‘Boa’s zijn echt overal’: strengere controle op naleven coronaregels in ov
Het openbaar vervoer gaat harder optreden tegen overtreders van de coronaregels. Boa’s gaan naar verwachting komende weken veel meer boetes uitdelen, omdat het weer drukker gaat worden.
Vandaag begint een overheidscampagne om reizigers weer met het openbaar vervoer te laten reizen. Alle vervoersbedrijven in ons land starten daarom vandaag met een campagne: ‘Het OV is OK’. Een slogan die overigens zever jaar eerder ook al werd gebruikt om iets heel anders te promoten.
How to Green your Home -Tip 5: Het OV is OK. Zo. http://t.co/RM77KDudwt
— Green Inc. (@GreenIncNL) November 23, 2013
De huidige ov-campagne campagne kost miljoenen euro’s, maar moet dagelijks tienduizenden reizigers werven voor in de trein, bus, tram en metro. Het gemiddeld aantal reizigers in het ov zit nu tussen de 50 en 60 procent, met uitschieters naar 70 procent, van het aantal dat normaliter wordt vervoerd, waarbij de kosten gelijk zijn gebleven, zo stelt voorzitter Pedro Peters van koepel OV-NL. „De toekomst laat zich niet voorspellen, maar met deze campagne willen we de reiziger laten zien dat het ov ok is. Waar je ook naar toe gaat. Het kan met het ov.” De campagne is de komende drie maanden te zien op tv, radio, online en op sociale media.
Het Nederlandse openbaar vervoer heeft de handen ineen geslagen om er voor te zorgen dat iedereen verantwoord kan reizen met het OV https://t.co/2wdLCoOsW1 pic.twitter.com/mIHhOzZQAD
— NS online (@NS_online) September 14, 2020
Normale aantal reizigers
„Het doel is in december weer 80 procent van het normale aantal reizigers te vervoeren”, legt Peters uit aan De Telegraaf.
„Dat ligt nu gemiddeld op iets meer dan de helft, veel te weinig. Daardoor lijdt de ov-sector dit jaar een verlies van bijna een half miljard euro. Het is een investering in deze campagne dus meer dan waard.”
Boa’s
Hij wijst op cruciale de rol van boa’s. Boa’s moeten er namelijk voor zorgen dat reizigers zich aan coronamaatregelen houden. „Dat doen we niet graag, maar het kan niet zo zijn dat sommige reizigers zich niks aantrekken van de voorschriften, nu het weer drukker gaat worden in het ov”, vertelt Peters. „Ook agressief gedrag wordt niet geduld.”
Volgens de OV-NL-voorzitter zijn er tot eind juli ongeveer duizend boetes uitgereikt vanwege het niet dragen van een mondkapje. Sinds augustus gaat het om tweehonderd per week, met name tijdens weekenden worden bonnen uitgeschreven.
Lees hier over het spontane optreden van een bekende zanger waar boa’s deze zomer ingrepen
Wow, flinke controle op station Groningen op inchecken, veel boa's en ook ingangscontrole bij de Arriva trein. Nog nooit eerder meegemaakt! 😉
Of kruip ik onder een steentje vandaan? 😋
— A r i ë n (@aarclay) September 11, 2020
Overal boa’s ov
Twitteraars viel het eerder al op dat ‘ov-boa’s’ hun taak serieus nemen. „Wow, flinke controle op station Groningen op inchecken, veel boa’s en ook ingangscontrole bij de Arriva trein”, schreef Ariën vorige week. „Nog nooit eerder meegemaakt!” Een Rotterdammer reageert. „Kom maar naar Rotterdam. In de avond zijn ze overal, maar echt overal.” Het werd zelfs irritant, vervolgt hij in een nieuwe tweet. „Letterlijk elke metro op lijn D/E had toezicht, en elke waar ik instapte op lijn B/C ook, alleen tegenliggers miste soms nog toezicht. Verder wel goed voor de veiligheid, op de best gekozen metro’s.”
Ik wil nooit horen dat er weinig controle is in Rotterdam 😂 Het werd zelfs irritant. Letterlijk elke metro op lijn D/E had toezicht, en elke waar ik instapte op lijn B/C ook, alleen tegenliggers miste soms nog toezicht. Verder goed voor de veiligheid, op de best gekozen metro's. pic.twitter.com/m5uZQ0HYxt
— Spotter Crazyperson 🚂 11 years on YouTube (@Spotter_OV_Rdam) September 12, 2020
Wow, flinke controle op station Groningen op inchecken, veel boa's en ook ingangscontrole bij de Arriva trein. Nog nooit eerder meegemaakt! 😉
Of kruip ik onder een steentje vandaan? 😋
— A r i ë n (@aarclay) September 11, 2020