The Voice en Boos: nu 5 aangiften en 20 meldingen mogelijke zedenslachtoffers
Bij de politie is tot nu toe vijf keer aangifte gedaan van mogelijk strafbare zedenfeiten tegen personen die betrokken waren bij het tv-programma The Voice of Holland. Daarnaast zijn er twintig meldingen binnengekomen van mogelijk ongepast en seksueel grensoverschrijdend gedrag over deze personen.
De politie kan vanwege privacy niet aangeven over welke bij The Voice betrokken personen het gaat. De zaak over het RTL 4-programma kwam aan het rollen door een online uitzending van het programma BOOS afgelopen maand over seksueel grensoverschrijdend gedrag achter de schermen bij The Voice. De YouTube-uitzending daarover is op dit moment 10 miljoen keer bekeken.
Bandleider en coaches The Voice
Negentien vrouwen deden tegenover maker Tim Hofman hun verhaal over The Voice-bandleider Jeroen Rietbergen, vijftien over een regisseur en twee vrouwen vertelden dat ze aangifte hadden gedaan tegen coach Ali B. Een van die aangiften is wegens verkrachting, zo vertelde de aanklaagster in de aflevering. Ook over voormalig coach Marco Borsato waren meldingen gekomen van onzedelijke betastingen.
„De afgelopen weken hebben zich bij de politie tientallen slachtoffers gemeld van mogelijk seksueel misbruik en of ongewenst seksueel gedrag”, meldt de politie vandaag. Het Openbaar Ministerie is bezig met de beoordelingen van deze meldingen, maar kan nog niet aangeven op welke termijn dat is afgerond.
Slachtoffers The Voice kunnen zicht nog melden
„Ook de komende tijd kunnen slachtoffers nog met hun verhaal bij ons komen”, benadrukt de politie. „We zien dat er een breed maatschappelijk debat op gang is gekomen over seksueel grensoverschrijdend gedrag. En dat er een beweging in gang is gezet: het is drukker dan normaal met mensen die de zedenteams bellen. Niet alleen slachtoffers rond The Voice vinden hun stem. De meeste telefoontjes hebben niets te maken met dat programma. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om meldingen over aanranding, verkrachting of seksueel misbruik dat jaren geleden is gebeurd.”
De politie maakt een onderscheid tussen meldingen en aangiften. Een melding leidt in beginsel niet tot strafrechtelijk onderzoek, een aangifte kan wel tot een onderzoek leiden onder leiding van het OM.
Ali B. en Rietbergen ontkennen aantijgingen
Toen het verhaal over The Voice naar buiten kwam, legde Rietbergen zijn werk als bandleider neer. De inmiddels ex-partner van Linda de Mol erkende dat hij relaties van „seksuele aard” met vrouwen heeft gehad die betrokken waren bij het programma. Ali B. ontkent de aantijgingen, maar ook hij heeft inmiddels zijn werkzaamheden neergelegd. De regisseur tegen wie inmiddels ook door twee vrouwen aangifte is gedaan, ontkent de aantijgingen eveneens.
RTL 4 besloot het programma per direct van tv te halen en kondigde met de producent een onafhankelijk onderzoek aan.
Bijna kwart leerkrachten zit thuis, geen vervangers te vinden