Erik Jonk
Erik Jonk Openbaar vervoer 1 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Alle stations en perrons zijn vanaf vandaag rookvrij

Nog even snel een peukie aan het einde van het perron bij een rookpaal? Dat mag niet meer, stations en perrons zijn vanaf nu rookvrij.

ProRail en NS hebben de laatste rookpaal aan het Spoorwegmuseum geschonken. Deze rookpaal is opgenomen in de collectie van het museum, want roken op het station of perron behoort nu tot de geschiedenis. In de stationshallen, trappen, liften en tunnels is roken al zestien jaar niet meer toegestaan. De afgelopen maand zijn ook alle rookfaciliteiten op de perrons verwijderd, met als gevolg dat vanaf 1 oktober alle stations en perrons volledig rookvrij zijn. ProRail en NS willen hiermee bijdragen aan een rookvrije generatie.

Rookpaal als oplaadpaal

In 2019 zette ProRail de eerste stap naar rookvrije perrons. De afgelopen maand zijn alle rookfaciliteiten verwijderd. ProRail en NS hebben 330 rookpalen op stations in Nederland weg gehaald. De rookpalen krijgen in de toekomst een nieuwe duurzame bestemming, bijvoorbeeld als oplaadpaal voor elektrische fietsen. Ans Rietstra, COO bij ProRail: „Ik ben trots op de stap die wij hier als spoorsector zetten. Dat heeft heel wat voeten in aarde gehad, want het betekent nogal wat voor mensen die roken, maar we voelen allemaal dat dit het moment is. De sigaret hoort niet meer thuis op de stations.”

Hier zie de allerlaatste rookpaal die naar het Spoorwegmuseum ging:

Rookvrij, dus ook geen verkoop

Bij rookvrije stations en perrons hoort ook de stop van de verkoop van tabak in de stationswinkels. Anneke de Vries, directeur stations bij NS en lid van de Raad van Bestuur vertelt: „Sinds 1 april verkopen we geen rook- en tabakswaren in onze eigen winkels, zoals de Kiosk en de StationsHuiskamer. Ook sluiten we geen nieuwe contracten meer met huurders die op het station tabak willen verkopen.” NS ziet dit als een maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Steeds meer draagvlak voor rookvrij

Om reizigers te informeren maken ProRail en NS gebruik van de digitale schermen op de grotere stations, de stationsomroep, de eigen nieuwspagina’s en social media. Ook worden alle huisregels op de stations aangepast. De spoorbedrijven werken nauw samen met de stichting Gezondheidsfondsen voor Rookvrij. Voorzitter Michael Rutgers: „Uit onderzoek in opdracht van stichting Gezondheidsfondsen voor Rookvrij en uitgevoerd door Kantar weten we dat 67 procent van de Nederlanders voor een rookvrij perron is. Ruim 10 jaar geleden was dat nog maar 30 procent. Het is fantastisch om te zien dat NS en ProRail dit grote draagvlak serieus nemen en samen de rookvrije perrons mogelijk hebben gemaakt.” Om de samenwerking kracht bij te zetten tekenen ProRail en NS een partnerovereenkomst met de stichting Gezondheidsfondsen voor Rookvrij.

Een foto van een rookzone, door rookvrije stations zijn die nu verleden tijd
Het bordje rookzone zul je op het perron niet meer zien. Foto: NS

Rookvrije generatie

Met de rookvrije stations en perrons willen ProRail en NS bijdragen aan een rookvrije generatie . „Zien roken, doet roken. Zeker ook voor al die kinderen die dagelijks met de trein reizen. Ook daarom is deze stap van grote betekenis. We hopen dat deze belangrijke zet van ProRail en NS ook andere partijen inspireert om de omgeving steeds meer rookvrij te maken”, vertelt Michael Rutgers. Door het schenken van de laatste rookpaal aan het museum verandert de rookpaal van een gebruiksobject in een museumstuk. Peter-Paul de Winter, hoofd collecties van het Spoorwegmuseum: „We zijn ontzettend blij om de laatste rookpaal van NS en ProRail in onze collectie op te nemen. Met een toekomstige ‘rookvrije generatie’ zal de museale waarde van dit object over een aantal jaar alleen maar groter worden. We zullen dit icoon van dan vervlogen tijden ongetwijfeld aan onze bezoeker laten zien.”

Lees ook: Zorgen Trimbos: meer twintigers zijn gaan roken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.