Onze Boerderij raakt gevoelige snaar bij kijkers: ‘Bijna onmogelijk gemaakt om boer te zijn’
Dat Nederland graag naar boeren op tv kijkt, blijkt al elke keer wanneer Boer Zoekt Vrouw aan een nieuw seizoen begint. En ook het nieuwe programma Onze Boerderij scoorde gisteren een hoop kijkers. Zo’n 1,25 miljoen kijkers volgden, samen met presentatrice Yvon Jaspers, het verhaal van Jan en Rianne. Zij zijn, mede vanwege de strenge regels in Nederland, verhuisd naar Denemarken. En dat raakt een gevoelige snaar bij kijkers.
Het boerenleven gaat bepaald niet over rozen, zeker niet in de „turbulente tijd” waarin we leven. Precies dat was de aanleiding voor Yvon Jaspers om Onze Boerderij te maken. En daar gaat ze: op bezoek bij oud-Boer Zoekt Vrouw-deelnemers.
Jan en Rianne in Onze Boerderij
Voor Jan en Rianne reist Jasper af naar Texel, waar het boerenbedrijf tijdens het filmen nog gevestigd is. Maar niet voor lang: ze gaan namelijk emigreren. Naar Denemarken, welteverstaan. Ook Yvon moet het even twee keer horen: „Kun je dat nog eens zeggen? Ik kan het bijna niet geloven.” Maar dat heeft alles te maken met de vorige keer dat ze het stel zag. Toen vroeg Jan zichzelf al af of het geen goed idee was om „de hele rotzooi” maar te verkopen. Want: „Er zijn genoeg landen waar je nog wel boer kunt zijn.”
En die afweging hebben ze nu gemaakt. Een boerderij in Denemarken, uitkijkend op een fjord. Die beslissing kwam tijdens corona, weer beperkingen en, volgens Rianne, „niet zo’n fantastische boekhouding”. Dus besluiten ze over te stappen op koeien, na de Texelse schapen, en burgeren ze helemaal in in Denemarken. Dat veel boeren het in Nederland zo moeilijk hebben, financieel, want Jan is niet de enige, is lastig om te zien voor kijkers. „Ik word triest van dit programma”, is één van de reacties dan ook. Volgens een ander is het „onmogelijk gemaakt” om in Nederland nog goed te boeren. Want boer zijn zonder extra ‘takken’, zoals bijvoorbeeld een boerenwinkel, kan bijna niet meer.
Ik word wel triest van dit programma. (los van de treurige muziek) Ze hebben het vaak moeilijk en in economische zin is het “tobben”. Ik snap wel dat weinigen zich nog geroepen voelen om boer/boerin te worden. Is ons land niet te klein om te “boeren”? #onzeboerderij @KroNcrv
— w i m s l e b u s🤔🖋🇳🇱🇧🇪🇪🇺 (@wimslebus) October 31, 2021
Mijn hart breekt als ik zie dat het gewoon niet meer kan, dat het onmogelijk wordt/is gemaakt om te boeren. Zo triest, hoeveel bloed zweet en tranen en vooral hoeveel liefde er in zo'n (vaak familie-)bedrijf zit en dan loopt het zo af #OnzeBoerderij
— ❤ MamaPowerrrr 🍀 (@MamaPowerrrr) October 31, 2021
Financiële problemen voor boeren
Dat er in ons land gesteggel is tussen de overheid en boeren, mag duidelijk zijn. Nog steeds komen boerenprotesten voor en kijkers van Onze Boerderij snappen maar al te goed waarom. Want in het programma komt ook Patrick voor, die naast het boerenleven ook schaatser is. Hij is hard aan het trainen voor de Winterspelen, en hoopt daar olympisch goud te pakken. Wim, de vader van Patrick, heeft nog een baan naast het boer-zijn. „Van fulltime boeren kunnen we niet leven. Ik dacht altijd: ‘Op mijn veertigste stop ik met mijn baan, en ga ik fulltime boeren’. Maar het kan gewoon niet uit.” Volgens Wim is het bedrijf, met 55 koeien, daarvoor „te klein”.
Voor kijkers een reden om veel respect te hebben voor deze boeren, maar zeker ook een reden om met ze mee te leven. Enorm hard werken, maar daar weinig financieel resultaat voor terug zien. Een kijker vraagt zich af: „Zouden ze in Den Haag ook Onze Boerderij kijken?”
Kijk maar naar #onzeboerderij. Keihard werken. Van ‘s morgens 5 tot ‘s avonds laat, 55 koeien en een baan als vrachtwagenchauffeur om rond te komen. Alleen maar respect.
— Bennie Vonk (@BennieVonk) October 31, 2021
Zouden ze in Den Haag ook Op onze boerderij kijken?
— Joop Groot (@joopgroot10) October 31, 2021
Wil je de aflevering van Onze Boerderij terugkijken? Dat kan hier.
Landen willen vaccinatie beperkt laten gelden: wat betekent dit voor jouw vakantie?