Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 14 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Beau-kijkers ‘genieten’ van intieme Vrienden van Amstel, maar er klinkt ook kritiek

De uitzending van Beau vond gisteravond plaats in een leeg Ahoy Rotterdam. Daar stond de aflevering volledig in het teken van de Vrienden van Amstel. Aankomende zaterdag zou het Nederlandse muziekspektakel plaatsvinden, maar de kans dat dat doorgaat is bijzonder klein. De frustratie bij Nederlandse artiesten en de organisatie over de huidige maatregelen klinkt ook aan de talkshowtafel. Maar er blijkt vooral behoefte aan een feestje. Tot groot plezier van de kijkers, hoewel sommigen ook kritisch zijn op het tv-optreden van gisteravond.

Normaalgesproken zouden 150.000 hossende en springende mensen bij elkaar komen voor een avond vol muziek, feest en bier. Artiesten als Danny Vera, Snelle, Kraantje Pappie, Maan, Direct, Guus Meeuwis en nog een heleboel anderen stonden klaar. Oftewel: zo’n beetje heel bekend Nederland dat de afgelopen tijd een hit scoorde.

Vrienden van Amstel bij Beau

Bij Beau blijkt maar weer dat de huidige lockdown ook de Nederlandse artiesten en evenementenbranche raakt. Aan tafel vertellen ze over hun afgelaste concerten en vooral de onzekerheid van de afgelopen tijd. Want het Vrienden van Amstel-concert komt niet in één dag van de grond. Nee, het gaat om non-stop repeteren, voorbereiding en organisatie.

Hoofdorganisator Machiel Hofman voelt de bui al hangen voor aankomende zaterdag. Hij legt uit dat de situatie voor de evenementenbranche onbegrijpelijk is. Het garantiefonds dat de kosten vergoedt, keert pas uit als de overheid officieel een klap geeft op de maatregelen. Iets dat volgens Hofman „ongetwijfeld gebeurt”, maar daarom moeten zij toch voorbereidingen treffen tot aan de „allerlaatste snik”. En dat zorgt voor frustratie in de branche. „Wij werken negen maanden vooruit. We gaven al meerdere keren aan: ‘Trek de stekker eruit’. Maar we krijgen van Den Haag geen antwoord. Zanger Nick Schilder (van Simon) noemt het „extreem onlogisch”.

Kijkers missen het feestje door lockdown

In de uitzending wordt ook het nieuws van de dag besproken. Hoogleraar geneeskunde en oud-ziekenhuisdirecteur Marcel Levi vertelt over de coronasituatie. Volgens hem is het grootste probleem momenteel niet de aanloop van patiënten, maar het tekort aan personeel. Mede door de quarantaineplicht voor besmet zorgpersoneel of door hun besmette familie. Iets dat Levie niet helemaal begrijpt. „Waarom zou iemand die positief getest is, maar zich voor de rest helemaal top voelt, niet kunnen werken op een afdeling met positieve coronapatiënten?” Ook noemt hij dat de 358 ic-patiënten in vergelijking met 17 miljoen mensen geen reden zijn om het hele land dicht te houden.

Maar ondanks de coronaperikelen maken de artiesten er bij Beau toch een feestje van. Ze zingen eigen hits, covers, maar ook oer-Hollandse klassiekers. De Amstel-biertjes worden veelvoudig uitgedeeld. En bij kijkers blijkt ook de behoefte aan een feestje groot. Op Twitter laten veel kijkers weten te „genieten” van de „heerlijke uitzending”. Ook roepen kijkers op om aanstaande zaterdag een digitale versie van het concert uit te zenden, waar ze graag een donatie voor doen. Want, blijkt uit de reacties, „als je het ziet, mis je het pas”.

https://twitter.com/domineerolinka/status/1481740849394376708

Kritische kijkers

Hoewel veel kijkers de lockdown-versie van de Vrienden van Amstel konden waarderen, is niet iedereen razend enthousiast. De kritische twitteraar lijkt zich vooral te verbazen over de organisatie en gemaakte kosten voor het event. En vergelijkt het muziekspektakel met de banale situatie voor de horeca.

https://twitter.com/josvdbrug/status/1481882926371516417

https://twitter.com/HankvGardingen/status/1481746239892955141

Wil je de hele uitzending van Beau bekijken? De aflevering van gisteravond vind je hier

Vanavond persconferentie: wat kunnen we verwachten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.