Dierenarts wel 4 keer duurder dan collega om de hoek
Je poes heeft een bultje op haar zij. Wat doe je? Veel huisdiereigenaren kijken nog even ’de kat uit de boom’ voordat ze naar de dierenarts rennen. De reden is het vaak hoge prijskaartje dat eraan hangt. De mannen achter Dierenartskiezen.nl willen transparantie in deze markt brengen. „Sommige dierenartsen vragen vier keer zo veel voor eenzelfde behandeling als hun collega om de hoek.”
Edwin Paardekooper is een van de initiatiefnemers van het vergelijkingsplatform Dierenartskiezen.nl dat op Dierendag gelanceerd wordt. Het idee is ontstaan uit „eigen ervaring en frustratie”. „Als je ergens woont neem je vaak de dichtstbijzijnde dierenarts. Tot je huisdier een behandeling moet ondergaan die heel duur is. De hond van een collega moest een gebitsbehandeling. Na een rondje bellen in de buurt, bleek het prijsverschil op te lopen tot 200 euro.”
Inenten konijn bijna 5 keer zo duur
Paardekooper en zijn kompanen gingen op onderzoek uit en de prijzen voor standaardbehandelingen zoals castratie, inentingen en sterilisatie blijken flink uit elkaar te liggen. Een dierenarts in het Berlicum bijvoorbeeld vraagt 225 euro voor de sterilisatie van een grote hond. In Hillegom rekent een dierenarts hier 595 euro voor. En in het Friese Wommels wordt je konijn ingeënt voor 15 euro. In Renkum tel je 69,50 euro neer, bijna vijf keer zoveel.
In de Randstad liggen de prijzen gemiddeld 10 procent hoger dan daarbuiten. Een groter aanbod van huisartsen in de buurt zorgt dus niet voor lagere prijzen. „De prijzen van dierenartsen zijn in 1998 vrijgegeven om tot lagere prijzen en meer transparantie te komen. Daar lijkt echter weinig van terechtgekomen. De marktwerking is uitgebleven. Veel dierenartsen willen ook niet meewerken aan het prijsgeven van hun tarieven. Dan heb je toch iets te verbergen? De consument is hiervan de dupe en weet niet dat hij teveel betaalt.”
Kwaliteit telt uiteraard ook mee
Paardekooper realiseert zich dat er niet alleen naar de prijs gekeken moet worden, maar ook naar de kwaliteit. „Er zijn mensen die mindere kwaliteit voor lief zullen nemen en liever een lagere prijs hebben. Maar een dierenarts die een lager tarief biedt, kan ook dezelfde kwaliteit bieden. Het gaat erom dat mensen iets te kiezen hebben. Dat huisdieren de behandeling krijgen die het beste voor ze is, ook als de baas minder gefortuneerd is.”
Op Dierenartskiezen.nl worden de prijzen voor standaardbehandelingen vergeleken zodat huisdiereigenaren een bewuste keuze kunnen maken. Dit is volgens Paardekooper meteen een goede graadmeter voor de prijs van andere behandelingen.
Medische kosten voor sommigen onbetaalbaar
De dekkingsgraad van het vergelijkingsplatform is nu ongeveer 60 procent, omdat niet alle dierenartsen willen meewerken. „Dat kan je niet zomaar vergelijken, zeggen ze dan. Want ze hebben een duurder pand, de nieuwste apparatuur en gaan jaarlijks op herhalingscursus. Maar zij kiezen toch zelf voor dat dure pand? Wees transparant. De ene klant wil betalen voor een behandeling op stand, de ander hoeft geen statig pand.”
Mensen willen het beste voor hun huisdier, maar een grote groep heeft ook moeite de hoge medische kosten te betalen. Uit een poll van Metro onder ruim 5000 lezers blijkt dat 42 procent eerst even wacht tot de kwaal vanzelf overgaat. „Als ik de deurklink vasthoud ben ik al 25 euro kwijt. Ik wacht liever even”, zegt een lezer. Een ander stond na 10 minuten buiten met een zalfje voor haar kat en een rekening van 200 euro. 16 procent van de lezers heeft een grens aan de uitgaven gesteld.
„We hebben dit platform bedacht zodat duidelijk wordt waar je in de buurt de goedkoopste behandelingen kunt vinden. Zo kunnen mensen hun huisdier laten behandelen, ook als ze geen dikke portemonnee hebben.” Om naast prijs ook de kwaliteit te kunnen vergelijken, hoopt de prijsvergelijker dat mensen reviews gaan achterlaten op de website. „Dat maakt de kwaliteit van dierenartsen inzichtelijk. Het gaat natuurlijk niet alleen om de prijs.”