2016: bijna half jaar dagelijks weerwaarschuwingen
Code geel, code oranje, code rood. Op bijna de helft van alle dagen kregen we dit jaar een waarschuwing voor bijzondere weersomstandigheden voor de kiezen. Het vaakst klonk code geel voor dichte mist. 2016 telde maar liefst 100 mistdagen, tegen 65 normaal.
Dat blijkt uit het jaaroverzicht van Weeronline. Het is voor het eerst dat het meteorologisch instituut het aantal weerwaarschuwingen met code geel, oranje en rood apart bijhoudt. „Het was wel een eye-opener om te zien dat voor 42 procent van de dagen ergens in Nederland een waarschuwing gold”, zegt Jaco van Wezel, meteoroloog bij Weeronline. „Hierdoor hebben we ook ingezien dat het belangrijk is dat we alleen een waarschuwing moeten geven voor het gebied waar het daadwerkelijk geldt.”
‘Waarschuwingsmoe’
Want we worden al snel ‘waarschuwingsmoe’ als in weer-apps waarschuwing na waarschuwing klinkt en wij hier naar buiten kijkend niets van merken. „Het risico bestaat dat mensen een waarschuwing in de wind gaan slaan als er een keer echt iets gebeurt in hun gebied”, gaat Van Wezel verder. „Daarom werken we in onze app alleen met lokale waarschuwingen die iemand die buiten het code-gebied woont niet ziet. Dat gaan we voor de website ook doen.”
Veel verschillen
In totaal waren er 139 dagen met code geel en 11 dagen met code oranje, die op 5 en 6 januari werd opgeschaald naar code rood in verband met ijzel en sneeuwval in het noordoosten.
2016 was een jaar met veel verschillen tussen de provincies. Zo zijn de noordoostelijke provincies de enigen die de schaatsen hebben kunnen onderbinden dit jaar, zij het enkel op de bevroren straten. Limburg is de enige geweest met een hittegolf, en maar liefst drie op een rij in juli, augustus en september.
Zonnig
En warm was het dit jaar zeker. 2016 eindigt als het op drie na zonnigste jaar sinds de tellingen in De Bilt in 1901 begonnen. We hadden gemiddeld 1890 zonuren tegen 1639 normaal. „Dat veel mensen dit misschien niet zo ervaren, is omdat de zomer het van eind juli tot en met half augustus soms flink liet afweten, en dan zijn de meeste mensen vrij”, zegt Van Wezel. „Voor mij was vooral bijzonder dat we in september, toen het eigenlijk al herfst was, nog tropische dagen hebben gehad. Lokaal 33 graden. Je wil niet dat dergelijke extreme warmte midden in juli voorkomt. Dan zouden alle warmterecords gebroken worden en zou de warmte niet prettig meer aanvoelen. Deze late zomer is duidelijk een gevolg van de opwarming van het klimaat. De periode dat het warm weer kan zijn, wordt steeds langer.”
Brrr
Extreme koude hebben we dit jaar nog niet gehad. We zitten momenteel op nul ijsdagen, wat inhoudt dat het geen 24 uur achter elkaar onder het vriespunt is gebleven. „Dit is pas het negende jaar sinds 1901 zonder ijsdag”, zegt Van Wezel. Het ‘it giet oan’ voor de Elfstedentocht zal dit jaar dan ook niet meer gaan klinken. „Ook de kerst zal dit jaar opnieuw extreem zacht zijn. Vorig jaar hadden we het record met de warmste kerst, die zullen we niet breken. Maar een mooie tweede of derde plek gaan we zeker pakken.”