Primeur in Nederland: eerste rookvrije studentenflat
Het is tegenwoordig op steeds meer plekken verboden om te roken. Woningcorporatie De Key speelt hierop in en komt met een rookvrij appartementencomplex in Amsterdam. Een primeur in Nederland.
In onze hoofdstad gebeurt veel op het gebied van roken. Uit onderzoek van Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) in opdracht van AT5, blijkt dat 73 procent van de Amsterdammers voorstander is van het beperken van roken in openbare ruimtes. Sommigen willen een rookverbod op specifieke plekken als terrassen, speelplaatsen en zwembaden, anderen willen ook roken op straat in de ban doen.
Rookvrij
Woningcorporatie De Key trekt het rookverbod verder dan openbare ruimtes. Met een experiment in de vorm van de eerste rookvrije studentenflat heeft de corporatie een nationale primeur te pakken. In het gebouw zijn dus niet alleen de trappenhuizen en gangen rookvrij, maar ook de kamers zelf.
„Rookvrije gebouwen zijn vooral van belang voor jongeren; zij verdienen het om in een rookvrije omgeving op te groeien”, zegt directeur Leon Bobbe van De Key in zijn blog.
Het Trimbos Instituut is enthousiast. „Zo’n initiatief is altijd heel goed”, vertelt Esther Croes aan Metro. „Het komt vanuit de maatschappij en is niet door de overheid opgelegd.” Het rookvrije studentencomplex is in lijn met de campagne van de ‘rookvrije generatie’, die ervoor pleit dat kinderen die nu geboren worden de kans krijgen om rookvrij op te groeien.
Derdehands rook
Wat veel mensen niet weten is dat als zij een sigaret opsteken, het echt schadelijk kan zijn voor anderen. Croes: „Duizend mensen per jaar overlijden aan de gevolgen van rook en niet omdat ze er zelf een opgestoken hebben.”
„We hebben het dan over derdehands rook, die bijvoorbeeld in bekleding en gordijnen gaat zitten.” Het duurt lang voordat deze rook verdwenen is. Rook je zelf niet, maar heb je een rokende buurman of was degene die voor jou de woning betrok een roker? Ook daar kun je nog lang last van hebben.
Toch zullen er ook mensen zijn die een rookvrij appartementencomplex als betutteling bestempelen. „In Nederland is men nog weleens van: ‘bemoei je met je eigen zaken, als ik in mijn eigen huis wil roken, moet ik dat toch zelf weten?’”, zegt Croes.
Croes denkt dat het studentencomplex van De Key absoluut een succes kan worden. „Ik verwacht dat het zeker navolging kan krijgen. Ik kan me goed voorstellen dat de vraag het aanbod overtreft.”