Ontuchtige treinmachinist krijgt voorwaardelijke celstraf: ‘Ik wou dat ik er iets aan kon veranderen’
Een gepensioneerde treinmachinist is vandaag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 8 maanden, met een proeftijd van twee jaar. De 60-jarige man uit Leusden had eerder bekend dat hij tussen de jaren 2000 en 2008 geregeld een autistische jongen meenam in de bestuurderscabine van de Thalys, om samen seks te hebben tijdens de ritten tussen Amsterdam en Brussel.
De minderjarige treinliefhebber was pas 14 jaar oud toen hij de machinist in 2000 leerde kennen.
‘Ik was apetrots op de trein’
Volgens de treinbestuurder was de jongen oprecht geïnteresseerd in de trein. „Hij wist er meer van af dan ik, heel bijzonder vond ik dat. Ik was apetrots op de trein”, vertelde de man tijdens de behandeling van de zaak, eerder deze maand. Voordat hij seksuele gevoelens voor hem ontwikkelde, nam hij de treinliefhebber eerst een keer of drie mee naar Brussel.
De gedupeerde ging jarenlang twee tot drie keer per maand mee op de trein. Uiteindelijk deed het nu 34-jarige slachtoffer aangifte. Hij verklaarde in zijn aangifte dat er seksuele handelingen in de treincabine zijn verricht. Hij mocht de Thalys besturen terwijl de machinist hem tijdens de ritten oraal bevredigde.
Vaderfiguur
De man liet tijdens de zitting via zijn advocaat weten dat hij tegelijkertijd een belangrijke vaderfiguur voor de puber was. De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij misbruik maakte van zijn positie. „Hij wist dat het slachtoffer kwetsbaar was, een grote passie had voor treinen en hem als een vaderfiguur zag. De verdachte creëerde daarmee een afhankelijkheidsrelatie. Het slachtoffer wilde zijn treinritjes niet missen en stond de door de verdachte geïnitieerde seksuele relatie toe, ondanks de weerstand die hij voelde”, staat in het vonnis van de rechtbank.
De oud treinmachinist toonde berouw in de rechtbank: „Ik wou dat ik er iets aan kon veranderen. Ik kan het niet terugdraaien. Ik kan alleen spijt betuigen.”
Lees ook: ‘Allerzwartste Congolees’-uitspraak van Schimmelpenninck onder vuur