Origineel nachtje weg: 24 uur zonder elektronica op een eiland(je)
24 uur zonder alle elektronica. Sommige mensen houden dat nog niet eens een half uur vol. Wat zeg ik, vijf minuten is voor velen al lastig. Maar als je écht tot rust wil komen, is dat misschien net wat je nodig hebt. Bij Vrijhaven Zwier in Vinkeveen kan het, op je eigen onbewoonde eiland. Metro mocht het originele nachtje weg proberen en weet: de druk van de stad en je leven vol prikkels valt meteen van je af.
Alleen of met je partner of misschien wel een vriend(in): het kan allemaal. Aanrader is wel om de ervaring alleen te ondergaan. Dan kun je beter nagaan wat het is dat je wil, niet wil, of iets dat je misschien wel wil veranderen in je leven. Je bent even compleet afgesloten van de buitenwereld, en dat kan alleen maar goed zijn voor je geest. Bijkomend voordeel: geen gezeur aan je hoofd. Ook Metro bracht de 24 uur moederziel alleen door (en ja, dat betekent dus ook geen appjes van vrienden).
Origineel nachtje weg: 24 uur zonder
Bij ’24 uur zonder’ leef je zonder elektronica en dus ook zonder tijd. Je krijgt weliswaar een noodtelefoon mee, maar het best laat je die ook links liggen. Ik hoor je denken: ‘Maar hoe vul je die 24 uur zonder elektronica, andere mensen of to do-list?’ Het kan zijn dat je jezelf hier en daar tegenkomt. Ik neem je mee in hoe mijn 24 uur zonder verliep.
16.00 uur: tijd om in te checken! Als je aankomt bij Vrijhaven Zwier, ontsnap je meteen aan de drukte van de stad. Boten tot zover het oog reikt en natuurlijk de Vinkeveense plassen met, als je geluk hebt, een helderblauwe lucht. Net voor je vertrekt naar de eilandhut en begint aan je 24 uur zonder elektriciteit, lever je bij de receptie je telefoon in. In ruil daarvoor krijg je een oude Nokia, zodat je in geval van nood altijd iemand van Zwier kunt bereiken. Geen zorgen dus dat je in de problemen komt. Extra leuk: je krijgt beddengoed, keukenlinnen, een routekaart én een grote krat vol allerlei boodschappen mee. Zo kun je zelf zorgen voor diner, ontbijt en lunch de volgende dag.
16.30 uur: op onderzoek uit! Toen ik aankwam bij de eilandhut, laadde ik mijn tas en krat vol boodschappen uit en ging ik mijn eiland verkennen. In het huisje staat een tweepersoonsbed (je kunt dus zeesterren als je in je eentje bent), een piepkleinkeukentje en een tafel met twee stoelen. Het is even zoeken naar de wc, maar die is er gelukkig wel. Doortrekken is wat lastig, maar na een paar keer proberen heb je het zo onder de knie. Door de ramen van de hut heb je wel een fijn uitzicht over de Vinkeveense plassen. Geen stromend water (uit de kraan dan), maar wel goed gevulde jerrycans, zodat je alsnog kunt afwassen. Ik had geluk: het was aan het einde van de middag (eind september) nog lekker zonnig, dus ik sprong zo de steiger af het water in. Even opdrogen in de zon op de steiger, terwijl er zo nu en dan een bootje voorbijkomt.
18.30 uur: er begint een hongergevoel te knagen, dus tijd om te kijken wat ik allemaal mee heb gekregen. Veel fijne groentes, wilde rijst, kokosmelk en huisgemaakte currypasta. Kortom: alles om curry te maken! Omdat de keuken zo klein is, is de groentes snijden en tegelijkertijd alles netjes houden nog een uitdaging. De kooktijd van de rijst (of pasta, bijvoorbeeld) timen, doe je met je Nokia. Dat kan gelukkig weer wel. Anders ben je zo lang bezig met tellen.
Overnachting zonder elektronica
19.30 uur: er gaat wat tijd in zitten, maar dat is nu juist een van de dingen waar je meer dan genoeg van hebt. En het resultaat mag er dan ook zeker zijn: een gezonde curry vol groenten én helemaal vegan. Bij Zwier koken ze namelijk uitsluitend vegetarisch, en zelfs vleesliefhebbers moeten bekennen dat zo’n vitaminebom zo nu en dan wel eens lekker is.
21.00 uur: als je een doorzetter bent, heb je meteen afgewassen. Maar als je wat motivatie mist (zoals deze ex-eilandhutbewoner), laat je het staan tot morgenochtend. Tijd genoeg. Dus op naar het volgende ‘uitje’: een fikkie stoken. Er staat een klein haardje bij de steiger, er ligt genoeg hout en aanmaakblokjes. Zelfs als je geen kei bent in vuur maken, lukt dit je. Desnoods gooi je alle aanmaakblokjes erop. Tip: maak met de kleinere houtjes een piramidevorm of een liggend raster, waar je een of twee aanmaakblokjes onder legt. Met een kopje thee of een wijntje op de steiger word je zo mee de avond in genomen.
22.30 uur: in mijn geval werd het al vroeg donker, maar het was een heel heldere nacht. Ik besloot dus een aantal kussens en dekens naar buiten te halen en op de steiger een comfortabel chillplekje te creëren. Wanneer je urenlang naar de sterren tuurt, zie je na een tijdje allerlei constellaties en verbindingen. Maar je zou bijvoorbeeld ook een boek kunnen lezen, bij het licht van de haard of het lampje onder het dak van de hut. En als je eenmaal in bed ligt, compleet zen, ben je dankzij het kabbelende water van de Vinkeveense plassen zo weg.
Tot rust komen bij de Vinkeveense plassen
09.00 uur: de hut is niet compleet lichtdicht, dus zodra het licht wordt, zul je dat merken. Maar het bed ligt heerlijk, dus draai je gerust nog eens om. ’s Ochtends is het nog niet zo druk met boten, dus dit is misschien het moment dat je de meeste privacy hebt. Geen twijfel in mijn hoofd: zo’n vijf minuten nadat ik wakker was, lag ik in het water. Oké, het was even ijskoud, maar daarna ben je ook echt goed wakker.
10.30 uur: in de krat met eten zit uiteraard ook een lekker ontbijtje. Yoghurt, bijvoorbeeld, met huisgemaakte granola. Kopje thee of koffie erbij, de steiger op en ontbijten in het ochtendzonnetje. Neem daarna plaats in de hangmat, pak een goed boek erbij en droom weg. Of gooi een van de yogamatjes uit en laat je beste kunstjes zien aan de eenden. Het klinkt misschien alsof ze je uitlachen, maar dat moet je maar even negeren.
11.30 uur: de verveling slaat enigszins toe, want nu voelt het toch echt wel alsof ik uitgerelaxed ben. Mijn boek begint me te vervelen en ik vraag me toch af wat mijn vriendinnen aan het doen zijn. Toegegeven, het is gelukkig maandag en ik heb mooi weer, dus veel beter dan wat ik nu doe kan het niet zijn. Wat is ontspannen ook een straf.
13.00 uur: van al dat relaxen kun je flink hongerig worden, blijkt. Ik in ieder geval wel. Maar gelukkig is daar de vertrouwde krat (een van m’n favoriete dingen op mijn eiland inmiddels). Een lekker broodje met geitenkaas, hummus of baba ghanoush? Daar zeg je vast geen nee tegen, ook niet als je het zelf in elkaar moet flansen.
14.00 uur: de waterratten onder ons zullen er vast voor kiezen om na het eten (wacht even een halfuurtje, zou je moeder zeggen), weer het water in te springen. Maar een rondje over je eiland lopen (oké, je bent snel klaar, maar dan heb je weer wat beweging), over de Vinkeveense plassen turen of gewoon wegmijmeren: het is allemaal helemaal goed. Je hebt nog een paar uur waarin je niks hoeft, en eigenlijk alles mag. Wie weet kom je zó tot rust, dat je helemaal niet meer weg wil.
16.00 uur: de volgende eilandbewoner staat (als het goed is) te trappelen om jouw plekje in te nemen. Zo rond 16.00 uur zal je het zachte geronk van de sloep weer horen, wat betekent dat het tijd is om je oase van rust te verlaten. Geef je opvolger vooral een tip en een top, wat heeft jouw verblijf zo leuk gemaakt, wat had je misschien anders gedaan? Je hebt de hut zonder twijfel opgeruimd en zo goed mogelijk schoongemaakt. Succes met het aanpassen aan de drukte van de stad. Mij lukte het niet.
Wat kost dit nachtje weg?
24 uur zonder is ook te boeken voor twee nachten, dan zit je 48 uur zonder elektronica. Voor één nachtje betaal je 180 euro als je alleen bent, 200 euro voor met z’n tweetjes. Op dit moment kun je nog niet boeken voor het voorjaar van 2022, maar des te dichter we komen bij lekker weer, kan dat natuurlijk wel.
Beoordeling uit vijf:
Minpunt is het gebrek aan stromend water, wat afwassen, schoonmaken en je gezicht wassen (toch handig voor de makeup-dragers onder ons) vrij lastig maakt. Het kan allemaal, maar kost net wat meer moeite.
Op zoek naar meer originele nachtjes weg? Metro sliep ook in een eeuwenoude kerk in Friesland (op een wel heel bijzondere plek).