Voorzitter van Veiligheidsberaad bij Nieuwsuur: ‘Kunnen niet elke cafébezoeker controleren’
Volgens Hubert Bruls, de voorzitter van het Veiligheidsberaad, is het niet haalbaar om iedere cafébezoeker te controleren op een coronabewijs. Dat zei hij gisteravond in het programma Nieuwsuur. Vanaf 25 september hebben we het coronatoegangsbewijs veel vaker nodig, onder meer bij elk horecabezoek.
De controle op de controle ligt bij de gemeenten. Zij zien vanaf 25 september toe of horecaondernemers hun gasten wel controleren op de bewijzen. Daar was al even gedoe over, dus zei het kabinet „extra handjes” toe, in de vorm van geld. Als cafés niet goed controleren, kunnen ze een boete krijgen of gesloten worden. De 25 burgemeesters van de veiligheidsregio’s zullen voorlopig vooral kijken naar mogelijke excessen bij horecaondernemers.
„We gaan echt niet elke bezoeker van een café nu persoonlijk controleren”, zei Bruls. „Dat hebben we nooit gedaan. Daar hebben we geen mensen voor, dat gaat nu ook niet gebeuren.” Weten wat er vanaf 25 september allemaal verandert? Dat lees je hier.
Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad wil in gesprek over opening nachthoreca en zegt dat het niet haalbaar is elke cafébezoeker te controleren. #Nieuwsuur pic.twitter.com/nYyTWztXk5
— Nieuwsuur (@Nieuwsuur) September 14, 2021
Voorzitter Veiligheidsberaad bij Nieuwsuur: ‘Kunnen niet elke cafébezoeker controleren’
Een ‘exces’ is bijvoorbeeld een controle bij een horecaondernemer die nu al zegt dat hij of zij niet gaat controleren op een coronabewijs vanaf 25 september. „Dat is heel simpel, dan krijg je een boete van een boa of een politieman of je zaak wordt gesloten”, aldus de voorzitter van het Veiligheidsberaad.
Dat nachthoreca, zoals clubs en discotheken, vanaf 25 september om middernacht gesloten moeten zijn, vinden Bruls en zijn collega’s niet logisch. Zij zien niet in waarom deze bijvoorbeeld niet tot 02.00 uur ‘s nachts open kunnen blijven als een coronabewijs verplicht is. Het Veiligheidsberaad gaat daarover nog in overleg met het kabinet. „Wie weet komen we op dit punt op nog wat verruiming,” zei Bruls.
‘Berlijnse deurbeleid’ bij nachthoreca
Ook het ‘Berlijnse deurbeleid’ is voor het kabinet een optie. In die stad mogen alleen mensen die gevaccineerd tegen corona of hersteld zijn van een besmetting de club in. Het kabinet wil zoiets ook in Nederland overwegen, maar daar wel eerst over in gesprek met de Tweede Kamer.
Het Berlijnse beleid wordt ook wel het 2G-beleid genoemd. Dat is een verwijzing naar het feit dat mensen aantoonbaar ‘geimpft’ (gevaccineerd) of ‘genesen’ (genezen) moeten zijn. Het idee is dat de clubgangers dan zelf minder risico lopen ernstig ziek te worden als ze toch in aanraking komen met het virus. Op andere plekken wordt een 3G-beleid gevoerd. Dan volstaat het ook om ‘getestet’ (getest) te zijn. Daarmee is de clubganger zelf niet per se veilig voor het virus, maar draagt die waarschijnlijk het virus niet bij zich.
Wil je de uitzending van Nieuwsuur terugkijken? Dat kan hier.
Hugo de Jonge over coronatoegangsbewijs: ‘Vrijheid is nooit onbegrensd’