Twitter lyrisch over André van Duin bij Jinek: ‘Mensen houden van je’
Op 4 mei, tijdens Dodenherdenking, is André van Duin aan het woord. Tijdens zijn toespraak spreekt hij niet alleen over gevallen oorlogsslachtoffers, ook corona en homoseksualiteit krijgen een plekje. Gisteravond schoof hij aan bij Jinek, en de reacties daarop bewijzen maar weer precies hoe populair Van Duin is in ons land.
Het zal lekker wakker worden zijn voor Van Duin, vandaag. Jarig, trending op Twitter én half Nederland uit zijn of haar liefde voor je. Want op Twitter lijkt het wel alsof mensen André zien als hun eigen opa: „Spreekbuis van zachtaardig Nederland. Wat een práchtige, ontroerende titel. En zo ontzettend verdiend. We LOVE Andre van Duin.”
Spreekbuis van zachtaardig Nederland. Wat een práchtige, ontroerende titel. En zo ontzettend verdiend. We LOVE Andre van Duin. https://t.co/1IHoFdx8LO
— Tat 🌸🪷🪆🇬🇧📮😻🌷 (@Blackbi13141551) February 19, 2021
Dit vind ik nou echt mooi. Dat André van Duin dat gaat doen. Ik gun die man echt alles. Held!🙏 #Jinek #dodenherdenking
— Jesse_Seuntjes (@RuudjeDTC) February 19, 2021
Elizabeth wint Heel Holland Bakt, maar kijkers zien nóg een winnaar
André van Duin: ‘Ga meestal naar de Westerkerk’
Bij Jinek vertelde Van Duin ook over zijn Dodenherdenking-gewoontes: „Ik ga meestal naar de Westerkerk, daarachter heb je het homomonument.” Als presentatrice Eva Jinek hem vraagt of dat in zijn toespraak ook aan bod komt, bevestigt hij dat. „Zeker. Dat ligt natuurlijk dicht bij mij, dus daar ga ik het wel over hebben, ja.” Ook over het coronavirus zal hij even spreken. „Nou, wel in het teken van de vrijheid natuurlijk”, vertelt Van Duin.
Daarnaast benadrukt hij dat mensen nu beperkingen hebben, maar dat het in de oorlog nog een stuk erger was. „Als je dat vergelijkt met de oorlog, wat er toen allemaal niet kon.”
https://twitter.com/Jinek_RTL/status/1362889142103912448
André van Duin, geboren op 20 februari 1947, groeide op tussen de puinhopen van het tijdens de Tweede Wereldoorlog platgebombardeerde Rotterdam. Zijn vader was tijdens de oorlog tewerkgesteld in Duitsland, maar daar werd thuis nooit over gesproken. Hij zal volgens het comité op de Dam vertellen wat de Tweede Wereldoorlog tot op de dag van vandaag voor hem betekent. Voorafgaand aan de plechtigheid op de Dam houdt schrijfster Roxane van Iperen de 4 mei-voordracht in De Nieuwe Kerk in Amsterdam.
https://twitter.com/NinadeKoning/status/1362896896822546434
‘Geweldige man’
Voor hoe Van Duin zich opstelde tijdens de uitzending is ook veel lof. Zo vinden mensen hem bescheiden, zeker „tussen tussen de ego’s van Peter De Vries en Wouter de Winther”, schrijft iemand.
Wat is Andre van Duin toch een geweldige man.
Bescheiden & charmant. Wat een verademing tussen de ego's van Peter De Vries en Wouter de Winther#Jinek— Muorori (@muorori) February 19, 2021
Iemand anders vraagt zich af of er in mei ook op de komiek gestemd kan worden:
Ik weet niet of het mogelijk is.
Maar kunnen we in maart ook op André van Duin stemmen?#Jinek— Remco (@Topdob11) February 19, 2021
Voor Marcel geldt André als een verbinder, en is de keuze voor hem als Dodenherdenking-spreker een „fijnbesnaarde keuze”.
Gerdi Verbeet over André van Duin; "mensen houden van je."
Zo is het!
André is een verbinder.
Fijnbesnaarde keuze! 🙏#jinek pic.twitter.com/d7G0LPKo8d— Elsschot🌍🇳🇱🇪🇺🇺🇦🇵🇸🇮🇱 (@marcelbar8) February 19, 2021
Als je de gehele uitzending van Jinek wil terugkijken, kan dat hier.
Thierry Baudet loopt weg bij Emma Wortelboer tijdens de Vooravond: ‘De toon is irritant’