St. Patrick’s Day meebeleven in Cork: eíndelijk weer en een mooi gebaar voor Oekraïne
Tip voor een toekomstig uitje naar het buitenland nodig? Denk volgend jaar dan eens aan St. Patrick’s Day. Een feestdag die wordt gevierd in de hele wereld, maar the place to be is natuurlijk Ierland.
En Metro was er donderdag bij, in de persoon van verslaggever Erik Jonk en op uitnodiging van Tourism Ireland. Om te beleven wat die soms knotsgekke Ieren, die het liefst geen feestje uit de weg gaan, door corona twee jaar lang hadden moeten missen. Samenvatting in één woord: gaaf. Iets uitgebreider: een soort Koningsdag zoals wij die vieren, net wat minder qua uitgedoste types, maar heerlijk om eens mee te maken. Metro was overigens in Cork, in het zuiden van Ierland. Een stad met ‘maar’ 200.000 inwoners, maar daarmee nog altijd de grootste stad van het land in de Atlantische Oceaan op hoofdstad Dublin na (waar St. Patrick’s Day natuurlijk ook dubbel en dwars werd gevierd).
Oekraïne en St. Patrick’s Day
„Als je geel en blauw mixt, dan heb je groen.” Het is aan de route van De Parade in Cork meteen de beste quote van de dag. Een Ierse dame, hangend over een dranghek, zegt het als de Oekraïense gemeenschap van Cork wapperend met hun geelblauwe vlaggen doorkruist. Normaalgesproken niet meer dan een simpele verklaring over verschillende kleuren. Nu een prachtige zin die de kleuren van Oekraïne en Ierland verbindt. Want natuurlijk gaat het vandaag om St. Patrick’s Day, de nationale feestdag van de Ieren. Maar zij zijn de bevolking van Oekraïne en de oorlog die het land heeft getroffen absoluut niet vergeten. Het geelblauw heeft vooraan in De Parade een prominente plaats gekregen, waar normaal gesproken alleen het groen heerst. Het is om een brok in je keel van te krijgen als twee Oekraïense vrouwen met hun vlag in het zicht komen. En er nog meer van hun landgenoten die in Cork wonen, volgen.
Wat is St. Patrick’s Day?
St. Patrick’s Day is de nationale feestdag van Ierland, jaarlijks op 17 maart. Dan wordt de heilige Sint Patrick herdacht, die eind vierde eeuw geboren werd en in 461 stierf. Hij bracht het heidense Ierland het Christendom en honderden kerken. We kunnen hem dus zien als een soort Bonifatius, die in Friesland hetzelfde probeerde. Een verschil: Bonifatius werd bij Dokkum vermoord, Sint Patrick werd de eerste bisschop van zijn land. Denken de Ieren nu nog massaal aan deze heilige op 17 maart? Nou, nee…
In alle steden van Ierland staan tegenwoordige twee dingen centraal: een grote parade in de middag. En feesten in de talrijke pubs met Ierse (live)muziek daarna. Ieren die zijn uitgewaaierd naar welke plek op de wereld dan ook, allemaal vieren ze St. Patrick’s Day. Soms ook met dezelfde parades als in hun geboorteland, zoals in de Verenigde Staten en Australië. ‘Stiekem’ vieren talloze anderen het feest natuurlijk met de Ieren mee. Denk aan al die buitenlanders die op onze Koningsdag afkomen, of net als Metro: we waren in Cork.
De Parade van Cork
Ook Cork heeft z’n jaarlijkse parade. Twee jaar lang hadden de inwoners en toeristen – als die er in coronatijd al waren – het enorme feest in de stadstraten moesten missen. Dat zijn trouwens maar drie flinke straten in het centrum. South Mall en, hoe toepasselijk, Grand Parade en St. Patrick’s Street. Drie kwartier voor De Parade begint, staat of zit het eerste publiek aan de hekken. Zoals deze meisjes, zou het soms een drieling zijn?
In de ochtend van St. Patrick’s Day is er een toevallige ontmoeting tijdens het ontbijt in het River Lee Hotel, waar onze Metro-verslaggever verblijft. De Friese Luca Veenstra blijkt stage te lopen vanuit zijn opleiding International Hotel and Management School ROC Mondriaan in Den Haag. Gelukkig hoeft hij, als medewerker in keuken en bediening, niet te balen dat hij de nationale feestdag mist. „Ik mag een paar uur eerder vrij om mijn eerste St. Patrick’s Day mee te maken.” We spreken af voor de volgende morgen. Even horen wat hij ervan vond natuurlijk.
Tijdens het ontbijt is al goed te zien dat het St. Patrick’s Day is. Veel mensen hebben een groen shirt aangetrokken. Hier en daar is boven het kopje koffie en de croissant al een groene pruik of een groen hoedje te zien.
Soldaat Jerry maakte St. Patrick’s Day talloze keren mee
Aan de route staat Jerry Kelly, mooi in uniform inclusief onderscheidingen, op een trap zodat hij goed overzicht heeft. Kelly staat in de buurt van de bescheiden VIP-tribune en dat is niet zomaar. „Daar loopt mijn vrouw. Zij is van de organisatie, ik heb haar al een paar dagen niet gezien.” Kelly diende als soldaat in de jaren negentig en het begin van deze eeuw meerdere malen in Libanon en Afghanistan, vertelt hij. Als hij doorheeft dat er een Nederlandse verslaggever tegenover hem staat: „Net als de soldaten uit jouw land. Bij hen had ik altijd kans een biertje te krijgen, wat een aardige mensen zijn dat. Good guys, moet ik zeggen.”
Jerry Kelly heeft een enorm aantal St. Patrick’s Days meegemaakt. „Meer dan vijftig moeten het er zijn. De meeste niet in Cork, ik kom uit de buurt van Dublin.” Dat iedereen in Ierland (en de Ieren in de rest van de wereld) zo naar St. Patrick’s Day uitkijkt, komt wat Kelly betreft doordat het simpelweg de nationale feestdag van het jaar is. „Zoals Koningsdag bij jou in Nederland. Voor mijzelf zie ik deze dag als mooie kans om mijn familie en oude vrienden weer eens te zien. Sommigen zelfs na meerdere jaren.” Denken de Ieren nog aan de figuur die bij deze dag hoort, de heilige Patrick? Kelly is eerlijk: „Ik zou zeggen: nog maar minimaal. St. Patrick’s Day is veel meer een grote feestdag voor iedereen geworden. Deze keer helemaal, nadat velen elkaar twee jaar lang door Covid niet hebben gezien.”
Enne, gaat meneer Kelly ook nog een feestje in een pub vieren? Hij kijkt een beetje ondeugend bij zijn antwoord: „Ik denk dat ik misschien een klein glaasje drink.”
Thema: de gewone helden van Cork
Het thema van deze Parade 2022 is Heroes, ordinary people in extraordinary times. De gewone mensen uit Cork komen deze keer dus aan bod, gewone mensen die ook iets bijzonders doen, speciaal omdat de wereld er twee bizarre jaren op heeft zitten. Ze mogen paraderen in De Parade in werkelijk fantastisch weer met strakblauwe lucht. „Ik kan me nog een keer natte sneeuw herinneren”, zegt een vader die met twee kinderen op het feestelijke spektakel wacht. „Dit is echt heerlijk.” Later die middag valt er nog een fikse bui, maar die duurt maar een minuut of tien.
Stipt om 13.00 uur verschijnen de eerste helden, een stuk of twintig motoragenten met groene zwaailichten en Ierse vlaggen op hun voertuigen. Ze worden keihard toegejuicht. Zou dat in Nederland…? Ach nee, vandaag even geen gedachten over zoiets. Na de fanfare en marcherende soldaten volgt namelijk de eerder besproken groep uit Oekraïne. Die verdienen de aandacht. Het juichen wordt deze middag overigens niet harder dan wanneer die geelblauwe vlaggen en dankbare gezichten passeren.
Veel kinderen, anders dan anders
In De Parade zijn heel veel kinderen te zien. Kids van allerlei verenigingen, van jonge dansertjes tot rolstoelbasketballers. Tussen de groepen telkens vele meters, zodat iedereen volop aandacht krijgt. Je ziet trotse gezichten (‘ik mag dit jaar meelopen!’). Naast de mensen uit Oekraïne zijn mensen uit alle uithoeken van de wereld in de stoet te zien. Argentijnen, Chinezen, Afrikanen… allemaal zijn ze op enig moment in het zuiden van Ierland neergestreken en allemaal zijn zij vandaag even ‘held’.
De drukte langs de route is ongelooflijk. Alsof alle 200.000 Corkers hun thuis hebben verlaten om er na twee jaar weer eens bij te zijn. En wie je ook spreekt: bijna allemaal verontschuldigen zij zich als ze merken dat zij een verslaggever tegenover zich hebben. „Voor 2020 waren de parades veel uitbundiger. Deze keer is na twee coronajaren speciaal voor alle bijzondere mensen uit de stad zelf.” Dat had Metro door het thema ook wel begrepen, maar het is de Ieren vergeven. Na die twee flutjaren is al snel iets bijzonder, zo ook deze St. Patrick’s Day. Aan het eind van de stoet zien we nog wel wat creaties zoals die blijkbaar ‘normaal gesproken’ te zien zijn. Dit zijn drie foto’s daarvan:
En zo zijn er meer dan 2500 (!) voorbijgetrokken. Wat opvalt: veel mensen in het publiek dragen een mondkapje, terwijl dat in Ierland alleen nog in ziekenhuizen verplicht is en voor het openbaar vervoer wordt geadviseerd. Blijkbaar is er nog wat schrik, want net als in Nederland zijn er veel coronabesmettingen. Het mag de pret echter totaal niet drukken. Cork heeft eindelijk z’n St. Patrick’s Day weer gehad. Nou ja, De Parade dan. Want nu gaan de pubdeuren open…
Friese Luca aan de groene pint
Ontbijt, de volgende morgen. Daar is de jonge Fries Luca weer, fris en fruitig gelukkig. Hij heeft zijn eerste St. Patrick’s Day toch maar mooi meegemaakt. „Want”, zo zegt hij, „ik ben nog maar drie weken in Cork.” Van zijn opleiding mocht hij een land uitkiezen om stage te lopen, de school in Den Haag zond hem vervolgens naar River Lee Hotel in Cork in het zuiden. Hij loopt tien maanden stage, dus de enige St. Patrick’s Day die hij kon zien was die van 2022. „Ik heb De Parade uiteindelijk vanaf het midden tot het einde kunnen zien, een goed stuk gelukkig. Het moet voor iedereen raar zijn geweest dat er eindelijk weer een groot evenement was. Alle mensen waren nog blijer dan anders, heb ik begrepen. Het was écht druk. Ik heb de route alleen via achterafstraatjes kunnen bereiken.”
Omdat Luca niet meer terug naar het hotel moest, kon hij zowaar ook uit op deze gedenkwaardige dag. „Ik ben naar The Rising Sun gegaan, daar hadden ze green pints, haha. Ze gooiden er een kleurtje in.” Over het algemeen vond hij St. Patrick’s Day ‘heel erg leuk’. „Ik zag in De Parade hoeveel culturen er mochten meelopen. Dat had ik niet verwacht en vond ik mooi.” Dan moet hij weer snel naar de koffie, thee, pancakes en Ierse ontbijtjes.
St. Patrick’s Day bleef nog lang gezellig
Nog even terug naar St. Patrick’s Day zelf, want aan het einde van De Parade treft de Metro-verslaggever toevallig ook die voormalig soldaat meneer Kelly weer. „Ik maak me een beetje zorgen”, zegt hij onverwacht. „Ik heb eerlijk gezegd geen idee meer wat ik eerder allemaal tegen je zei.” Om het antwoord ‘dat hij altijd een biertje kreeg van aardige Nederlandse soldaten’ moet hij lachen. „Ach, met je verhaal komt het vast goed. Maak er iets moois van en geniet van Cork.”
Dat laatste deed ondergetekende in de fantastische bier- en livemuziekpub Coughlan’s Bar. Tourism Ireland gaf deze onvervalste Ierse ‘kroeg met meerdere ruimtes’ als tip en we tippen hem graag door. Laten we het erop houden dat het – inclusief livemuziek van een typisch Corkse band – nog lang gezellig bleef.
Heb je zin gekregen in St. Patrick’s Day 2023? Die valt op een mooie dag, vrijdag 17 maart. Veel plezier!
Andere reisverhalen van Metro lezen? Die vind je hier.
Nederlander snakt naar langere vakantie in de zomer en even geen all-inclusive