Floortje schittert als burlesque- en paaldanseres
Elke week interviewt Metro een Amsterdammer die de stad kleur geeft. Vandaag: Floortje Laan (42). Ze is burlesque- en paaldanseres en heeft haar eigen dansschool in de stad.
Paaldansen of burlesque dansen ordinair? Volgens Floortje Laan zijn dat echt achterhaalde gedachtes. Het zijn dansvormen als ieder ander en ze helpen je als vrouw zelfbewuster en zelfverzekerder te maken, stelt ze. „Het is heus niet iets wat alleen in de slaapkamer of in de stripclub gebeurt. Paaldansen is een serieuze sport en nog zwaar ook!”
Vinden veel mensen dat er nog een ordinair imago aan deze dansstijlen hangt?
Toen ik er een kleine tien jaar geleden mee begon nog wel, ja. Toen keken veel mensen wel vreemd op als ik bijvoorbeeld vertelde dat ik aan paaldansen deed. Inmiddels is dat echt wel veranderd. Ik hoef het eigenlijk nooit meer uit te leggen. Mensen hebben in de gaten dat het echt een sport is, waar je voor moet werken en waar je blauwe plekken van krijgt!
Is het zo zwaar dan?
Ja, je moet veel kracht hebben. Alles gaat natuurlijk met je eigen lichaamsgewicht, maar dat moet je dus wel kunnen tillen. Daarnaast kun je het zo zwaar maken als je zelf wilt. In circusacts klimmen ze bijvoorbeeld heel hoog de paal in, dan maak je het nog ingewikkelder.
Je geeft ook les in burlesque dans op de Amsterdam School of Burlesque. Wat moet ik me daarbij voorstellen?
Het gaat over de kunst van het verleiden, het is een theatrale dansstijl. Het gaat echt om vrouwelijk dansen. Vrouwen krijgen hier de gelegenheid om een andere kant van zichzelf te ontwikkelen. Je laat steeds meer van jezelf zien tijdens een burlesque dans, letterlijk en figuurlijk. Tijdens een burlesque dans begin je meestal met een hoop kledinglagen, die je tijdens de dans uitdoet. Je neemt ook een speciale artiestennaam aan om echt even iemand anders te worden.
En dat draait dan niet om seks?
Nee, hoor. Ik heb ook heel veel optredens gedaan op burlesque feesten. Iedereen komt dan verkleed in burlesque stijl: Marilyn Monroe, jaren twintig en zestig. Je ziet dan outfits met veren en kralenkettingen voorbijkomen. Op die feesten treden burlesque danseressen zoals ik op. Je staat dan gewoon op een podium, je doet een act. Het is dan niet sensueel, maar gewoon een mooie verleidelijke dans. Het is niet zo dat het publiek je aanraakt, ook niet na afloop.
Hoe ben je ooit met deze dansstijl begonnen?
Ik danste als kind al altijd: showballet, wedstrijddansen. Op een gegeven moment stapte ik over op Latijns-Amerikaanse dansstijlen, die zijn al heel vrouwelijk. De overstap naar paaldansen was toen snel gemaakt. Ik ben toen heel snel gaan lesgeven en had in de gaten dat het echt heel erg leuk is. Vervolgens heb ik meegedaan met Holland’s Got Talent en daar is het balletje een beetje gaan rollen. Ik heb toen heel veel opgetreden, met paaldansen en met burlesque. Mensen zagen toen voor het eerst dat het niet alleen een geile dans is, maar ook echt een ‘normale’ dansstijl.
Wat voor lessen geef je nog meer naast paaldansen en burlesque?
Ik geef ook heel veel yogalessen. Daarnaast geven we ook aerial hoop en aerial yoga. Bij aerial hoop hangen hoepels aan het plafond en bij aerial yoga hangen doeken aan het plafond. Dat geeft weer een heel nieuwe dimensie aan een yogales. We kijken altijd naar lessen om vrouwen zelfbewuster te maken en natuurlijk ook naar waar vraag naar is.
De dansstudio die Floortje samen met haar zus runt, heet Rasalila en ligt aan de Tweede Kostverlorenkade.
In het kort
Het Amsterdam van Floortje Laan
Café: Ik ben vooral gek op lunchtentjes. Mijn favoriet is Gartine in de Taksteeg. Het wordt gerund door heel lieve mensen. Ze hebben een eigen tuin waar alle ingrediënten uit worden gehaald. Het smaakt super.
Restaurant: Meneer de Wit Heeft Honger. Ik houd van shared dining. Het heeft veel interessante, smaakvolle vegetarische opties. Plus, de bediening is erg vriendelijk.
Winkel: Voor interieurinspiratie ga ik naar Weldaad. Mooie kleuren, meubels vooral in de brocante stijl. Daarnaast ga ik graag naar Laura Dols voor vintagekleding.
Plek om tot rust te komen: Ik houd erg van musea. Bijvoorbeeld museum Van Loon, vanwege de mooie tuin. Maar ook in het Rijks kom ik goed tot rust.
Onderschat: Het vuilnisprobleem in onze stad. Er ligt overal zoveel rotzooi. We moeten als Amsterdammers echt beter op onze stad letten en het samen schoon houden.
Overschat: De Foodhallen. Het stinkt er, je staat de hele tijd in de rij en moet vechten voor een plek om te zitten.
Bericht aan de burgemeester: “Lokah samastah sukhino bhavantu”, dit is Sanskriet en betekent: moge alle wezens gelukkig en vrij zijn. Ik wens u veel sterkte en liefde.