Weer veel waardering voor Sander en de kloof: ‘Tranen in mijn ogen’
Het tv-programma Sander en de kloof heeft gisteravond op sociale media weer veel waardering gekregen. Er verschenen op Twitter hartjes en ‘Meer van dit!’. Kijkers – soms pinken ze zelfs een traantje weg – zien maker Sander Schimmelpenninck plotseling ook anders dan zij dachten: „Ik vind je een ontzettende natte tosti, maar Sander en de kloof geeft mij een ander beeld over wie je bent.”
Journalist en tv-maker Sander Schimmelpenninck – zelf een graaf en dus van adel – stelt in Sander en de kloof ‘het gapende gat tussen arm en rijk aan de kaak’. Metro bekeek het programma over mensen met veel geld en anderen die een veel kleiner budget hebben vooraf al voor de rubriek Blik op de Buis. Waarom heeft de één toch alles mee en krijgt een ander amper kansen? Metro gaf 3,5 uit 5 ‘blikken’ en stelde vast: we zijn benieuwd naar veel meer.
Veel reacties op Sander en de kloof
Sander en de kloof is geen kijkcijferkanon. Eerder een goed bekeken programma voor NPO 3-begrippen (gisteravond zo’n 700.000 kijkers, zeer acceptabel). Wat wel opvalt is het aantal reacties dat Sander Schimmelpennick voor elkaar krijgt. Niet allemaal positief (het gaat dan vaak over hem zelf), maar veelal wel. Kijkers hebben in de gaten dat hij met Sander en de kloof een duidelijk probleem in ons land te pakken heeft. Een probleem dat nog steeds telkens groter wordt. Zelf heeft Schimmelpennick het financieel prima voor elkaar, maar zijn zorgen zijn oprecht.
Het gaat dan vooral om die genoemde kansen en waar arm en rijk op worden beoordeeld. Op geld dus. Op Twitter reageerde de tv-maker daarover gisteravond op een vraag van een kijker: „Het selectiecriterium voor een wedstrijd is altijd kwaliteit, bij een bestuur/vertegenwoordigende functie is dat anders. De kloof wordt juist gedicht door minder te kijken naar achtergrond en méér naar kwaliteit.”
Het armere deel van Nederland geniet stukken minder lang van een gezond leven. Waardoor komt dit? En hoe komt het dat rijke mensen langer leven? In #sanderendekloof zoekt @SanderSchimmelp dit uit. Om 21.00 uur op NPO 3. https://t.co/ModvYLArcv pic.twitter.com/UEFLyALzkL
— vpro (@vpro) February 17, 2022
Sander Schimmelpennick richt blik op de zorg
Gisteravond kwam de gezondheidszorg aan bod. Ook daar is een kloof te zien. Schimmelpennicks omroep VPRO meldde vooraf: „Rijken lijken betere toegang te hebben tot zorg en ze worden gemiddeld zeven jaar ouder dan de minder gefortuneerden. Wat moet er gebeuren zodat iedereen kans blijft maken op een gezond leven?”
Schimmelpennick in zijn nieuwste aflevering: „Ik ben dus gek op frikandellen. Dat is echt een guilty pleasure. Maar voor heel veel mensen is het gewoon dagelijkse kost. Omdat ze gezonder voedsel eigenlijk niet kunnen betalen. Nu ben ik er als liberaal helemaal voor dat het je eigen verantwoordelijkheid is wat je in je mond stopt. Maar ja, de verschillen zijn in Nederland wel erg groot.”
Levensverwachting in verschillende wijken
Hij stelt, in beeld sportend op een roei-apparaat: „De cijfers liegen er niet om. Vermogende mensen hebben een aanmerkelijke hogere levensverwachting. Tussen een achterstandswijk en een chique wijk kan in levensverwachting een verschil liggen van zes tot acht jaar. Dat komt omdat vermogende mensen gezonder leven, beter geïnformeerd zijn over gezondheidsrisico’s en daardoor sneller naar de dokter gaan. De ongelijkheid in de zorg zit hem dus vooral in de preventie, oftewel vóórdat mensen ziek worden. Zoals we allemaal weten: voorkomen is beter dan genezen.”
De vraag of je gezond bent hangt steeds meer af van de vraag of je geld hebt, ziet Sander Schimmelpennick in deze Sander en de kloof. „We kunnen allemaal wel vinden dat gezondheid belangrijker is dan geld. Maar wat als geld het belangrijkste is om gezond te zijn?”
Sander en de kloof: de spijker op z’n kop
Schimmelpennick zag tot zijn genoegen dat de Voedselbank probeert om gezond eten in de voedselpakketten te verpakken. Maar de dame die een pakket bij een man aflevert, weet ook: „Deze meneer heeft al zes weken geen boodschappen gehad.” „Zonder jullie is het hopeloos”, geeft de man toe. „Ik vind het fantastisch wat jullie doen.”
De tv-graaf bezocht ook een groot landhuis in Loosdrecht, waarin een zorgondernemer de zaken goed heeft aangepakt. Hij helpt er de oudere medemens. Een mooi gegeven van een oprechte ondernemer, waarbij moet worden opgemerkt dat alleen welgestelde ouderen er terecht kunnen. Ze krijgen er de beste zorg, voor duizenden euro’s. Wie geen dik gevulde knip heeft, kan er voor een gezonde fijne oude dag niet terecht.
Met dit soort voorbeelden slaat Sander Schimmelpennick volgens kijkers de spijker weer op z’n kop. Hieronder lees je een aantal reacties. Wil je de hele aflevering terugzien? Dat kan hier.
ik zit met regelmaat met tranen in mijn ogen te kijken naar @SanderSchimmelp's Sander en de Kloof.. 😢
— Han de Linksonbekwaam (@h4cktux) February 17, 2022
De voorbeelden die Sander gebruikt ter illustratie van de kloof maken de groeiende verschillen tussen de haves en de have-nots pijnlijk duidelijk. Ik word per aflevering pissiger.
— Mieke Atema (@miekeatema) February 17, 2022
Sander en de Kloof ❤️ @SanderSchimmelp meer van dit!
— Babs Trienen (@BabsTrienen) February 17, 2022
Sander en de Kloof ❤️
— Herman Hofman (@hermandeperman) February 17, 2022
@SanderSchimmelp ik vind je een ontzettende natte tosti, maar Sander en de kloof geeft mij een ander beeld over wie je bent. Eigenlijk ben je toch best een sympathieke vent. Goed progamma kerel!
— lekkerbiggetje (@lekkerbiggetje) February 17, 2022
https://twitter.com/chleuhiaan/status/1494262585990033411
Onderstaande kijker viel ook iets op… wellicht niet zo handig:
Dat was Sander en en de Kloof, over armoede en schulden.
Binnen één minuut wederom gevolgd door een Ster reclamepraatje over online gokken!
Well done @PubliekeOmroep dit moet je niet eens zélf willen! @2eKamertweets @StReclameCode
— rondstraler 🚲 🐉🐸🦈🐢🐦 ☘️ 🦔📡🎗️ (@mediamannetje) February 17, 2022
Deze dames dingen naar het hart van Bachelor Thomas van der Vlugt