Vandalen richten miljoenen euro’s schade aan bij NS
De NS heeft in de afgelopen vijf jaar zo’n zeshonderd vandalen een schaderekening van in totaal 5,6 miljoen euro gepresenteerd. De vandalen moesten de NS een rekening betalen omdat ze bijvoorbeeld een trein hadden beklad of treinstoelen hadden beschadigd.
Hoge kosten door vernielingen
Het waren vooral ruiten op stations die werden vernield. Daar werd in totaal 220 keer schade voor verhaald. Volgens de NS is er bij vandalisme op stations en in treinen sprake van veel meer dan alleen een vernieling. Door het vandalisme moet een trein, direct of op een later moment, van het spoor gehaald worden voor reparatie van de schade. Het kost tijd en geld. „Dat investeren we vanzelfsprekend liever in zaken waar onze reizigers iets aan hebben”, aldus de NS.
„Iedere trein die bij schadeherstel staat, kan niet worden gebruikt voor reizigers”, zegt Martijn Pennock, teammanager bij de afdeling Schadeherstel van NS. „Het is natuurlijk ons werk om treinen zo snel mogelijk weer blinkend op het spoor te krijgen, maar schades herstellen die doelbewust zijn aangebracht, daar hebben we een heel naar gevoel bij. Vaak weten de daders niet hoeveel impact hun daad heeft op reizigers.”
Nadat vandalisme is gesignaleerd doet het spoorwegbedrijf altijd aangifte. Als de dader onbekend is, blijft de rekening open staan. En als de dader wel is gevonden, dient de NS alsnog een vordering in. Op deze manier wordt gemiddeld 85 procent van de schade, veroorzaakt door vandalisme met een bekende dader, terugbetaald.