Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 19 feb 2015
Leestijd: 2 minuten

Tienduizend scholieren gratis naar theaterstuk ANNE

Om de dagboekverhalen van Anne Frank verder te vertellen, mogen tienduizend scholieren gratis naar de theatervoorstelling ANNE.

,,Het kan toch niet zo zijn dat er marechaussee voor een Joodse school in Amsterdam staat? Toch is het zo, een grof schandaal!" Boze woorden donderdagmorgen van voormalig PvdA-politicus Harry van den Bergh, nu voorzitter van de Stichting Educatief Programma ANNE.

Dit project zorgt er vanaf nu voor dat – het doel – tienduizend middelbare scholieren (plus de groepen 7 en 8) naar de voorstelling ANNE in Theater Amsterdam mogen kijken en hun scholen een lespakket en/of workshop over de Tweede Wereldoorlog kunnen aanvragen. Donderdag presenteerde de stichting het project, dat in samenwerking met het Joods Historisch Museum werd ontwikkeld.

Docenten kunnen een digitale lesbrief via www.projectanne.nl aanvragen als zij zelf de les willen geven. Voorafgaand aan de voorstelling kan ook een les worden gevolgd in Theater Amsterdam of de klas kan voor de show het Joods Historisch Museum bezoeken.

In elkaar donderen

Harry van den Bergh trok de boodschap van de dagboeken van Anne Frank met zijn felle uitspraak direct naar het heden: ,,De jeugd moet kennisnemen van de verschrikkelijke geschiedenis van een meisje. Ondertussen leven we in een slechte tijd, waarin de vredesstructuren van Europa en het Midden-Oosten in elkaar donderen. Annes verhaal moeten we dus breder trekken."

Open samenleving

Hans de Boer is als baas van de werkgevers (voorzitter VNO-NCW) enthousiast in het projectbestuur vertegenwoordigd: ,,Anne vertelt een klassiek wereldverhaal, dat bekend moet blijven. Als werkgeversman zeg ik erbij: Nederland heeft z’n welvaart te danken aan het feit dat we een open samenleving hebben. Die traditie moet voor de toekomst worden versterkt."

Zestig Amsterdamse scholieren mochten donderdag samen met Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de primeurles meemaken. Yardeen Roos, actrice in ANNE, was de juf die over Anne Frank vertelde en de discussie met de leerlingen aan ging. De schoolklas wist bijzonder veel, al werd op een grote foto met bekende Joden Marilyn Monroe voor Dolly Parton aangezien. Bussemaker sprak al eerder over het stuk:

‘Project ANNE’ heeft als doel het besef en de betekenis van de Tweede Wereldoorlog en de holocaust te bevorderen en te versterken bij de Nederlandse generatie kinderen tussen 12 en 18 jaar. Een van de leerlingen sloeg wat dat betreft de spijker op z’n kop: ,,Het verhaal van Anne moeten we verder vertellen, anders gebeurt het misschien nog een keer."

Lees ook: interview met minister Bussemaker.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.