Humberto-kijkers onder de indruk van eerlijk verhaal Hanna Verboom over bipolaire stoornis
Actrice Hanna Verboom vertelde gisteravond bij Humberto over haar bipolaire stoornis, of „psychische variatie” zoals ze het zelf liever noemt. Ze legde uit wat een leven met „hoge pieken en diepe dalen” met een mens doet. Kijkers waren onder de indruk van haar verhaal.
Verboom is bij het grote publiek voornamelijk bekend om haar carrière in de Nederlandse televisiewereld. Ze acteerde in bekende tv-series als Feuten en de Co-assistent. Achter al dat succes kampt ze al jaren met een bipolaire stoornis. Ze kreeg op jonge leeftijd twee psychoses, werd opgenomen op een gesloten afdelingen er werd geadviseerd om hier vooral over te zwijgen. Nu deelt ze haar verhaal in haar documentaire Uit de Schaduw.
Psychische variatie, I like it. #Humberto
— Küün – nu ook beschikbaar op BlüüSky (@KuunWiir) September 19, 2021
Dapper én krachtig van Hanna Verboom om te vertellen over haar bipolaire stoornis bij #Humberto Was een mooi en open gesprek.
— Antoinet de Heus (@Antoinetdeheus) September 19, 2021
Hanna Verboom eerlijk bij Humberto over bipolaire stoornis
Als zestienjarig meisje lag ze soms dagenlang in bed. Haar moeder hield haar hand vast en ze was zwaar depressief. „Het werd zwart. Ik bleef in bed en ik zei niks meer.” En dan van de een op de andere dag „ging het licht weer aan”. Bekend bij een bipolaire diagnose is dat mensen manische en depressieve periodes hebben. „Van hoog naar laag, hoge pieken en diepe dalen”, vertelt Verboom.
Tijdens hoge pieken voelt Verboom „energie, creativiteit, verbonden met iedereen, avontuur willen”. Maar ook daar zitten risico’s aan verbonden. „Het kan escaleren in dat het manisch wordt. Je slaapt dan niet meer en dat kan escaleren in een psychose.”
Wat goed en dapper van @hannaverboom om te delen dat ze bipolair is. Taboe op psychische stoornissen is enorm. Je kwetsbaarheid niet kunnen en mogen delen is verschrikkelijk triest en eenzaam, blijkt maar weer. #Humberto
— Fleur Besters (@FleurBesters) September 19, 2021
Psychoses en medicatie
Verboom legt uit dat een psychose een „staat van totale verwardheid” is. „Je ziet dingen die er niet zijn. Niet per se onplezierig. Een beetje een trip.” Maar de schade is vaak zichtbaar als je eenmaal uit de psychose bent, vertelt de actrice. „Dat je zo diep hebt gezeten dat je dingen hebt gedaan die je niet doorhad. Dat is heel zwaar.”
Op haar 21ste wordt ze opgenomen in een GGZ-instelling. Daar krijgt ze de diagnose bipolaire stoornis. Ze vertelt dat de diagnose voor haar iets werd waar ze niet over mocht praten. „Waar je je voor moest schamen. Wat geheim was.” Presentator Humberto Tan vraagt of ze destijds haar situatie aan iemand vertelde. „Nee, alleen de mensen die heel dicht bij me stonden.” Maar dat was volgens Verboom ook het advies. „Ik mocht er niet over praten.”
Tranen met tuiten, zoveel herkenning. Wat je allemaal stuk hebt gemaakt na je psychische ziekte. Zoveel.
Dank Hanna Verboom bij #Humberto!
— Titia (@Tettje) September 19, 2021
Stigma doorbreken
Na haar diagnose kreeg ze medicatie. „Diepe dalen en hoge pieken voelde ik wel. Maar het escaleerde niet. Totdat ik zwanger werd van m’n eerste kindje.” Ze stopte toen tijdelijk met de medicatie, maar dat was gelijk merkbaar. „Ik slaap dan niet, ik word hyper en dan dereguleert het. Ik heb toen twee maanden niet geslapen en werd opgenomen in het ziekenhuis. Dat was heel donker.”
Maar ze wilde er juist graag erover praten. „Het is zo’n groot deel van je leven en het beïnvloedt alles. Maar je durft het niet.” Nu is het volgens Verboom tijd om het stigma te doorbreken. Stoornissen, kwetsbaarheden, aandoeningen. Hoe noem je het? Verboom kiest voor „psychische variaties”. Want, benadrukt ze „43,5 procent van de Nederlanders heeft een psychische variatie”. Daarna legt uit ze uit dat 64 procent van de werkgevers zegt dat ze iemand met een psychische stoornis niet aannemen. „Zet dat maar eens tegenover de 43,5 procent die dus wel die ervaringen hebben.” Verboom benadrukt dat veel jonge mensen hiermee worstelen. „We moeten erover praten.”
Heftig…43,5% van de mensen van 18 tot 64 jaar heeft ooit een psychische stoornis gehad…#Humberto
— Vanessa Herrewaarden (@Vanessavh) September 19, 2021
43% van de Nederlanders heeft te maken gehad met een psychische stoornis.
Stoornis=stigma en betekent dat mensen er moeilijk over praten en juist dat is zo belangrijk.#Humberto— Erik Brugemann (@erik_ir03) September 19, 2021
In onze organisatie heeft 90% van de werknemers (30 van de 32) een zeer zware ontwrichtende ervaring meegemaakt. Deze ervaring is nu een kracht in het helpen van anderen. #ervaringsdeskundige #humberto https://t.co/ByqsSrbP4M
— Happy sixtier (@relativerenmaar) September 19, 2021
Wil je de hele uitzending van Humberto bekijken? De aflevering van gisteravond vind je hier.
Mentale gezondheid op laagste punt in twintig jaar: vooral onder millenials