Van knuffelbeer naar Rolex: ruilhandel om van 60.000 euro studieschuld af te komen
Oud-student Max Koedijk heeft een torenhoog bedrag aan studieschuld. Hoe kom je daar vanaf? Via ruilhandel, bedacht de oud-student. Hij begon met een knuffelbeer en ruilde die totdat hij onder meer een Rolex had, vertelt hij aan tafel bij Op1. „Een briljant plan”, noemt Op1-presentator Jort Kelder het.
„Maximaal bijlenen”, dat was de filosofie onder Koedijk en zijn studiegenoten. Voor hij het wist stond er een schuld van 60.000 euro op hem te wachten. DUO had een afbetalingsregeling van dertig jaar gepland, maar dat kon volgens Koedijk sneller. Hij is nu een half jaar bezig met ruilhandel om op een ludieke manier zijn studieschuld af te betalen.
Ruilhandel voor het aflossen van een studieschuld
Koedijk, oftewel de stufi-strijder, tilde het fenomeen ruilhandel naar een heel ander level. Waar hij begon met een simpele knuffelbeer, ruilde hij een Mac Mini, iPhone en motorscooter bij elkaar. Maar het kon nog gekker. Uiteindelijk ruilde Koedijk zijn bezit voor een auto, een kunstwerk en zelfs een Rolex. Inmiddels heeft hij met acht ruilacties een bedrag van 15.000 bij elkaar geruild. „Ik ruil steeds voor iets dat meer waarde heeft”, vertelt hij bij Op1. Daarnaast heeft het plan volgens hem een hoge ‘gunfacor’. „Een briljant plan”, noemt presentator Jort Kelder het.
Maar hoe kom je überhaupt aan een studieschuld van 60.000 euro? Als jonge student in Amsterdam bleek het leven duur. Koedijk leende maximaal bij, net als veel andere klasgenoten. „Drie muisklikken op DUO en je hebt ineens geld.” Hij benadrukt dat momenteel veel studenten zich zorgen maken over hun studieschuld. Een huis kopen kan Koedijk met zo’n hoge studieschuld niet. En de komende dertig jaar afbetalen, zag de stufi-strijder niet zitten. Hij kreeg een ingeving en bedacht iets creatiefs.
Dat studieschuld verhaal levert m.i. 1 inzicht op. In voortgezet onderwijs moet meer onderwezen worden op vaardigheden/ begrip over bv persoonlijke financiën, belastingen, toeslagen etc. Dit komt maatschappelijke draagvlak ook ten goede #Op1npo
— Tony Jansen (@tjdutch72) September 16, 2021
Bij Op1: Van een knuffelbeer naar een Rolex
Zijn Rolex ruilde hij weer tegen een Filmrol in Costa. Daarvoor kreeg hij een reclamecampagne terug ter waarde van 15.000 euro. Als de ruilkoning terugkijkt op zijn prestaties noemt hij het „grappig”. Het leuke is volgens hem dat hij „geen enkele ruil had voorspeld”. Op zijn Instagram-pagina deelt Koedijk zijn ruilacties. Volgers kunnen een aanbod of een suggestie doen.
Kan het nog gekker? Ja, dat kan. Koedijk kreeg voor zijn laatste ruil een bos aangeboden, maar ook een website en volledige inventaris van een winkelketen. „Niet een hele goedlopende winkelketen”, grapt Kelder. Maar die inventaris had wel een nieuwaarde van 100.000 euro. Maar Koedijk wist niet zo goed wat hij daarmee moest.
https://twitter.com/LaurensHuisman/status/1438611644859441158
Feest voor studenten
Tafelgast en BNR-journalist Thomas van den Groningen vraagt zich af wat Koedijk doet als hij de 60.000 euro heeft. „Los je de schuld straks in één keer af? Of ga je er nog mee beleggen of ga je door?” Dat werkt niet, volgens Koedijk. Want dat is niet de gedachte achter de actie. Wel zou hij nog een extra laatste ruilactie doen. Met de winst daarvan organiseert hij graag een feest. „En als je dan een studieschuld hebt, mag je gratis naar dat feest komen.”
Wil je de hele uitzending van Op1 bekijken? De aflevering van gisteravond vind je hier.
Zoveel levert de laatst gedragen mini-jurk van Amy Winehouse op bij veiling