OM onderzoekt gebruik chroom-6 in NS-werkplaats
De gezondheid van honderden bijstandsgerechtigden die treinen moesten schuren, zijn door onderhoudsbedrijf Nedtrain en de gemeente Tilburg in gevaar gebracht door nalatigheden. Dat schrijft het Brabants Dagblad (BD) zaterdag.
Het Openbaar Ministerie (OM) is inmiddels een oriënterend onderzoek gestart naar de NS-werkplaats in Tilburg, waar personeel jarenlang is blootgesteld aan het gevaarlijke antiroestmiddel chroom-6. ,,We onderzoeken of er aanknopingspunten zijn voor een strafrechtelijk onderzoek”, zei een OM-woordvoerster zaterdag naar aanleiding van berichtgeving in de krant.
Giftige stof
Het roestwerende chroom-6 is een zeer giftige stof. Chroom-6, ook wel chroom(VI)oxide of chroomtrioxide genoemd, kan onder meer allergische reacties veroorzaken, maar bij inademing ook neusbloedingen, huiduitslag, maagzweren en zelfs lever- en nierschade of longkanker.
In vaste vorm brengt Chroom-6 de gezondheid en het milieu geen schade toe. Het wordt pas gevaarlijk wanneer mensen de verf verwijderen: dan kunnen deeltjes loskomen en rondvliegen. Zonder bescherming kunnen mensen de deeltjes inademen.
Nalatig
Het Brabants Dagblad concludeert dat de gemeente Tilburg en het onderhoudsbedrijf van de NS nalatig zijn geweest. Ruim achthonderd mensen werden als werkloze door de gemeente aan de slag gezet.
In de werkplaats werden oude treinstellen geschuurd. In de oude verflagen zat zeer waarschijnlijk chroom-6 dat is vrijgekomen tijdens de werkzaamheden. Er werden nauwelijks beschermingsmaatregelen getroffen en signalen over de gevaren werden genegeerd.
Bloed spugen
Fons Tannenbaum liep 2,5 jaar lang op de werkplaats rond. Hij hield er een posttraumatische stressstoornis aan over, zegt hij tegen BD. ,,Toen ik daar werkte, was ik vaak ziek. Moest braken en spugen met bloed. Maar na twee dagen belde de projectleider dan weer op, dat ik toch moest komen. Anders werd ik gekort op mijn uitkering.”
,,Ik werkte veertig uur in de week. Iedereen daar. We hadden geen overall, geen werkschoenen, geen mondkapjes, niks. Als ik thuis kwam, zat ik onder het stof. Het eerste wat ik deed was douchen. En heel vaak mijn tanden poetsen, om de vieze metaalsmaak in mijn mond weg te krijgen.”
Veiligheidsplan
Uit onderzoek van het Brabants Dagblad blijkt dat er op veiligheidsgebied nog veel meer fout is gegaan. De gemeente stelde pas in het najaar van 2005 een wettelijk verplicht veiligheidsplan op. Daarin raadt een externe deskundige de gemeente aan om uit te zoeken welke gevaarlijke stoffen er vrijkomen tijdens het werken in de hal. Volgens het BD laat de gemeente laat dat na.
Vorig jaar werd al bekend dat bijna 600 deelnemers aan een reïntegratieproject voor werklozen in Tilburg tussen 2004 en 2011 zijn blootgesteld aan chroom-6.
Onafhankelijk onderzoek
De Tilburgse wethouder Erik de Ridder zegt zaterdag dat de berichten het belang onderstrepen van een onafhankelijk onderzoek dat de gemeente op dit moment laat uitvoeren naar de werkomstandigheden en de gevaren op de NS-werkplaats. De resultaten worden in augustus volgend jaar verwacht.
De norm rondom de giftige stof is tegenwoordig erg streng. Volgens adviesinstituut de SER mag de concentratie van chroom-6 niet hoger zijn dan ‘tientallen miljoenste van een gram per kubieke meter lucht’.