Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Televisie 22 sep 2021
Leestijd: 4 minuten

Jan Terlouw een hit bij College Tour: de hoogtepunten én zijn waardevolle advies

College Tour is inmiddels weer een tijdje onderweg, en de ene na de andere interessante gast bestijgt het podium samen met presentator Twan Huys. Zo konden de studenten onlangs ook de Belgische viroloog Marc van Ranst ondervragen. Gisteren was het de beurt aan Jan Terlouw, die vrijwel elke keer als hij op de buis verschijnt, een enorme hit is.

In College Tour kunnen studenten zelf vragen stellen aan iemand die, zo beschrijft het programma het zelf, „naam heeft gemaakt in zijn of haar vakgebied”. Wij zetten een paar fragmenten van Jan Terlouw voor je op een rij, mocht je het gemist hebben. Eerder lichtten we ook al de uitzending met Marc van Ranst uit.

Jan Terlouw bij College Tour

Schrijver en oud-D66-politicus Terlouw verschijnt met enige regelmaat op tv, bijvoorbeeld bij De Wereld Draait Door enkele jaren geleden, toen hij een pleidooi hield voor het ‘touwtje uit de brievenbus’. Dit is echter zijn eerste keer bij College Tour. Het ging veelal over de politiek, maar ook over het leven. Over de huidige politieke situatie heeft Terlouw zeker zijn woordje klaar: „Als je liegt, moet je weg.” Daarmee doelt hij op de uitgelekte notities van Kajsa Ollongren (D66) en de ontkenning van Mark Rutte over Omtzigt. „Zij hebben gewoon straal zitten liegen. Dat vind ik absoluut stuitend.”

Van 1971 tot 1981 was Terlouw lid van de Tweede Kamer voor D66 en in zijn tijd zouden Rutte en Ollongren zijn opgestapt, zegt hij. „Het was toen ondenkbaar dat bewindslieden die liegen, gewoon konden blijven.” Daarom baart de huidige politieke cultuur hem zorgen. Hij geeft die „sfeer van wantrouwen” ook de schuld voor de impasse bij de formatie.

Nazi-uniformen in Urk

En we duiken nog even verder de politiek in. Althans, politieke statements dan. Jodensterren en nazi-uniformen zijn de laatste tijd namelijk bovenmaats vaak gebruikt om een statement te maken. Of dat nou tijdens een coronademonstratie is, of op Urk. Voor Terlouw, die de oorlog zelf meemaakte, is het „niet te geloven”. Door de SS-uniformen ging de schrijver terug in de tijd. „Ze weten niet hoe erg dat was.” Als kind in de oorlog was Terlouw namelijk altijd bang dat zijn vader, een dominee, doodgeschoten zou worden door de bezetters. Die angst is verwerkt in zijn boek Oorlogswinter en de daaropvolgende gelijknamige film.

Tegen de jongens in Urk zegt hij: „Weet je wel wat je doet? Maar ik zeg vooral tegen hun ouders: hoe heb je ze opgevoed? Heb je ze verteld wat er gebeurd is? Ik ben ervan overtuigd dat die jongens niet weten wat ze doen.”

https://twitter.com/collegetour_nl/status/1440392384173461504

Twijfels aan de wetenschap

Studenten krijgen dus ook de kans om vragen te stellen. Zo vraagt een van hen zich af hoe het komt dat klimaatwetenschap niet tot actie leidt in de politiek, ondanks dat wetenschappers erg duidelijk zijn. „We zitten in een tijd dat politici zeggen ‘ik geloof de wetenschap niet'”, zegt Terlouw. „Dat vind ik een ontzettend gevaarlijke ontwikkeling. Politici horen wat de wetenschap aanlevert te vertalen in maatschappelijke maatregelen. Als ze zeggen ‘ik geloof de wetenschap niet’, dan bevinden we ons op een zeer hellend vlak.”

Maar wat is daar dan aan te doen? „De grootste vriend van de wetenschap is de twijfel, je moet ook altijd blijven twijfelen, maar dat houdt wetenschappers wel tegen. Ik roep wetenschappers op om op de barricade te gaan, en tegen politici te zeggen: ‘Ben je nou helemaal gek? Dat zit anders.’ Vertel ze dat je iets bijna zeker, niet helemaal zeker, weet, en handel daarnaar.”

https://twitter.com/collegetour_nl/status/1440395152468561927

Terlouw: ‘Heb lief en word liefgehad’

Terlouw eindigt met een advies dat veel kijkers raakt. „Waar draait het in het leven om, volgens u?”, vraagt College Tour-presentator Twin Huys hem. Het antwoord daarop is simpel: „Liefde, heb lief en wordt liefgehad. En verder: doe iets, onderneem iets, verveel je niet. Als ik een advies mag geven aan deze jonge mensen: besef hoe heerlijk het is om te mogen studeren. In de tweede plaats: de kennis die je opdoet, is gemeenschapseigendom. Gebruik het ook voor de gemeenschap. Bijvoorbeeld om politici de goede weg te wijzen. Dat is een prachtige taak om te hebben. Heb verder een fijn leven, ga het leven aan.”

Wil je College Tour met Jan Terlouw terugkijken? Dat kan hier.

Gerdi Verbeet legt Wopke Hoekstra het vuur aan de schenen bij Jinek

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.