou echter op omstreden wijze aan zijn geld komen. Het leidt tot forse kritiek bij de bijna één miljoen kijkers. „Waarom geven jullie oplichters een podium?”
In het programma Waar doen ze het van? kijkt de kijker bij vier verschillende gezinnen mee in de portemonnee. Vasco en Tamara Rouw zijn verreweg het meest vermogende gezin dat dit seizoen meedoet. Ze schrijven elke maand maar liefst 130.000 euro bij op hun rekening. Maar hun deelname stuit op veel verzet, juist vanwege de manier waarop ze hun geld verdienen.
Deelnemer EO-programma in verband gebracht met oplichting
Vasco Rouw wordt al langer in verband gebracht met oplichtingspraktijken. Hij verdient zijn geld onder meer door te investeren in cryptomunten, maar helemaal koosjer lijkt dat niet altijd te gaan, ontdekte een BNR-journalist in eerste instantie.
Enkele maanden geleden besteedde Tim Hofman er met zijn YouTube-programma BOOS ook aandacht aan.
Vasco Rouw speelde rol bij crypto-scam
In het kort: Vasco Rouw was in het verleden, samen met BN’ers als Marc Overmars en rapper Boef, adviseur van de virtuele munt Xpose Protocol. Ze maakten mensen lekker met grote beloftes en dreven zo de prijs van deze munt op. Veelal jonge investeerders doken in de munt en legden hun spaargeld in.
Maar Xpose Protocol bleek een schimmige cryptomunt die zo voor veel meer geld werd verkocht dan die waard was. Uiteindelijk klapte de zeepbel, met als resultaat dat veel investeerders een groot deel van hun inleg verloren dat ze in de cryptomunt hadden gestoken. Onder meer om deze gevaren is de roep om cryptovaluta in de ban te doen groot. Ons Metro-panel reageerde daarop.
Overigens betrapte de BNR-journalist Vasco Rouw deze week op een ander vermeend oplichtingsproject, waarbij „opnieuw duizenden mensen hun geld kwijt zijn geraakt”. Hij is dan ook uiterst kritisch op de deelname van de cryptohandelaar.
Oh, @EOnl aangezien jullie je afvragen waar Vasco Rouw en Tamara Weeda(Rouw) het van doen.
Hier doen ze het van. NFT-projecten knippen en plakken, voor miljoenen verkopen en dan de projecten voor dood achterlaten waardoor mensen hun geld verliezen.https://t.co/UIWAffaZ6u— Aäron Loupatty (@aaron_loupatty) March 20, 2022
Kijkers: ‘Waar zijn jullie normen en waarden?’
Alhoewel er momenteel geen aangiftes bij Vasco Rouw liggen, vinden kijkers het verkeerd dat de EO hem een podium biedt. Op Twitter laten ze dat massaal blijken. „Zijn de mensen die op een eerlijke manier aan hun geld komen op, of zo?”
Anderen snappen niet dat uitgerekend de EO, dat prat gaat op normen en waarden, zich inlaat met Rouw. „Zeg EO, waar zijn jullie normen en waarden?”
Een gezin met een inkomen van 130.000 euro per maand mist een vliegtuig en wil voor 24.000 een privéjet nemen naar hun resort à 2000 euro per nacht. Gaan ook nog voor 1,5 miljoen verbouwen, dus er moet ‘even wat crypto bij de komende tijd.’ Huuh. #waardoenzehetvan
— Neeltje (@Neeeltje) March 23, 2022
https://twitter.com/RoubosMarcel/status/1506740919399333894
https://twitter.com/charlotte_pdup/status/1506945370080874499
Zeg EO, waar zijn jullie waarden en normen? Gooi die patser van een cryptoboer #Vasco er maar heel gauw uit. #waardoenzehetvan
— Hannie Nijhuis (@hannienijhuis) March 23, 2022
https://twitter.com/Mowikan/status/1506739700836487172
https://twitter.com/Sietse80/status/1506736094209056771
Vasco is een schimmig figuur… Over de rug van anderen 130k per maand binnenhalen en dan schaamteloos 15k uitgeven aan een vakantie in Griekenland.
#waardoenzehetvanhttps://t.co/kJe0A4MSD3
— 𝔇𝔧𝔬𝔡𝔧𝔬 (@djodjo) March 23, 2022
Reactie van EO
De EO vindt het juist interessant om Vasco Rouw te volgen, omdat hij zich beweegt in een voor velen onbekende wereld. De omroep zegt dat uit de screening van de deelnemers geen strafbare zaken blijken.
Het programma is vooral bedoeld om te laten zien hoe mensen met hun geld omgaan, niet om te laten zien waar het geld vandaan komt, zegt een EO-woordvoerder tegen het AD. „Het programma heet dan ook Waar doen ze het van? en niet ‘hoe komen ze eraan?’.”
Arjen Lubach verovert met zijn beste item plekje in de Dikke Van Dale